Η διακριθείσα σε παιδικό διαγωνισμό στην Ιαπωνία μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου παρέλαβε το βραβείο της

Οι «καρποί» της εικαστικής παιδείας στη Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:11

Το βραβείο Kanagawa που απέσπασε στον 20ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής «Biennial World Children’s Art Exhibition» παρέλαβε η 10χρονη Άννα Αντωνιάδη από τη Σαντορίνη.

Πηγή έμπνευσης για τη μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου αποτέλεσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Κλήδονα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου, στο νησί της. Στο έργο της αποτυπώνεται η χαρά των ανθρώπων που χορεύουν γύρω από τη φωτιά με τον οργανοπαίκτη να δίνει τον ρυθμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής «Biennial World Children’s Art Exhibition», διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ιαπωνία, δίνοντας το βήμα σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών να εκφράσουν τα όνειρα, τις επιθυμίες και τις σκέψεις τους με όχημα την Τέχνη.

Η Σαντορίνη εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό από πέντε ακόμα παιδιά, όλα μαθητές των εικαστικών εργαστηρίων της ΚοινΣΕπ «Art Team Of Santorini», υπό την επίβλεψη των εικαστικών Γεωργίας Τρυψιάνη και Χρήστου -Cesario- Αντωνιάδη.

Τα παιδιά εξερευνούν την τέχνη και εμβαθύνουν στην έννοια της

Η Art.T.O.S, δημιουργήθηκε το 2017 από την αγάπη των μελών της για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη Σαντορίνη την ιστορία, την λαογραφία και τους ανθρώπους της. Η ιδέα γεννήθηκε από μια παρέα ανθρώπων που γνωρίστηκαν στα εργαστήρια γλυπτικής και ξυλογλυπτικής που γίνονταν στο νησί μας υπό την αιγίδα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου. Ήταν από τα μοναδικά εργαστήρια στις Κυκλάδες (δημόσια ή ιδιωτικά) που ασχολήθηκε από το 2013-14 με τη μελέτη, ανάπτυξη και διάδοση της ξυλογλυπτικής ως σύγχρονου εκφραστικού και εικαστικού μέσου, κατορθώνοντας να φέρει σε επαφή και να δημιουργήσει ένα πυρήνα ανθρώπων που ζουν στο Νησί και σέβονται τον πολιτισμό, αγαπάνε της τέχνες και την παράδοση.

Κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία της ΚοινΣΕπ όταν σταμάτησαν τα προγράμματα και η λειτουργία του εργαστηρίου, λόγω των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από ένα κράτος που αδυνατεί να στηρίζει δράσεις και προγράμματα για την προώθηση του πολιτισμού, της λαογραφίας ,των εικαστικών – παραστατικών και παραδοσιακών τεχνών.

Έτσι μετά από αρκετές δυσκολίες, προσωπικό κόπο και χρόνο, ιδρύθηκε η ΚοινΣΕπ art.t.o.s. η οποία πλέον στεγάζει το μεράκι και την αγάπη των δημιουργών της για τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Η ομάδα σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας υλοποιεί εργαστήρια εικαστικών τεχνών, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, μέσα από τα οποία, δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους, εξερευνώντας την τέχνη και εμβαθύνοντας στην έννοια της.