Ανάδειξη της μεγάλης συνεισφοράς της στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και στην χειραφέτηση της γυναίκας

Η Μαντώ Μαυρογένη εμπνέει δώδεκα σύγχρονους εικαστικούς

Την πολυδιάστατη και πολύπλευρη προσωπικότητα της Μαντώς Μαυρογένη αλλά και τον απόηχό της στις μέρες μας φωτίζουν οι σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες δώδεκα καλλιτεχνών μέσα από το φετινό εικαστικό αφιέρωμα της ΚΔΕΠΠΑΜ «Μαντώ Μαυρογένη : η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης, με το βλέμμα του σήμερα.

Οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» θα θαυμάσουν επίσης αντικείμενα της ηρωίδας, προσωπογραφίες της αλλά και ιστορικά αρχεία, που πιστοποιούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η Μυκονιάτισσα Μαντώ έζησε αντισυμβατικά την εποχή της, αναπτύσσοντας επαναστατική αλλά και πολιτική δράση μέσα από κάθε ρόλο της και ως αγωνίστρια και ως γυναίκα.

Η έκθεση με την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης, Ειρήνης Σαββανή εστιάζει στο ιστορικό περίγραμμα της δράσης της Μαντώς Μαντώς Μαυρογένη με έμφαση, μεταξύ άλλων, στις προσωπογραφίες της και σε ιστορικά αρχεία. Χάρη στις επιστολές της, που έχουν διασωθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπογραμμίζεται η εικόνα της ανιδιοτελούς πατριώτισσας που θυσίασε την προσωπική της ζωή και την περιουσία της για την πατρίδα, αλλά και η άρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους να αναγνωρίσει τις υπηρεσίες της. Κατά συνέπεια η ίδια πέθανε, έχοντας ζήσει στην ένδεια, χωρίς να έχουν αναδειχθεί η αυτοθυσία της και η ανιδιοτέλεια της από την πατρίδα της.

Οι καλλιτέχνες οι οποίοι συμμετέχουν με πρωτότυπα έργα για τη συγκεκριμένη έκθεση είναι οι: Άρτεμις Αλκαλάη, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ειρήνη Κανά, Πελαγία Κυριαζή, Μιχάλης Μανουσάκης, Αντώνης Παναγόπουλος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σιατερλή, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

«Ο Δήμος Μυκόνου καταβάλλει χρόνια τώρα κάθε προσπάθεια να προκαλέσει ιστορικές έρευνες, εκδηλώσεις, μελέτες και εκδόσεις, ώστε να αποκατασταθεί ο σπουδαίος ρόλος και συνεισφορά της Μαντώς Μαυρογένη στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και στην χειραφέτηση της γυναίκας, γεγονότα που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος δεν ήταν ώριμο να αναγνωρίσει για πολύ καιρό. Η έκθεση αυτή είναι μια λαμπρή και ουσιαστική στιγμή αποκατάστασης του ρόλου της» σημειώνει ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, συγχαίροντας θερμά όλους τους συντελεστές και καλλιτέχνες.

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωσή της στο νησί της Μυκόνου, θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Μαντώ Μαυρογένη, η Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης με το βλέμμα του σήμερα", δημιουργήθηκε σε σκηνοθεσία Αντώνη Θεοχάρη Κιούκα, η ταινία ΜΑΝΤΩ,  διάρκειας 23'. Η ταινία αφορά στη ζωή, το έργο και την προσφορά της Μαντώ Μαυρογένη στην Ελληνική Επανάσταση. Μία συντομευμένη  τρίλεπτη εκδοχή της παρουσιάζεται στην έκθεση.