Νέος κύκλος εικαστικών εργαστηρίων της Art.T.O.S για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Εξοικείωση με την τέχνη και εμβάθυνση στην έννοιά της

Νέα τμήματα εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών (ζωγραφικής, χειροτεχνίας, σχεδίου, γλυπτικής και ξυλογλυπτικής) θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2021-2022 από την Art team of Santorini, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας.

Τα εργαστήρια και τα μαθήματα ξεκίνησαν με τα περσινά τμήματα και συνεχίζονται με νέες εγγραφές για όλη τη χρονική περίοδο του 2021-22 με σειρά προτεραιότητας λόγω των περιορισμένων θέσεων στο χώρο των εργαστήριων της Art.T.O.S, που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο του Κωτσόβολου πλησίον του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θήρας στη Μεσαριά.

Στο χώρο των εργαστήριων τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι αίθουσες των εργαστηρίων απολυμαίνονται διαρκώς και μετά από κάθε μάθημα. Τα τμήματα είναι ολιγομελή και οι θέσεις, για λόγους ασφαλείας, είναι περιορισμένες. Στο χώρο διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες. Ο χώρος των εργαστηρίων αερίζεται με φυσικό τρόπο ώστε να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα και το σύστημα ψύξης – θέρμανσης είναι ανοιχτού κυκλώματος. Οι καθηγητές των εργαστηρίων είναι εμβολιασμένοι.

Σημειώνεται ότι λειτουργούν προσχολικά, παιδικά και εφηβικά τμήματα, καθώς και τμήματα ενηλίκων.

Στόχος της Art.t.o.S είναι οι μικροί και μεγάλοι μαθητές της να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα το χρόνο τους, εξερευνώντας την τέχνη και εμβαθύνοντας στην έννοια της. Μέσω των εργαστηρίων, τους δίνεται η ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις εικαστικές τέχνες και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης, μαθαίνοντας τα διάφορα υλικά και εικαστικά μέσα.

Αντικείμενο των εργαστηρίων

Για τα τμήματα εφήβων – ενηλίκων της Γλυπτικής σε πεπιεσμένο χαρτί και της πανάρχαιας τέχνης της Ξυλογλυπτικής, τα μαθήματα χωρίζονται σε 3 ενότητες και δημιουργούνται τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων.                                                                                         

Για τους αρχάριους η κάθε ενότητα χωρίζεται σε 2 στάδια, και μετά την ολοκλήρωση τους εντάσσονται στα τμήματα των προχωρημένων.

1ο στάδιο για τους αρχάριους: γνωριμία, επαφή, ασφάλεια και χειρισμός εργαλείων κοπής.

 2ο στάδιο: σχεδίαση και εφαρμογή με τα σκαρπέλα πάνω σε πεπιεσμένο χαρτί (δοκίμιο μάθησης) όλα τα στάδια ενός ανάγλυφου έργου έως την ολοκλήρωση του.                                                                                                                       

Για τους προχωρημένους στις δύο ενότητες θα αντληθούν θέματα και  μοτίβα από την προϊστορική, την ελληνιστική έως την βυζαντινή περίοδο και στην τρίτη ενότητα θα δουλέψουν πάνω σε ελεύθερο θέμα από τη νεότερη και σύγχρονη τέχνη.

Τα τμήματα της ζωγραφικής, της χειροτεχνίας και του σχεδίου χωρίζονται ηλικιακά.

Στο τμήμα Α (4-6 και 6-9 χρονών )

Μαθαίνουμε και εξοικειωνόμαστε µε απλά υλικά, μέσα και τεχνικές. Μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε με νέα υλικά και να κόβουμε/κολλάμε χαρτιά και χαρτόνια . Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας μέσα από την τέχνη. Δημιουργούμε παιχνίδια µε έργα τέχνης, εικόνες κτλ. Μαθαίνουμε διάσημα έργα τέχνης και καλλιτέχνες.

Στο τμήμα Β (9-11 χρονών )

Μαθαίνουμε και εξοικειωνόμαστε µε ζωγραφικά μέσα και τεχνικές. Μαθαίνουμε απλά μορφικά στοιχεία . Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε βάθος και προοπτική στα έργα μας. Μαθαίνουμε διάσημα έργα τέχνης,  καλλιτέχνες  και αναγνωρίζουμε τις διάφορες περιόδους της τέχνης στα έργα.

 

Στο τμήμα Γ (12-16 χρονών )

Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε µε ευχέρεια νέα υλικά και τεχνικές. Μαθαίνουμε τους χρωματικούς τόνους, συμπληρωματικά χρώματα, συνδυασμούς χρωμάτων, ισορροπία καθώς και πώς να ζωγραφίζουμε με μικρή χρωματική παλέτα/βασικά χρώματα. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε βάθος/προοπτική στα έργα μας. Κατανοούμε το εσωτερικό και το εξωτερικό, καθώς και το κενό και το γεμάτο.

Δημιουργούμε έργα επηρεασμένα από τη θεματολογία έργων τέχνης. Μαθαίνουμε τις εκφραστικές και επικοινωνιακές δυνατότητες του σχεδίου και της ζωγραφικής. Μαθαίνουμε διάσημα έργα τέχνης, καλλιτέχνες και αναγνωρίζουμε τις διάφορες περιόδους της τέχνης στα έργα. Συμμετέχουμε σε ομαδική ζωγραφική.

Επιμέλεια-Διδασκαλία: Οι Εικαστικοί - Χρήστος Cesarios Αντωνιάδης, Γωγώ Τρυψιάνη, Ιωάννης Χάλαρης.

Πληροφορίες καθημερινά: 18 00  - 20 00 μμ. στα τηλέφωνα 6977562373  -  6946112029 και στο mail arttosgr@gmail.com.

Μεράκι και αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό

Η ΚοινΣΕπ Art.T.O.S δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από την αγάπη των μελών της για τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη Σαντορίνη την ιστορία, την λαογραφία και τους ανθρώπους της. Πέρα από την εικαστική εκπαίδευση νέων και ενηλίκων του νησιού, που αποτελεί και την κύρια δράση της, η ομάδα υλοποιεί και σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η αισθητική αναβάθμιση δημόσιων σημείων της Σαντορίνης (στάσεις λεωφορείων, καφάο του Ο.Τ.Ε. και άλλα). Αξίζει δε να σημειωθεί πως επί σειρά ετών, μικροί μαθητές της Art.T.O.S διακρίνονται στον παγκόσμιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής Kanagawa Biennial World Children Art Exhibition, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα ότι η νέα γενιά συνεχίζει να ονειρεύεται, να ελπίζει και να δημιουργεί.

Ετικέτες: