Έκθεση Δον Κιχώτης: Ακροβασίες στο Παράδοξο

Συνέντευξη του επιμελητή της έκθεσης Γιώργου Αλτουβά

«Πόσο σαφής είναι η διάκριση μεταξύ πραγματικού και φανταστικού; Πού βρίσκονται τα όρια της παιδικότητας και την ενηλικίωσης; Οι άνθρωποι ζούμε περισσότερο χρόνο στην χειροπιαστή πραγματικότητα ή στον κόσμο του φαντασιακού; Με αφορμή τον Δον Κιχώτη, το θρυλικό μυθιστόρημα του μπαροκικού συγγραφέα Θερβάντες, ο οποίος μας ταξιδεύει στα ιπποτικά κατορθώματα και τις περιπέτειες του ήρωά του, κάνοντας μονίμως έκκληση τόσο στη φαντασία όσο και στην ευαισθησία και την ηθική του αναγνώστη, η έκθεση εντρυφεί στην έννοια της παιδικής ονειροφαντασίας, της αθωότητας και του παιχνιδιού»  αναφέρει στο επιμελητικό κείμενο της έκθεσης η Κωνσταντίνα Σουλιώτη, παραγωγός κι επιμελήτρια εκθέσεων, προσκαλώντας μας να επισκεφτούμε την έκθεση Δον Κιχώτης: Ακροβασίες στο Παράδοξο που φιλοξενείται για λίγες μέρες ακόμα στην Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη.

 Ο Γιώργος Αλτουβάς, επιμελητής της έκθεσης, μας ξενάγησε σε αυτόν τον μαγικό κόσμο και μας μίλησε για αυτήν την τόσο ιδιαίτερη εμπειρία.

«Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με βασικό άξονα την προβολή κάποιων νεότερων καλλιτεχνών ώστε ο κόσμος σιγά σιγά να εξοικειώνεται με αυτές τις νέες προσπάθειες. Η έκθεση φιλοξενεί τα έργα 17 καλλιτεχνών οι οποίοι είναι γεννημένοι από το ’75 ως το ’80 με εξαίρεση μια ακόμα νεότερη καλλιτέχνιδα που είναι γεννημένη αρκετά αργότερα.

Στην συγκεκριμένη έκθεση βλέπουμε τους νέους αυτούς καλλιτέχνες να εκφράζονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Θα δείτε εκτυπώσεις, εκτυπώσεις με παρέμβαση, conceptual art (εννοιολογική τέχνη), γλυπτική, κατασκευές, ζωγραφική κ.α.

Τα συγκεκριμένα έργα είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται στη Σύρο ενώ κάποια από αυτά εκτίθενται πρώτη φορά γενικώς.

Ο Δον Κιχώτης εδώ λειτουργεί αλληγορικά, δεν υπάρχει δηλαδή σαν πρόσωπο στην έκθεση, υπάρχει σαν έννοια μόνο. Η δική μου αρχική ιδέα που είχε ως κεντρικό θέμα τον Δον Κιχώτη δημιουργήθηκε επειδή ο Δον Κιχώτης ήταν ένας ονειροπόλος ταξιδιώτης που έχει μια συνάφεια με το παιχνίδι, με τη χαρά, τη δημιουργικότητα  και  την οπτική παραίσθηση. Ό,τι βλέπουμε μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα αυτό ακριβώς αλλά αυτό που θέλουμε να δούμε.

Επειδή τα τελευταία δυο χρόνια περάσαμε μια περίοδο καταπίεσης , εμείς, μέσω της έκθεσης,  θέλαμε να δώσουμε μια εικόνα παιδικότητας κι ευτυχίας.

Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να βρει κάποια έργα  που θα τον εκφράσουν όποιο κι αν είναι το υπόβαθρό του και όποια κι αν είναι η ψυχολογία του ή αυτό που περιμένει να δει. Είναι ποικίλες οι μορφές έκφρασης των καλλιτεχνών οπότε σίγουρα κάποιο έργο θα τον κερδίσει, δίνοντας ο καθένας τη δική του ερμηνεία.

Η έκθεση γοητεύει μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά που ήρθαν και είδαν την έκθεση, στην αρχή κοιτούσαν λίγο απορημένα αλλά όταν αρχίζεις και τους εξηγείς και καταλαβαίνουν τι είναι αυτό που βλέπουν ή αυτό που θέλουν να δουν, διαπιστώνεις ότι τους είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και οι έννοιες τούς γίνονται κατανοητές. Πολλά παιδιά στην πρώτη τους επαφή με την τέχνη έρχονται διστακτικά και βαριεστημένα αλλά τελικά φεύγουν ενθουσιασμένα.

Ο κόσμος γενικότερα δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις εικαστικές τέχνες. Ακόμα και σε πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης, όπως το θέατρο και η μουσική, υπάρχει μια έλλειψη ενδιαφέροντος. Όταν ένα παιδί βομβαρδίζεται με εικόνες και πληροφορίες που αφορούν στο ποδόσφαιρο, κάποια στιγμή θα θελήσει να πάει να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και με την τέχνη. Η αλήθεια είναι, και αυτό το παρατηρώ και σαν εκπαιδευτικός, πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωσης στον τομέα αυτόν».

Tην έκθεση Δον Κιχώτης: Ακροβασίες στο παράδοξο που φιλοξενείται στην αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι αυτήν την Κυριακή, 8 Μαΐου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον ιό Covid-19.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Αλτουβάς

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βασμουλάκης Αλέξανδρος, Καμάρης Στέφανος, Κατσουλίδη Μαριάννα, Κολυμπάρη Κική, Kraja Beskida, Mc Conville Jack, Μόσχος Νίκος, Οικονόμου Ντόρα, Παναγιώτου Ραλλού, Πάτσιος Κωνσταντίνος, Πέρρος Βασίλης, Ροζάκη Σοφία, Σαχίνη Νάνα, Σπυράκη Μαρία, Τζάννης Αλέξανδρος, Τσεριώνης Γιώργος, Φάμπρις Τζώρτζια