Παρουσίαση στη Σύρο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE από στελέχη της WWF Ελλάς

«Κάθε παραλία οφείλει την παρουσία της σε έναν υγρότοπο»

Τις δράσεις και τους στόχους του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, παρουσίασαν στους πολίτες της Σύρου, την Παρασκευή, 19 Ιουνίου, στελέχη της οικολογικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Το Πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE: «Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες» είναι μία προσπάθεια της οργάνωσης, να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ολοκληρωμένο τρόπο και μέσα από μια έντονα συμμετοχική διαδικασία, μια νέα θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, στοχεύοντας στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Γυάρου, αλλά και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Σημαντικά κεκτημένα για την προστασία των υγρότοπων

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του WWF Ελλάς, κ. Δημήτρη Καράβελλα, η πορεία της οργάνωσης, μέχρι να φτάσει στο πρόγραμμα LIFE, ξεκινά με «μια μικρή ομάδα, που εδώ και 10 χρόνια ξεκίνησαν να καταγράφουν, όχι μεγάλους υγρότοπους όπως είναι το δέλτα του Έβρου, ή η λίμνη Κερκίνη, αλλά άρχισαν να ασχολούνται με τους υγρότοπους στα νησιά. Στο Αιγαίο κυρίως, αλλά και στο Ιόνιο. Μικρούς υγρότοπους, οι οποίοι δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, ή λίγοι είχαν καταγραφεί, οι οποίοι είναι σημαντικοι για πολλούς λόγους», όπως για το γεγονός ότι είναι καταφύγιο για είδη, που μπορεί κανείς να βρει μόνο εκεί, αλλά και για το γεγονός ότι είναι σταθμοί για μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Όπως τόνισε, «συνήθως κάθε όμορφη παραλία, οφείλει την παρουσία της και σε έναν υγρότοπο, που βρίσκεται πίσω από αυτή. Είναι όμως και εξαιρετικά ευάλωτοι αυτοί οι υγρότοποι. Πολλοί από αυτούς μπορεί να μπαζωθούν μέσα σε μία ημέρα, να εξαφανιστούν».

Εξηγώντας την πολύ σημαντική πορεία της οργάνωσης, ο κ. Καράβελας, ανέφερε, πως «ξεκινήσαμε μια εργασία από το μηδέν, καταγράψαμε γύρω στους 800 υγρότοπους δουλεύοντας στο πεδίο. Στη συνέχεια, δουλέψαμε για να τεκμηριώσουμε τη σημασία τους, για να ενημερώσουμε τον κόσμο τοπικά και σε εθνικό επίπεδο για αυτή τη σημασία. Φτάσαμε σε ένα σημείο να δημιουργηθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα ειδικά για την προστασία αυτών των υγρότοπων και είχαμε και μια πολύ σημαντική επιτυχία πριν από μερικές ημέρες, με βάση τη Συνθήκη Ραμσάρ, που είναι μια Διεθνής Συνθήκη για την προστασία των υγρότοπων. Πέρασε ένα ψήφισμα από την ελληνική κυβέρνηση, με τη δική μας βοήθεια, για την ανάγκη προστασίας των μεσογειακών υγρότοπων. Αναγνωρίζεται, δηλαδή, για πρώτη φορά και διεθνώς, η σημασία αυτών των πολύ μικρών υγρότοπων, που είναι μοναδική, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα παγκόσμια».

Για τη WWF Ελλάς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δουλεύει μέσα και έξω από τα σχολεία εκπαιδεύοντας τους νέους πολίτες, ενώ λόγω της κρίσης, πλέον ασχολείται διεξοδικά και με ζητήματα που σχετίζονται, τόσο με το περιβάλλον, όσο και με την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής.

«Έχουμε φτάσει να είμαστε μια οργάνωση που έχει συμπληρώσει 20 χρόνια δράσης, με παραπάνω από 50 στελέχη, πολύ αφοσιωμένα άτομα που κάνουν τελικά την οργάνωση αυτό που είναι, αλλά και εκατοντάδες εθελοντές. Στηριζόμαστε σε 11.000 περίπου υποστηρικτές που μας στηρίζουν ηθικά και οικονομικά κάθε χρόνο και έχουμε πια συμπληρώσει πάνω από 300 δράσεις προστασίας», σημείωσε ο κ. Καραβέλλας.

Η Γυάρος κοιτίδα εναλλακτικού τουρισμού

Όσον αφορά στους στόχους του προγράμματος LIFE, ο κ. Καραβέλλας επεσήμανε, πως «στις Κυκλάδες και με επίκεντρο τη Γυάρο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και για τα Μεσογειακά. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με στόχο, όχι μόνο τη Μεσογειακή φώκια που βρίσκεται εκεί, αλλά με στόχο, αυτή η περιοχή να δίνει πολλαπλά οφέλη».

Μιλώντας για τη Γυάρο, ανέφερε, πως παρά το γεγονός , πως «είναι ένας τόπος σκληρός και δεν έχει συνδυαστεί καθόλου με ευχάριστα πράγματα. Είναι ένα νησί ακατοίκητο, που φαντάζει σκληρό και αφιλόξενο, έχει όμως άλλα στοιχεία. Έχει πολύ πλούσια οικοσυστήματα, πλούσιο βυθό, μας θυμίζει ίσως το βυθό της Ελλάδας άλλων εποχών. Βρίσκει κανείς πολλά είδη πουλιών θαλασσοπουλιών και αρπακτικών. Έχει μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία, που μπορούν να μας φέρουν ακόμη πιο κοντά. Μπορούμε να μετατρέψουμε την εικόνα αυτού του νησιού, από ένα νησί εξορίας, σε ένα νησί ελπίδας».

Κυρίως, όμως, στα νερά και τις παραλίες της Γυάρου, βρίσκει καταφύγιο και χώρο για την αναπαραγωγή της, η Μεσογειακή φώκια, η οποία είναι εξαιρετικά σπάνιο είδος, απειλούμενο, του οποίου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται στο ακατοίκητο νησί.

«Φανταστείτε τη Γυάρο, ως μια περιοχή στην οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως καταδύσεις, που σε πολλά μέρη του κόσμου αποτελεί μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα, όπως την ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα και τουρισμού. Η πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια περιοχή όπου δεν θα υπάρχουν όλα αυτά. Μάλλον το αντίθετο», τόνισε ο κ. Καραβέλλας.

«Μπορεί να πετύχει μια περιοχή, ένα πάρκο, μια θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, η οποία να δώσει οφέλη, είτε στους ψαράδες, είτε στον τοπικό πληθυσμό; Η απάντηση είναι ναι», υποστηρίζει.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραβέλλας, η WWF πρόσφατα παρουσίασε μια παγκόσμια μελέτη, για τα οφέλη που μπορούν να δώσουν οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ενώ ειδικά για τα οφέλη στην αλιεία, παρέθεσε το παράδειγμα αντίστοιχης προστατευόμενης ζώνης στην Ιταλία, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ανταποδίδει οφέλη, τα οποία είναι αισθητά στην αλιευτική κοινότητα, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, αναφερόμενος επίσης σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ισπανία και άλλα μέρη.

Όπως υπογράμμισε, «στην Ελλάδα δεν το έχουμε ακόμη κάνει και αυτό ακριβώς, είναι αυτό που θέλουμε να επιχειρήσουμε με το ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE».