Παρουσίαση της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου στους συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο της Παντείου

«Ταξίδι» στον πολιτισμό της Σύρου

Τον σύγχρονο πολιτιστικό πλούτο της Σύρου, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο του Παντείου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιείται στη Σύρο, μέσω της παρουσίασης των εκπροσώπων του Πολιτιστικού και Θεατρικού Συλλόγου «Απόλλων».

Με μεγάλο ενδιαφέρον ξένοι και Έλληνες συμμετέχοντες του Διεθνούς Σεμιναρίου, για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία, τον πολιτισμό και τη δημιουργική οικονομία, το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, παρακολούθησαν το ιστορικό της πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού της Σύρου, την οποία ανέλαβαν να παρουσιάσουν, εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό και Θεατρικό Σύλλογο «Απόλλων», τα μέλη του, ο κ. Θάνος Φώσκολος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικών Θεμάτων και η κ. Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το «ταξίδι», προς τη σταδιακή αποκάλυψη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στη νεώτερη ιστορία της Σύρου, στα γεγονότα της οποίας οφείλεται ο κοσμοπολίτικος και «αρχοντικός» χαρακτήρας, που απέκτησε το – πάλαι ποτέ – άνυδρο ξερονήσι, που βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων.

Ο κ. Φώσκολος και η κ. Παναγιωτοπούλου, ενημέρωσαν εξ’ αρχής τους παρακολουθούντες την παρουσίαση, όσον αφορά στην υποψηφιότητα της Σύρου και των Κυκλάδων, στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Αρχιτεκτονικός πλούτος και πλούσια πολιτιστική ιστορία

Αρχικά, παρουσιάστηκαν, ένας προς έναν, όλοι οι πολιτιστικοί χώροι, τους οποίους διαθέτει η Σύρος, με διευκρινήσεις σχετικά με τη χρήση τους και την λειτουργία τους. Όπως εξήγησε και ο κ. Φώσκολος, κατά την παρουσίαση, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων διαθέτει 7 μουσεία, 12 αίθουσες τέχνης (γκαλερί), 3 θέατρα, 2 κινηματογράφους, 2 συναυλιακούς χώρους, μία αίθουσα χορού, 3 χώρους πολλαπλών χρήσεων, αλλά και μια κινητή υπαίθρια σκηνή.

Επιπλέον, προκειμένου οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Σεμινάριο, να εντρυφήσουν στην μοναδική πολιτιστική ποικιλία, την οποία διαθέτει η Σύρος, ο κ. Φώσκολος και η κ. Παναγιωτοπούλου, παρουσίασαν μια αναλυτική αναφορά, σε σημαντικούς εκπροσώπους όλων των μορφών τέχνης, οι οποίοι είτε κατάγονταν, είτε έδρασαν, είτε είχαν έδρευαν το νησί, αλλά και το σημαντικό έργο τους, το οποίο διατηρείται σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος σε Ερμούπολη και χωριά.

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των Μόραλη, Τσόκλη, Φασιανού και του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και η σχέση των μεγάλων ζωγράφων με τη Σύρο, αλλά και η ζωή και το έργο Συριανών, που διέπρεψαν στους τομείς της ποίησης και της λογοτεχνίας, όπως, ενδεικτικά, οι Βικέλας, Ροΐδης, Σουρής και Μάνος Ελευθερίου.

Από την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου, δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στην αρχοντική νεοκλασική αρχιτεκτονική των κτιρίων της, με ειδική αναφορά στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης, το οποίο είναι ένα εκ των μεγαλύτερων και μεγαλοπρεπέστερων Δημαρχείων της Ελλάδας, ενώ ακολουθεί τρεις διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τοσκανικό, ιονικό και κορινθιακό. Επίσης, οι εκπρόσωποι του «Απόλλωνα» έκαναν ειδική μνεία και στο εξαιρετικής σημασίας υπαίθριο μουσείο γλυπτικής, το Μαυσωλείο, στο οποίο μπορεί κανείς να βρει σπάνια κομμάτια γλυπτικής του 19ου αιώνα, που ακολουθούν τις αρχές του κλασσικισμού, ναούς, σαρκοφάγους και επιτύμβιες στήλες, όλα πλασμένα από μάρμαρο.

Πληθώρα δρωμένων και τεχνολογική καινοτομία

Εκτενή αναφορά, έκαναν ο κ. Φώσκολος και η κ. Παναγιωτοπούλου και στην ποικιλία των πολιτιστικών φεστιβάλ, που λαμβάνουν χώρα στη Σύρο, κατά τη διάρκεια, κυρίως, των καλοκαιρινών μηνών.

Το διεθνές φεστιβάλ animation «Anima Syros», το οποίο είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο είδος ανά την Ελλάδα και ένα από τα 20 μεγαλύτερα διεθνώς, το ανερχόμενο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου «SIFF», με τις αντισυμβατικές υπαίθριες προβολές στον Ταρσανά, στις ταράτσες της Άνω Σύρου και σε τοίχους εκκλησιών, το οποίο φέτος θα υποδεχτεί τον βρετανό σκηνοθέτη και συγγραφέα, τιμημένο με βραβείο BAFTA, κ. Peter Greenaway, το καινοτόμο «Eye’s Walk Digital Festival», το καινοτόμο φεστιβάλ, που συνδέει το βίντεο με τη ζωγραφική, την κινηματογραφία, την εμπειρία του σχεδίου και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου, το διεθνές φεστιβάλ όπερας και κλασσικής μουσικής Αιγαίου, το διεθνές φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κυκλάδων, το φεστιβάλ ακορντεόν, το φεστιβάλ κιθάρας, το «Indie Rock Festival», το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Ερμούπολης, το φεστιβάλ λουκουμιού, αλλά και το καρναβάλι της Σύρου, το οποίο τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής.

Όσον αφορά στον τομέα της μουσικής, τονίστηκε η συμβολή στον πολιτισμό του νησιού της Κυκλαδικής Ορχήστρας, της Φιλαρμονικής της Σύρου, των 4 ωδείων και των 4 σχολών εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, των 4 χορωδιών, αλλά και του πλήθους των ερασιτεχνικών και επαγγελματικών μουσικών γκρουπ, που δραστηριοποιούνται στη Σύρο.

Παράλληλα, υπογράμμισαν τη συμβολή του ιστορικού θεάτρου «Απόλλων» στον πολιτισμό της Σύρου, κάνοντας αφενός μια παρουσίαση της ιστορίας του και αφετέρου μια αναλυτική ενημέρωση για τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της Σύρου, που παρουσιάζουν τις παραστάσεις τους σε αυτό, για τις συνεργασίες με μεγάλους θιάσους της Ελλάδας, αλλά και την πρόσφατη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τέλος, προβλήθηκαν οι καινοτόμες ιδέες και δράσεις, που αφορούν στην προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και των σημείων ενδιαφέροντος της Σύρου, όπως είναι το πρόγραμμα HERMES, το Ano Syra Project, που αφορά στην τουριστική προβολή της Άνω Σύρου μέσω εφαρμογής για κινητά και tablets, την καινοτόμα εφαρμογή διαδραστικών ταχυδρομικών καρτών «Cartes Postales», αλλά και τις ηλεκτρονικές εφαρμογές εύκολης πρόσβασης του θεάτρου «Απόλλων».

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την παρουσίαση του κ. Φώσκολου και της κ. Παναγιωτοπούλου, η οποία, μάλιστα, σχολιάστηκε θετικότατα, από την μεγάλη πλειοψηφία τους.