Παρουσίαση των Αρχαίων Λατομείων της Πάρου στην Παλιά Βουλή

  • Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2019 - 00:44

Η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.Π.Α.Σ), το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων (Ι.Α.Π.Κ.) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Αρχίλοχος" σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 10 π.μ. στην Παλιά Βουλή (Σταδίου 13, Αθήνα) με θέμα: «Τα Αρχαία Λατομεία Μαρμάρου της Πάρου: Η Σημασία και η Ανάδειξη του Μνημείου και του Χώρου του»

Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση στο ευρύτερο κοινό του σημαντικού θέματος των Αρχαίων Λατομείων της Πάρου αφενός μέσα από την ιστορική-αρχαιολογική μαρτυρία και την γεωλογική ιστορία του μνημείου, και αφετέρου μέσα από την ενημέρωση για τους τρόπους διάσωσης, προστασίας και ανάδειξής του ως ένα από τα κορυφαία μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, θα καλυφθούν οι εξής θεματικές ενότητες:

1. Η αρχαιολογία και η γεωλογία των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου, με ιδιαίτερη αναφορά στον περίφημο λυχνίτη και τα εργαστήρια γλυπτικής της Αρχαίας Πάρου.

2. Η παγκόσμια αξία και η συνεισφορά των Αρχαίων Λατομείων Μαρμάρου της Πάρου στον ελληνικό πολιτισμό ανά τους αιώνες.

3. Η προστασία, προβολή και ανάδειξη των Αρχαίων Λατομείων σε παγκόσμια κλίμακα ως μνημείο πολιτισμού ικανό να προσελκύσει υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό.

4. Η σημερινή κατάσταση των Λατομείων και η ανάγκη άμεσης επέμβασης για τη διάσωση και την προστασία αυτού του μοναδικού μνημείου. Τα παραπάνω θέματα θα αναπτύξει πάνελ πανεπιστημιακών και ειδικών (αρχαιολόγων, γεωλόγων, ειδικών πολιτισμικής διαχείρισης και προστασίας αρχαίων υπόγειων έργων, νομικών), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων και θα κατατεθούν σχετικές προτάσεις για την διάσωση, ανάδειξη και προστασία του μνημείου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.