Πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, την ίδια στιγμή και στον ίδιο τόπο, τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Η Σαντορίνη ένωσε 70 οινοχόους από όλο τον κόσμο

Η Σαντορίνη βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της συζήτησης για θέματα που αφορούν το κρασί. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του Court of Master Sommeliers Europe (CMS) και του WSPC, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον κόσμο, την ίδια στιγμή και στον ίδιο τόπο, τρία διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, το CMS Intro & Certified, το CMS Advanced και το WSET Diploma – οργανωμένα από τον ίδιο εκπαιδευτικό φορέα, το WSPC.

Τα Wines of Greece (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου) στήριξαν 100% αυτή την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το WSPC φιλοξένησαν στο νησί της Σαντορίνης 70 επαγγελματίες Οινοχόους και στελέχη χονδρεμπορίου, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική εβδομάδα που τα είχε όλα! Διάβασμα, εξετάσεις και μοναδικές βιωματικές εμπειρίες με πρωταγωνιστή το Ελληνικό Κρασί.

Α. Κυριαζή: "Η Σαντορίνη, εκτός από διάσημο τουριστικό προορισμό, αποτελεί και διάσημο οινικό προορισμό"

Η γενική διευθύντρια του WSPC, Αντωνία Κυριαζή, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", για τη σημαντική πρωτοβουλία που έφερε του 70 οινοχόους στη Σαντορίνη, τονίζοντας ότι, "η Σαντορίνη, εκτός από διάσημο τουριστικό προορισμό, αποτελεί και διάσημο οινικό προορισμό, καθώς παράγει κρασιά από την ποικιλία Ασύρτικο – την πλέον γνωστή Ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό. Παράλληλα, συνδυάζει την υψηλή ποιότητα των κρασιών της με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό στον κόσμο terroir. Το WSPC, εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιεί στη Σαντορίνη τα μαθήματα του WSET Diploma. To WSET Diploma είναι ένα αγγλόφωνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα κρασιά, που αποτελεί την κορωνίδα του WSET Αγγλίας, και που απευθύνεται στους επαγγελματίες του οινικού κλάδου σε ολόκληρο τον κόσμο. Το WSPC αντιπροσωπεύει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα κρασιών και αποσταγμάτων του WSET στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια, έχοντας μάλιστα βραβευτεί ως το καλύτερο παράρτημα του κόσμου, μέσα από 78 χώρες, στις οποίες διενεργούνται μαθήματα και εξετάσεις του WSET Αγγλίας.

Ο λόγος που έχουμε επιλέξει τη Σαντορίνη για τη διενέργεια αυτών των προγραμμάτων είναι ότι θα προσελκύσει σίγουρα τους ξένους σπουδαστές στη χώρα μας, επομένως, θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε σε αυτούς μεγάλη γκάμα των κρασιών που παράγει η Ελλάδα. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από δείπνα που κάνουμε προς τιμήν τους σε συνεργασία με τα Wines of Greece (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου)."

Πως έζησαν την εμπειρία οι σπουδαστές

Προς τιμήν των σπουδαστών CMS και WSET Diploma, το WSPC σε συνεργασία με τα Wines of Greece διοργανώθηκαν τρία δείπνα όπου δοκιμάστηκαν συνολικά 35 ετικέτες Ελλήνων Οινοπαραγωγών, τέσσερις επισκέψεις στα παγκοσμίου κλάσης οινοποιεία της Σαντορίνης: Estate Argyros, Boutari Winery, Santo Wines, Domaine Sigalas, με ξεναγήσεις στους ιδιαίτερους αμπελώνες της Σαντορίνης, ξενάγηση στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και αναδρομή στον πανάρχαιο πολιτισμό της Σαντορίνης και τέλος κρουαζιέρα γύρω από τη Σαντορίνη και το ηφαίστειο (Παλαιά & Νέα Καμένη), η οποία κατέληξε σε επίσκεψη στο Οινοποιείο Μικρά Θήρα που εδρεύει στο νησί της Θηρασιάς, απέναντι από τη Σαντορίνη.

Η κ. Κυριαζή τόνισε, ότι, "οι σπουδαστές μόχθησαν ιδιαιτέρως, συμμετείχαν σε εξετάσεις για να κατακτήσουν πιστοποιήσεις παγκοσμίου κύρους και αναγνώρισης, που τους ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για περαιτέρω επαγγελματική καταξίωση. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν επισκεφτεί ξανά τη Σαντορίνη και ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τους οινοπαραγωγούς του νησιού και να γνωρίσουν τα Ελληνικά κρασιά και την Ελληνική φιλοξενία".

Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί πίσω από την εμπειρία

Οι Έλληνες οινοπαραγωγοί που συνέβαλαν σε αυτή την εμπειρία ήταν οι Akriotou Microwinery, Alexakis Wines, Alpha Estate, Artemis Karamolegos Winery, Boutari Winery, Domaine Costa Lazaridi, Domaine Sigalas, Domaine Skouras, Domaine Zafeirakis, E.A.S Parou, Estate Argyros, Estate Manolesakis, Foivos Papastratis, Gaia Wines, Gavalas Winery, Hatzidakis Winery, Kechris Winery, Kir·Yianni Estate, Ktima Biblia Chora, Ktima Diamantakos, Ktima Gerovassiliou, Ktima Pavlidis, Mega Spileo Estate, Mikra Thira Winery, Nico Lazaridi Wines, Santo Wines, Tselepos Wines, Vriniotis Winery.

Κ. Λαζαράκης: "Η εκπαίδευση πρέπει να είναι και βιωματική"

Ο πρόεδρος του WSPC, Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, έδειξε εξαιρετικά χαρούμενος, από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, λέγοντας, ότι, "μια φανταστική εβδομάδα φτάνει στο τέλος της. Για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, είχαμε σπουδαστές του WSET Diploma και του Court of Master Sommeliers, να παρακολουθούν ταυτόχρονα τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι και βιωματική. Γνωρίζουμε πως όλα βρίσκονται στο ποτήρι όταν δοκιμάζεις ένα κρασί, αλλά έχει να κάνει και με ξεχωριστούς τόπους, ξεχωριστές μεθόδους και ξεχωριστούς ανθρώπους και κουλτούρες. Για αυτό, πάνω απ’ όλα, το WSPC με τα Wines of Greece ήθελαν να προσφέρουν μια αυθεντική βιωματική εκπαίδευση και εμπειρία στους σπουδαστές".

Από την πλευρά του ο CEO του CMS, Ronan Sayburn MS, δήλωσε για αυτή την πρωτόγνωρη συνύπαρξη, ότι, "ολοκληρώσαμε 3 προγράμματα σε 5 ημέρες και όπως πάντα ήταν μια δύσκολη περίοδος για τους σπουδαστές. Κάποιοι πέτυχαν, κάποιοι όχι αλλά ακόμα και αν αποτύχει κανείς, το κάνει σε ένα μέρος όπως η Σαντορίνη. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστούμε πολύ τους υποψήφιους, το WSPC και τα Wines of Greece."

Λίγα λόγια για το WSPC

Το WSPC με έδρα την Αθήνα, είναι βραβευμένο με το Riedel trophy Award ως το καλύτερο παράρτημα του κόσμου, και ένα από τα 15 μεγαλύτερα παραρτήματα του WSET παγκοσμίως. Εξασφαλίζει στους υποψηφίους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου Αλκοολούχων και Μη – Αλκοολούχων ποτών καθώς και της Οινοχοΐας. Το WSPC συνεργάζεται με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς παρέχοντας Πιστοποιήσεις με Παγκόσμιο Κύρος και Ισχύ στα προγράμματα του. Είναι Approved Programme Provider των:

Wine & Spirits Education Trust (WSET),

Court of Master Sommeliers (CMS Europe),

Beverage Standards Association (BSA UK) και

Wine Scholar Guild (WSG USA)

Λίγα λόγια για την ΕΔΟΑΟ:

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) είναι ο κορυφαίος φορέας στην Ελλάδα για το αμπέλι και το κρασί. Συγκροτήθηκε και απαρτίζεται από εκπροσώπους της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας προϊόντων αμπέλου και οίνου. Οι σκοποί της ΕΔΟΑΟ ποικίλουν. Ξεκινούν από την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της αμπελοοινικής αγοράς και φτάνουν στην προσπάθεια για τη διατήρηση και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων του αμπελοοινικού τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί η γνώση και η οργάνωση του σε κάθε επίπεδο: από την πρωτογενή παραγωγή (αμπέλι) και τη μεταποίηση (οινοποιία), έως την εμπορία. Η ΕΔΟΑΟ στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των θεσμών, σχετικά με την οικονομική, την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική σπουδαιότητα των αμπελοοινικών προϊόντων.