Ρόλο θεατή και δημιουργού θα έχουν και φέτος οι μικροί φίλοι του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που βρίσκεται φέτος στη μέση εφηβική του ηλικία

Το Animasyros 12 αγαπάει τα παιδιά

Ένα πλούσιο πρόγραμμα, ειδικά επιλεγμένο για τους μικρούς φίλους του, περιλαμβάνεται στις αποσκευές του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros», που επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τη 12η χρονιά.  

Με κεντρική θεματική το «Animagreen», έννοιες όπως η οικολογία, η αειφορία, η βιωσιμότητα και ο σεβασμός διαπνέουν τα έργα καταξιωμένων δημιουργών αλλά και τις ταινίες ανερχόμενων animator που συνδιαμορφώνουν το πιο «πράσινο» Animasyros στην ιστορία του θεσμού.

Ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά αλλά και φτιαγμένες από παιδιά, ταινίες με σπουδαία μηνύματα για την κοινωνία και το περιβάλλον, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πρωτότυπες δράσεις αποτελούν μερικές από τις εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης, που θα συναρπάσουν το νεανικό κοινό από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Το Animasyros, επιχειρώντας να «εκπαιδεύσει» τις νέες γενιές στην τέχνη του animation, θέτει στο επίκεντρο κάθε διοργάνωσής του τα παιδιά. Έτσι, φέτος εντάσσει στο Διαγωνιστικό Τμήμα για το Βραβείο Κοινού παιδικές ταινίες μεγάλου μήκους, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς θεατές να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία.

Παράλληλα, το πρόγραμμα K.ID.S εμπλουτίζεται με 20 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που θα προβληθούν σε τρία μέρη, ενώ οι παιδικές ταινίες έχουν την τιμητική τους και στο διαγωνιστικό τμήμα «Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες» που συμπεριλαμβάνει μικρού μήκους δημιουργίες με καθολικά μηνύματα και αξίες, όπως η φιλία, η ισότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον.

Films by Kids: Γνωρίστε τους animators του αύριο

Στο Animasyros 12, τα παιδιά εκτός από τον ρόλο του θεατή θα έχουν και εκείνον του δημιουργού, καθώς στην ενότητα «Animagreen» 19 μαθητές από το Βέλγιο αναλαμβάνουν τον ρόλο του σκηνοθέτη, ενώ και η  ενότητα Kids Playlist θα παρουσιάσει 22 ταινίες μικρού μήκους, φτιαγμένες από μαθητές σχολείων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως το «Όλα τα Παιδιά Είναι Ίσα» που δημιούργησαν μαθητές της Ινδίας και το «Ένα Σύγχρονο Ταξίδι στο Παρελθόν» που έφτιαξαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα εργαστήρια που πραγματοποίησε το Animasyros στη διάρκεια της χρονιάς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Animasyros 12 ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση σε συμμετοχές από νέους κάτω των 18 ετών που θέλησαν να καταθέσουν τη δική τους δημιουργία, ανοίγοντας τον δρόμο για τους animator τους μέλλοντος.

Τρία εκπαιδευτικά Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Το αγαπημένο Φεστιβάλ εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία του με την Aegean Rebreath που δραστηριοποιείται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω ενός εργαστηρίου για μαθητές γυμνασίου με τίτλο «Το ταξίδι των μικροπλαστικών». Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός σεναρίου για το ταξίδι του πλαστικού από την στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας μέσω, της τεχνικής του animation. Εκπαιδευτής είναι ο Φωκίωνας Ξένος, σκηνοθέτης και σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, o οποίος συμμετέχει και στο ως δημιουργός στο Φεστιβάλ με τη μικρού μήκους ταινία του «Heatwave» (Φοιτητικό Διαγωνιστικό) που έχει γυρίσει όλα τα διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το εργαστήριο θα πλαισιώσει η ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία, που θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο Παλλάς την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρες 11.00-12.00, με τίτλο «Η Θάλασσα Είναι και Δική σου», στην οποία ο Ιδρυτής της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος και η Συντονίστρια Έρευνας Arabella Ross θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους για τη θαλάσσια ρύπανση, ενώ θα προβληθεί βίντεο σε μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής του ανθρώπου στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία. Ακόμη, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 10.30, η Aegean Rebreath θα βρεθεί παρέα με τους μικρούς μας φίλους, στο Αλιευτικό Καταφύγιο (δίπλα στις εγκαταστάσεις Νεωρίου) όπου και θα πραγματοποιήσει τη δράση με τίτλο «Aνέλαβε δράση: καθαρίζουμε μαζί το λιμάνι» με στόχο τον παράκτιο καθαρισμό της περιοχής.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 13-16 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο για την τεχνική του stop motion animation με τίτλο «Ρεμπετογάτες», μια «συνέργεια» Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς του εργαστηρίου εισηγείται ο Ιταλός κινηματογραφιστής Thomas Künstler. Ο ταλαντούχος δημιουργός ασχολείται με την τεχνική του stop motion ήδη από τα 14 του χρόνια, ενώ από το 2015 έχει σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή των μικρού μήκους stop-motion ταινιών «Ρεμπέτικο» και «Δεν λες κουβέντα». Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στο stop-motion «Μάρκος», μια παραγωγή του Animasyros σχετικά με τη ζωή του συριανού ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Τέλος, το Φεστιβάλ διοργανώνει ακόμα ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο για μικρά παιδιά που αφορά στη γνωριμία με το σκίτσο, τα πρώτα του βήματα σε ένα κομμάτι χαρτί και τη διαδρομή του μέχρι τη δημιουργία ενός μοναδικού flip book. Το εργαστήριο με τίτλο «Κινείται!» συντονίζει ο Γιάννης Ξαγοράρης, ο οποίος από το 1992 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, κάνει διαφημιστικά έντυπα, δημιουργεί λογότυπα, εικονογραφεί παραμύθια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς γελοιογραφίας, έχοντας αποκομίσει αρκετές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γελοιογράφων, της FECO Hellas Group Levadia και του Συλλόγου Φίλων Γελοιογραφία.

Αιτήσεις Συμμετοχής στα εργαστήρια: https://animasyros.gr/app/applicationgr.html

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 11.00, στο θέατρο Απόλλων, οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το μουσικό παραμύθι της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα». Η εντυπωσιακή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2018 σε μία σειρά sold out παραστάσεων σε συνεργασία με το Animasyros, θα σφραγίσει την επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης, την Πέμπτη 19/9 στις 20:00.

Είσοδος Ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο education@animasyros.gr ή στο τηλ. 6986829470.