Αφιέρωμα στον κορυφαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, Γιώργο Ζαμπέτα

“Χίλια και ένα περιστέρια”

Μία νοσταλγική λαϊκή βραδιά, αφιερωμένη στον κορυφαίο δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και εμπνευσμένο συνθέτη της ελληνικής λαϊκής μουσικής Γιώργο Ζαμπέτα, χάρισαν στο φιλόμουσο κοινό της Μυκόνου η Μουσική Σχολή Δημήτρη Φίννις και το φιλανθρωπικό σωματείο “Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη”.

Η συναυλία με τίτλο “Χίλια και ένα περιστέρια” πραγματοποιήθηκε στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου. Η Λαϊκή Ορχήστρα της Σχολής ταξίδεψε τους θεατές με τις υπέροχες μελωδίες του πολυδιάστατου καλλιτέχνη, όπως “Ο πενηντάρης”, “Σήκω χόρεψε συρτάκι”, “Πού 'σαι Θανάση” και “Χίλια Περιστέρια”.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας άφησε πίσω του τεράστια δουλειά με τον αυθορμητισμό της καρδιάς του και τη δύναμη της λαϊκής σοφίας, Εξάσκησε το πάθος του αδιάκοπα και με αφοσίωση. Δημιούργησε μεγάλο αριθμό τραγουδιών, ενώ εξακολουθούσε να παίζει σε λαϊκά κέντρα, διαμορφώνοντας το προσωπικό του στιλ που τον καθιέρωσε ως τον σπουδαιότερο μουσικό μπουζουκιού της χώρας. Το 1959 είναι η χρονιά που ο Μάνος Χατζιδάκις τον κάνει σολίστ στα έργα του και ταξιδεύουν μαζί. Έκτοτε το παίξιμο του Ζαμπέτα γίνεται πλέον το μέτρο επιδεξιότητας του μπουζουκιού.

Για το αφιέρωμα, η Λαϊκή Ορχήστρα της Σχολής δούλεψε πολύ εντατικά, σαν μία ομάδα, με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να έρχονται σε επαφή με ποιοτικά τραγούδια του λαϊκού ρεπερτορίου, τα οποία αποτελούν πλέον μέρος της Παράδοσης και του πολιτισμού μας. Παράλληλα, μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους με πειθαρχία και αγάπη για ένα σωστό μουσικό αποτέλεσμα.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν οι: Ελεάννα Δακτυλίδη, Καλλιόπη Δακτυλίδη, Μανώλης Δακτυλίδης, Τζέση Ρουσσουνέλου, ενώ η ενορχήστρωση ανήκε στον διδάσκαλο Σταύρο Λοΐζο.