Ο Χρήστος Νικολόπουλος «μάγεψε» τη Σύρο με το μπουζούκι του

Μισός αιώνας επιτυχίες

Η μη ικανοποιητική προσέλευση στη συναυλία των Κώστα Χατζή – Πέγκυς Ζήνα στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου», προφανώς, ανάγκασε τη διοργανώτρια εταιρεία παραγωγής να προβεί σε «εκπτώσεις» στο επόμενο μουσικό event της στη Σύρο, αφήνοντας λαμπερά ονόματα του πενταγράμμου να τραγουδήσουν σε ένα κοινό, βυθισμένο στο απόλυτο σκοτάδι.

Ο ελλιπής φωτισμός του χώρου, ο φανερός εκνευρισμός για την καθυστέρηση της έναρξης, λόγω κενών θέσεων, ο διαπληκτισμός μεταξύ υπαλλήλων του δήμου και οργισμένων θεατών που έκαναν «κατάληψη» στις καρέκλες των αργοπορημένων -λόγω λοιπών εκκλησιαστικών υποχρεώσεων- επισήμων, καθώς και οι «διαταγές» των διοργανωτών προς τον τύπο, σκίασαν μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός».

Τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές

Παρόλα αυτά, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Κώστας Μακεδόνας και η Ζωή Παπαδοπούλου χάρισαν στο κοινό μία βραδιά γεμάτη από αγαπημένα λαϊκά τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο την 50χρονη πορεία του μεγάλου μας συνθέτη στην ελληνική μουσική σκηνή.

50 χρόνια γεμάτα επιτυχίες που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται από όλες τις ηλικίες «χώρεσαν» σε ένα τρίωρο μουσικό πρόγραμμα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Νικολόπουλου.

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εμφανίσεών του, ο αγαπημένος συνθέτης και βιρτουόζος στο μπουζούκι πήρε την ορχήστρα του και 3 αγαπημένους φίλους- συνεργάτες και ταξίδεψε το κοινό της Σύρου, παρουσιάζοντας κάποιους από τους κυριότερους σταθμούς της μουσικής του διαδρομή. Μια διαδρομή γεμάτη μεγάλες επιτυχίες με μουσικές και τραγούδια που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, από την πρώτη εμφάνιση του δημιουργού στη μουσική μέχρι τις πρόσφατες συνθέσεις του.

Ήθος και ουσία

Διατηρώντας το ήθος, την ουσία και το πάθος του λαϊκού μουσικού πολιτισμού, ο Χρήστος Νικολόπουλος με τη συνοδεία των εξαιρετικών συνεργατών του, ξεδίπλωσε το ευρύ ρεπερτόριο του με δεξιοτεχνία και έμπνευση, δημιουργώντας μία αυθεντική λαϊκή γιορτή.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος έχει γράψει μέχρι τώρα γύρω στα 1800 τραγούδια και μέχρι σήμερα θεωρείται ο πολυγραφότερος συνθέτης με τις μεγαλύτερες σε αριθμό επιτυχίες στην Ελλάδα.

Θεωρείται ιστορικά ο μεγαλύτερος δεξιοτέχνης της εποχής στο μπουζούκι και επίσης συνεργάτης του αξέχαστου Μανώλη Χιώτη, γεγονότα που μέχρι σήμερα αποδεικνύει κάθε φορά, όπου κι αν εμφανιστεί.

Έχουν εκδοθεί γύρω στα 12 βιβλία με τα τραγούδια του, σε νότες (παρτιτούρες) για πιάνο από τις εκδόσεις Φ. Νάκα.

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και μέλη της δημοτικής αρχής, καθώς και ο Χρήστος Δάντης με τον Γιώργο Τεντζεράκη, οι οποίοι επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι το νησί. Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας, ο κ. Νικολόπουλος κάλεσε στη σκηνή τον Χρήστο Δάντη, ο οποίος ερμήνευσε με τη σειρά του δύο τραγούδια.