Χορωδιακή συναυλία στην Άνω Σύρο

Γιορτινή… πολυφωνία

Τις δυνάμεις και τις φωνές τους ένωσαν για τρίτη φορά οι Χορωδίες της Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης και του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου σε μία ξεχωριστή συναυλία στον οικισμό της Άνω Σύρου με γιορτινό άρωμα.

Τα μέλη των δύο χορωδιών υπό τη διεύθυνση των Γιάννη Ρηγούτσου και Γιάννη Ρούσσου αντίστοιχα απέδωσαν χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, των δύο εφημερίων του Αγίου Γεωργίου, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού και πλήθους πιστών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη σύμπραξη των δύο συνόλων, που ερμήνευσαν μαζί το «Adeste Fideles» και δύο χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Ιστορικό χορωδιών

Σημειώνεται ότι η Μικτή Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη της Σύρου μετράει περίπου 60 χρόνια ζωής. Από το 1955 περίπου, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες σύστασης μιας μικτής πολυφωνικής χορωδίας.

Το 1967 ο νέος τότε εφημέριος της ενορίας, Δον Ιωάννης Ρούσσος, έχοντας μουσική κατάρτιση, αναλαμβάνει την σύσταση και συστηματική εκπαίδευση της χορωδίας. To 1975 ένας νέος μοναχός του τάγματος Δελασάλ, ο αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης, με μουσικές γνώσεις και δάσκαλος στο σχολείο των Freres (Αδελφοί των χριστιανικών σχολών), αναλαμβάνει τη χορωδία. Νέα πνοή, νέοι ύμνοι και νέα άτομα πλαισιώνουν το σχήμα.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, τη διεύθυνση της χορωδίας αναλαμβάνει ο καθηγητής Μουσικής Ιωάννης Ρηγούτσος. Πλέον η χορωδία με συστηματικές εβδομαδιαίες πρόβες, εδώ και 16 χρόνια, τραγουδάει πολυφωνική μουσική μέχρι και έξι φωνές. Το ρεπερτόριο, ξεπερνά τους εκατό εκκλησιαστικούς ύμνους και κομμάτια Ελλήνων και ξένων δημιουργών! Σήμερα αριθμεί τα 40 μέλη και συμμετέχει σε πολλές θρησκευτικές τελετές, εορτές και επίσημες εκδηλώσεις της τοπικής εκκλησίας τόσο στη Σύρο, όσο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Τήνος και η Σαντορίνη. Έχει δώσει αρκετές συναυλίες, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει στο 7° Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Τρίπολη και στο 5ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης του Μουσικού Ομίλου Σύρου.

Η Χορωδία του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου αριθμεί 10 μέλη που αποτελούν μόνιμοι κάτοικοι της Άνω Σύρου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Διευθυντή της κ. Γιάννη Ρούσσο, στόχος του συνόλου είναι η διεύρυνση και ενίσχυσή του με περισσότερες φωνές εντός και εκτός συνόρων του μεσαιωνικού οικισμού.