Εν χορδαίς και Οργάνοις

  • Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, 2017 - 06:21

Με την πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης του Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος μη κερδοσκοπικού σωματείου «Εν Χορδαίς & Οργάνοις», επισημοποιήθηκε η έναρξη της λειτουργίας του φορέα, που στοχεύει στην παροχή λαϊκής μουσικής παιδείας με επίκεντρο την Σύρα.

Η διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου, ήταν το στοιχείο στο οποίο επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ο πρωτεργάτης του «Εν Χορδαίς», Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος έδωσε και τον βηματισμό στην παροχή λαϊκής κατάρτισης στους δρόμους του ρεμπέτικου, πάνω στα χνάρια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το «Εν Χορδαίς & Οργάνοις» αποτελεί τον μουσικό πυρήνα που προσφέρει μία βαθιά σπουδή στην παράδοση των ρεμπέτικων και λαϊκών δρόμων, με στόχο οι σπουδαστές του να κοινωνήσουν την ουσία της μουσικής παιδείας, να εμβαθύνουν στην ουσία των λαϊκών μουσικών μυστικών και να γίνουν οι μελλοντικοί επιδέξιοι σολίστες του χώρου.

Δεξιοτέχνες του χώρου της λαϊκής μουσικής θα μεταφέρουν την γνώση τους και θα μυήσουν τους νέους ακολούθους των λαϊκών δρόμων στα λόγια, τις νότες και την μαεστρία των μεγάλων λαϊκών δημιουργών.

Ταυτόχρονα, στο τμήμα Βυζαντινής Μουσικής οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πατρώα μουσική και να μυηθούν στη μουσική απόδοση, τους βυζαντινούς δρόμους και την ερμηνεία των εκκλησιαστικών ύμνων, όπως αυτοί μας έχουν παραδοθεί στο διάβα των αιώνων, σύμφωνα με την ψαλτική παράδοση της πατρίδας μας.

Στο πλήρως ανακαινισμένο διώροφο κτίριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης, στεγάζεται η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή, η οποία ήδη ξεκίνησε την λειτουργία της, προσφέροντας την λαϊκή γνώση στους μικρούς εκπαιδευόμενους στα βασικά όργανα της λαϊκής ορχήστρας, το τρίχορδο μπουζούκι, τον τζουρά και τον μπαγλαμά, την  κιθάρα και το κοντραμπάσο, το ακορντεόν και το πιάνο.

Η Διοίκηση του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» επιθυμεί να ευχαριστήσει όσους από την πρώτη στιγμή ασπάσθηκαν το όραμα και εκδήλωσαν θερμό μαθησιακό ενδιαφέρον.

Το Δ.Σ. του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις»