Οι ψυχές φτερούγισαν και ενώθηκαν στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων μέσα από το 7ο Syros Jazz Festival

Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι με τη μαγεία της τζαζ

Στη μαγεία της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής αφέθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μέσα από τις τριήμερες εκδηλώσεις του Syros Jazz Festival, ενός θεσμού που συνεχώς μεγαλώνει, ωριμάζει και γίνεται καλύτερο, χάρη στο πάθος και το μεράκι των διοργανωτών του.

Το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου, «καρπός» της προσπάθειας και της εμπειρίας του Βαγγέλη Αραγιάννη και του Γιάννη Ρούσσου, ξεκίνησε το 2013, ως φυσική κατάληξη μιας σειράς επιτυχημένων συναυλιών από το 2006, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τη συνδρομή χορηγών και την ένθερμη ανταπόκριση του κοινού.

Κάθε χρόνο μας προσφέρει ένα τριήμερο πρόγραμμα, που αναδεικνύει την ποικιλομορφία των στυλ με τα οποία εμφανίζεται η σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική: συναυλίες, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και προβολές με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από την εγχώρια και διεθνή τζαζ σκηνή. Οι εκδηλώσεις του αποτελούν τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου και η επιλογή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου για τη διεξαγωγή του αποδεικνύει ότι παρόμοιοι θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, προβάλλοντας μια διαφορετικού είδους και υψηλής αισθητικής εμπειρία και ψυχαγωγία.

Μια θαυμάσια πρεμιέρα

Το φετινό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της τζαζ από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, ξεκίνησε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με τη συναυλία της Μελίνας Παξινού. Η νεαρή σαξοφωνίστρια, που μεγάλωσε στη Γερμανία και έχει έδρα της το Βερολίνο, παρουσίασε το δεύτερο άλμπουμ της “Athens”, που συνδυάζει με έναν προσωπικό τρόπο στοιχεία από την τζαζ και την ελληνική παράδοση. Το κουαρτέτο της συμπλήρωσαν τρεις εξαιρετικοί μουσικοί από τη νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Ντίνος Μάνος και ο Δημήτρης Κλωνής.

Το κοινό που για μία ακόμη φορά κατέκλυσε το ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, καλωσόρισε ο δημιουργός και ψυχή του φεστιβάλ, Βαγγέλης Αραγιάννης, τονίζοντας πως οι τριήμερες εκδηλώσεις του δίνουν την ευκαιρία ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τζαζ να κατανοήσουν το μεγάλο εύρος του συγκεκριμένου μουσικού είδους, αλλά και πως δεν πρόκειται για μια ελιτίστικη τέχνη.

«Η τζαζ απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και ίσως το μόνο που απαιτεί παραπάνω είναι συγκέντρωση και επικοινωνία με οτιδήποτε συμβαίνει επάνω στη σκηνή» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται εντελώς δωρεάν στο κοινό, χάρη στη διαρκή υποστήριξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Την έναρξη του 7ου Syros Jazz Festival κήρυξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία ευχήθηκε στους φίλους του να απολαύσουν το φετινό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της τζαζ.

Ατμόσφαιρα πολιτισμού και χαμόγελα παντού

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων, ο βιρτουόζος αυστριακός πιανίστας David Helbock επέστρεψε στη Σύρο, το βράδυ του Σαββάτου για μια νέα σόλο πιάνο εμφάνιση. Αυτή τη φορά το υλικό του βασίστηκε στην καινούρια του δουλειά που περιλαμβάνει διασκευές από γνωστά κινηματογραφικά θέματα του διάσημου John Williams. Αμέσως μετά, ο σαξοφωνίστας Βασίλης Ξενόπουλος, που κάνει σπουδαία διεθνή καριέρα με έδρα του το Λονδίνο, παρουσίασε κομμάτια από το πρόσφατο άλμπουμ του, “Dexterity”, το οποίο είναι αφιερωμένο στον θρύλο του τενόρου Dexter Gordon.

Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας του φεστιβάλ άνοιξε με το μουσικό τρίο των Κώστα Γιαξόγλου (πιάνο), Χρυσόστομου Μπουκάλη (κοντραμπάσο) και Νίκου Σιδηροκαστρίτη (ντραμς). To γκρουπ δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να μεταδώσει το πνεύμα και την αισθητική του μπασίστα, συνθέτη και ακτιβιστή Charlie Haden. Οι τρεις έμπειροι Έλληνες αυτοσχεδιαστές διατηρούν την ουσία της μουσικής του μεγάλου δημιουργού, προσθέτοντας τη δική τους προσωπική ματιά. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος, ένας μάστερ της ηλεκτρικής κιθάρας με καριέρα τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Στοκχόλμη, όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα. Στη μουσική του συνδυάζει τη σύγχρονη τζαζ με επιρροές από την παραδοσιακή μουσική, τον κινηματογράφο, το φλαμένκο, τα μπλουζ και το φιούζον. Το κουαρτέτο του συμπλήρωνουν τρεις σπουδαίοι μουσικοί από τη Σουηδία, οι Örjan Hultén, Robert Erlandsson και Fredrik Rundqvist.