Συνέντευξη με τον frontman των Polkar, Γιώργο Παπαγεωργίου λίγο πριν από τη συναυλία της στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων

«Η μπάντα κουβαλά τρέλα από γεννησιμιού της»

Με φόρα, αστείρευτο κέφι και μπόλικη δόση τρέλας, οι Polkar έρχονται αυτή την Κυριακή στον  Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων για ένα ξεχωριστό μουσικό γλέντι.

Η μπάντα που δημιούργησε ο ηθοποιός Γιώργος Παπαγεωργίου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το κοινό της Σύρου και θα παρουσιάσει αγαπημένα δικά της τραγούδια, covers που έχουν ταυτιστεί με τον ήχο της στην επτάχρονη διαδρομή της, καθώς και νέο υλικό για να μοστράρει το «Αθηναϊκό της μαύρισμα». Guest star της βραδιάς, η ηθοποιός Δανάη Μιχαλάκη η οποία για πρώτη φορά θα ανέβει στη σκηνή για να μοιραστεί μαζί μας και τις ερμηνευτικές ικανότητές τους στο τραγούδι.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο Γιώργος Παπαγεωργίου εξηγεί γιατί οι Polkar δεν αποτελούν κλασική περίπτωση συγκροτήματος, αλλά και ποια είναι η «μυστική συνταγή» που ακολουθούν και καταφέρνουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο σε κάθε live εμφάνισή τους.

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς, ακόμη κι από την ανακοίνωση της συναυλίας σας, ότι σαν μπάντα κουβαλάτε μια «ευχάριστη τρέλα». Αυτό σαν στοιχείο προέκυψε τώρα ως απόρροια της πολύμηνης αποχής λόγω πανδημίας ή εξαρχής σας διακατείχε;

«Αυτό είναι ένα στοιχείο της μπάντας από γεννησιμιού της. Εγώ έφτιαξα τους Polkar γιατί ήθελα να κάνω μια μπάντα που να στήνει ένα μουσικό γλέντι ακριβώς όπως θα ήθελα κι να το ζήσω κι εγώ σαν επισκέπτης. Ένα γλέντι με μουσικές ξεσηκωτικές, με τραγούδια που μου αρέσουν και χωρίς καθόλου σοβαροφάνεια. Οπότε, ουσιαστικά όσο καλά περνάει ο κόσμος στις συναυλίες μας, τόσο καλά κι εμείς οι μουσικοί που το κάνουμε όλο αυτό. Άλλωστε, δεν έχουμε κάποιον άλλο λόγο να κάνουμε συναυλίες και να διατηρούμε τη μπάντα, παρά μόνος το γεγονός ότι μας αρέσει να περνάμε ωραία. Δηλαδή, η ιστορία με τους Polkar που πηγαίνει όλο και πιο ανοδικά και μαζεύεται περισσότερος κόσμος στα live μας, η τελευταία μας συναυλία στο Gazarte ήταν sold out με 400 άτομα. Αυτό έχει κατακτηθεί επειδή ακριβώς δεν αναλωνόμαστε σε άσκοπα πράγματα, δεν το κάνουμε απλά για να το κάνουμε. Για εμάς, η κάθε συναυλία είναι γεγονός. Είμαστε όλοι φίλοι από Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και υπάρχει έντονα το βαλκανικό στοιχείο στον ήχο μας. Κάναμε παρέα και πριν τη δημιουργία της μπάντας, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε δεθεί πιο πολύ μέσα από τους Polkar».

Ποια μουσικά μονοπάτια ακολουθείτε στα live σας;

«Στις συναυλίες παρουσιάζουμε και δικά μας τραγούδια, αλλά και πάρα πολλά πολλά covers από γνωστά τραγούδια που διασκευάζουμε βέβαια με τον δικό μας τρόπο, που είναι λίγο πιο πανηγυρτζίδικος. Έχουμε κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το «Όλα αρχίζουν» και βγάλαμε πέρυσι, στην πρώτη καραντίνα ένα EP με τέσσερα τραγούδια που λέγεται «4+1 τραγούδια για αγκαλιές».

Η τρέλα που έχετε ως μπάντα φαίνεται και μέσα από τους στίχους των τραγουδιών σας που θυμίζουν περισσότερο ιστορίες.

«Πράγματι. Έχουν αρχή-μέση-τέλος. Είναι σαν να κουβαλάει το κάθε τραγούδι τη δική του ιστορία. Κάθε φορά που μπαίνω στη διαδικασία να γράψω ένα τραγούδι είναι σαν να θέλω να πω μια ιστορία».

Πώς νιώθετε που επιστρέψατε και πάλι στη ζωντανή επικοινωνία σας με το κοινό;

«Η συναυλία στη Σύρο είναι η δεύτερη μετά από ενάμιση χρόνια απουσίας όπως όλοι οι μουσικοί που μπήκαν στον πάγο. Ξεπαγώσαμε πριν από έναν μήνα που κάναμε τη συναυλία στο Gazarte και τώρα θα παίξουμε στη Σύρο. Θα κάνουμε και μια επαναληπτική στο Gazarte γιατί πήγε πολύ καλά η πρώτη και μία ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Το πάμε χαλαρά, γιατί δεν το έχουμε κάνει φάμπρικα ώστε να διοργανώνουμε κάθε μέρα κι ένα γλέντι. Το κάνουμε όταν το έχουμε ανάγκη και νιώθουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή».

Η ενασχόλησή σας με τη μουσική είναι αγάπη ή χόμπι;

«Αγάπη. Το χόμπι περιέχει μέσα πάντα και λίγο μία –με την καλή έννοια- ερασιτεχνική υφή. Όμως, εδώ και κάποια χρόνια οι Polkar ξεφύγει από την έννοια μιας απλής μπάντας και έχουν εξελιχθεί σε ένα πρότζεκτ εντελώς επαγγελματικό κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αγκαλιά και την προσέλευση του κόσμου στις συναυλίες μας. Οπότε αυτό άρχισε να παίρνει πιο επαγγελματικές διαστάσεις, αλλά πάντα είχα στο μυαλό μου, ότι όσο ψηλά και να φτάσει αυτή η ιστορία που λέγεται Polkar, ποτέ να μη χάσει το χαρακτήρα της ως μια παρέα που στήνει ένα πανηγύρι. Αυτό θέλω πάντα να είναι το κυρίαρχο. Όσο και να φτάσουμε να παίζουμε σε φεστιβάλ, σε μεγάλους χώρους ή πχ. Στο Σταυρό του Νότου, που είναι το στέκι μας τα τελευταία χρόνια, δεν θέλω αυτό να γίνει κάτι στεγνό. Αλλά να διατηρεί πάντα τον χαρακτήρα ενός βαλκανικού πανηγυριού. Το κάθε μέλος της μπάντας έχει τα δικά του πρότζεκτ, τις δικές του δουλειές. Ο τρομπετίστας μας, ο Γιάννης Αβραμίδης είναι στο μόνιμο σχήμα του Γιάννη Αγγελάκα. Ο Μιχάλης Καρανίκος (τρομπόνι) διδάσκει στο πανεπιστήμιο. Εγώ έχω το θέατρο. Ωστόσο, διατηρούμε τους Polkar, έχουμε ως κοινό σημείο αναφοράς τη μπάντα για να μπορούμε να συναντιόμαστε στις πρόβες να γράφουμε τραγούδια στο στούντιο και να κάνουμε τις συναυλίες μας».

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι τα live των Polkar θυμίζουν… bachelor party. Φανταζόμαστε ότι η συναυλία στη Σύρο θα πάει ένα σκαλί παραπάνω….

«Εντάξει, bachelor party δεν μπορεί να είναι γιατί θα έχει προηγηθεί ένας γάμος (με τη Δανάη Μιχαλάκη) αλλά θα είναι ένα αντάμωμα των καλεσμένων και των φίλων μας μία ημέρα μετά τον γάμο σε μια συναυλία. Σκεφτήκαμε ότι θα είναι και κάτι ωραίο για τους φίλους μας που θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, σαν ένα after party, ανοιχτό στον κόσμο, που μπορεί να έρθει και να διασκεδάσει. Επίσης η Δανάη θα τραγουδήσει για πρώτη φορά ζωντανά και η αγωνία της είναι μεγάλη. Ένας ηθοποιός ή τραγουδιστής μπορεί πολύ πιο εύκολα να τραγουδήσει σε ένα στούντιο, η παρουσία του κοινού είναι πάντα ένα άλλο τερέν που χρειάζεται μια εξοικείωση και θάρρος να κάνεις αυτό το βήμα».

Όσοι επιθυμούν εισιτήρια για την συναυλία των Polkar την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 21:30, στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ.6973006262.