Ποιοτικό και πλούσιο το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Γνήσιες λαϊκές βραδιές στη «Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Η λαϊκή μουσική μας παράδοση πρωταγωνίστησε και τράβηξε επάνω της όλα τα φώτα κατά τη διάρκεια του 5ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη».

Ο επιτυχημένος θεσμός με την υπογραφή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Κυκλαδικής Εταιρείας Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Κυκλάδων επέστρεψε δυναμικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με ένα ποιοτικό και πλούσιο πρόγραμμα.

Από 25 έως 28 Αυγούστου, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν σε διάφορους ανοιχτούς χώρους του νησιού καταξιωμένους καλλιτέχνες, αλλά και σχήματα, αποτελούμενα από νέους μουσικούς που με την παρουσία τους στη φετινή διοργάνωση, έφεραν έναν άλλο αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας, απαραίτητο στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε.

Μουσικές περιπλανήσεις

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης άνοιξε στον Πολιτιστικό Χώρο Έπαυλη Τσιροπινά με ένα μαγικό ταξίδι στα μουσικά μονοπάτια της Σμυρνέικης Σχολής. Οδηγός ο Κύπριος Πέτρος Κουλουμής, ένας ερμηνευτής και μουσικός με ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στην Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική με σπουδαίες συνεργασίες και συμπράξεις. Μαζί του έπαιξαν ο Ανδρέας Ανδρέου, ο Γιώργος Στογιώργης και ο Παύλος Μιχαηλίδης.

Επιλογές από τη δισκογραφία του Ρεμπέτικου που ξεκινούν από το 1920 και φτάνουν ως τη δεκαετία του 1950 είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το επόμενο βράδυ στον ατμοσφαιρικό χώρο του παλιού βυρσοδεψείου στο κτήριο Κορνηλάκη, με τη γλυκιά φωνή της Δέσποινας Ψαθά (κιθάρα, τραγούδι) και το αριστοτεχνικό παίξιμο του Βαγγέλη Πετρινιώτη (μπουζούκι) στο πρώτο μέρος και τους «Γιαρέμ» στο δεύτερο μέρος που «άφησαν τα όργανα και τις φωνές τους ελεύθερα να κελαηδήσουν» σε ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε το κοινό. Οι «Γιαρέμ» αποτελούνται από τους Στέλλα Πατσιούρα (ακορντεόν, μπαγλαμά, ζίλιες, τραγούδι), Διονύση Γσνατά (μπουζούκι, τραγούδι), Θεοδόση Μπακάλη (κιθάρα, τραγούδι) και Ορέστη Πατσιναιάδη (κοντραμπάσσο).

Γυναικείο άρωμα είχε η έναρξη της τρίτης βραδιάς. Το κοινό υποδέχτηκε στο Ενυδρείο Κινίου το μουσικό σχήμα «Σερσέ Λα Φαμ», το οποίο παρουσίασε ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Στέλιος Γαλανός, που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού, με σπουδαίες ερμηνείες και συνεργασίες με αξιόλογα μουσικά σχήματα. Τον ίδιο συνόδευσαν οι: Θανάσης Αδαμόπουλος (μπουζούκι), Θανάσης Θεοδωρόπουλος (μπουζούκι) και Αντώνης Κουτελιέρης (κιθάρα).

Σε ένα σκηνικό που από μόνο του αρκεί για να σε ταξιδέψει πραγματοποιήθηκε η τελευταία συναυλία της φετινής διοργάνωσης. Το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ολοκληρώθηκε με τη συναυλία των Γιάννη Παπαβασιλείου (μουζούκι), Γιάννη Νιάρχου (τραγούδι, μπαγλαμά) και Σεμέλης Παπαβασιλείου (τραγούδι) στον ιστορικό Ταρσανά. Μαζί τους οι: Κώστας Διαβάτης (κιθάρα, φωνητικά), Νίκος Μπουλούμπασης (ακορντεόν) και Ράνια Γκικοπούλου (κιθάρα).

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ διεξήχθη στο Κηπάριο Μεταμόρφωσης το σεμινάριο «Δρόμος, Ήχος & Μακάμ στο Ρεμπέτικο: Σχέσεις κ διαφορές» με τον κ. Κυριάκο Γκουβέντα.