Η σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία αναδείχθηκε μέσα από τις τριήμερες εκδηλώσεις του 9ου Syros Jazz Festival

Μια παγκόσμια μουσική γλώσσα που ενώνει ψυχές

Μεγάλα αστέρια της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής έλαμψαν για τρεις συνεχόμενες βραδιές στον ανοιχτό χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων, στο πλαίσιο του 9ου Syros Jazz Festival.

Ο αγαπημένος μουσικός θεσμός που χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται και αγκαλιάζεται περισσότερο από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού επέστρεψε με ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα που έθεσε στο επίκεντρο την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης άνοιξε με τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και τον Ολλανδό πιανίστα Diederik Wissels οι οποίοι ερμήνευσαν κομμάτια από την πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Before you go”.  Αμέσως μετά, ο ταλαντούχος πιανίστας Θανάσης Βαλσαμής με το κουιντέτο του παρουσίασαν ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “Area Libera”. Στην εναρκτήρια βραδιά του φεστιβάλ παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη η οποία, στο σύντομο χαιρετισμό της, σημείωσε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα συνεχίζει να στηρίζει τη τζαζ μουσική στο νησί μας με τις όποιες δυνάμεις του και στο μέλλον, καθώς πρόκειται για ένα μουσικό είδος που ενώνει με οικουμενικό τρόπο τις ψυχές των ανθρώπων.

Το επόμενο απόγευμα, παρουσιάστηκε το πρώτο ομαδικό κόμικς για τη τζαζ μουσική, που έγινε από 11 Έλληνες δημιουργούς με την επιμέλεια του Νίκου Αλμπανόπουλου.

Οι συναυλίες της δεύτερης βραδιάς άνοιξαν με τον μπασίστα Βασίλη Κουτσονάνο και τον πιανίστα Δημήτρη Βερδίνογλου οι οποίοι παρουσίασαν πρωτότυπες συνθέσεις, καθώς και διασκευασμένα κομμάτια μέσα από τη δική τους ματιά. Στη συνέχεια, το κοινό υποδέχτηκε τους «Frog String Trio», το γκρουπ του Γιάννη Ζαρία (βιολί), του Μιχάλη Καταχανά (βιόλα) και του Κώστα Αρσένη (κοντραμπάσο) που συνδυάζει την ελληνική και βαλκανική παράδοση με επιρροές από την τζαζ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τον ήχο ενός σύγχρονου τρίο εγχόρδων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το τρίο του νεαρού Συριανού Παναγιώτη Σμαρνάκη με τους συνεργάτες του που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Το σχήμα παρουσίασε πρωτότυπες συνθέσεις και γνωστά organ trio κομμάτια της δεκαετίας του ’60.

Στην έναρξη της τρίτης βραδιάς του φεστιβάλ, η βοκαλίστα Ειρήνη Κωνσταντινίδη με το κουιντέτο της παρουσίασαν την πρώτη αμιγώς προσωπική δουλειά της “Nothing to Lose”. Η φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε με τον βιρτουόζο μπασίστα Γιώργο Φακανά και το YFG, ένα από τα παλαιότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ, σε δικές του συνθέσεις.

Παράδοση, αυτοσχεδιασμός και σύγχρονες τεχνικές τοξοτών εγχόρδων

Στο πλαίσιο του 9ου Syros Jazz Festival, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο για μουσικούς ανεξαρτήτως οργάνου και επιπέδου δεξιοτεχνίας, από τα μέλη του Frog String Trio. Σκοπός του ήταν να παρουσιαστεί και να μελετηθεί ενδεικτικό ρεπερτόριο παραδοσιακής μουσικής από αντιπροσωπευτικές περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων, καθώς και οι βασικές ιδιωματικές τεχνικές του βιολιού που χρησιμοποιούνται για την απόδοση του ιδιαίτερου ύφους αυτού, σε συνδυασμό με την κλασική τεχνική και διάφορες εναλλακτικές τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εγχόρδων (ρυθμική και αρμονική συνοδεία με ακόρντα, chop, πιτσικάτο, παράλληλες φωνές, ισοκρατήματα, κ.ά.), και με ποικίλα στοιχεία της Jazz και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού. Με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας παρουσιάστηκαν στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής από το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση και πειραματισμό.

 

Ετικέτες: