"Αρσενικό και παλιά δαντέλα" από τον Θ.Π.Ο.Σ "Απόλλων"

Ο "θάνατος" τους πάει πολύ

Τη “δηλητηριώδη” και κατάμαυρη κωμωδία του Τζόζεφ Κέσελρινγκ “Αρσενικό και παλιά δαντέλα”, η οποία ξεχωρίζει για την καταιγιστική δράση της και τα σουρεαλιστικά παράδοξα που παρασύρουν το κοινό σε μία φρενίτιδα γέλιου και γοητευτικού χάους, παρουσιάζει με απαράμιλλο κέφι και “θανάσιμες” διαθέσεις ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων”.

Με επίκεντρο μια οικογένεια του Μπρούκλιν, τα μέλη της οποίας δεν φημίζονται για την πνευματική και ψυχική σταθερότητά τους, το έργο διηγείται τις προσπάθειες του θεατρικού κριτικού Μόρτιμερ Μπρούστερ να προστατεύσει τις δύο γλυκύτατες και φιλεύσπλαχνες θείες του, οι οποίες έχουν μία εγκληματική συνήθεια. Δηλητηριάζουν μοναχικούς και άστεγους ηλικιωμένους για να τους απαλλάξουν από τη δυστυχία τους και στη συνέχεια, τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους, με τη βοήθεια ενός δεύτερου ανιψιού, που πιστεύει ότι είναι ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ότι ενταφιάζει θύματα του κίτρινου πυρετού.

Προτού ο Μόρτιμερ προλάβει να συνειδητοποιήσει τα τεκταινόμενα, εμφανίζεται από το πουθενά ο άλλος ψυχωτικός αδερφός του, ο Τζόναθαν, μανιακός δολοφόνος με πλούσιο “βιογραφικό” και το πρόσωπο του Φρανκεστάιν, προϊόν της πλαστικής επέμβασης από τον Δρ. Αϊνστάιν. Ανακαλύπτοντας ότι οι θείες τους έχουν δηλητηριάσει δώδεκα ανθρώπους, ο Τζόναθαν προσπαθεί ζηλόφθονα να τις ξεπεράσει, προσθέτοντας τον Μόρτιμερ στον κατάλογο των προσωπικών του θυμάτων.

“Πόσο γλυκά μας σκοτώνουν”

Διαδεχόμενη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρουσσών στη σκηνή του Θεάτρου “Απόλλων”, η ομάδα του “Απόλλωνα” κατάφερε για μία ακόμη φορά να ανεβάσει ψηλά τον πήχη, επιλέγοντας ένα χαριτωμένα αλλόκοτο έργο, το οποίο εντυπωσιάζει με τη σκηνοθετική υπεροχή του και τις ελκυστικές ερμηνείες των ηθοποιών.

Οι Ματίνα Ψάλτη και η Εύη Αριστείδου υποδύονται με άνεση και μαεστρία τις καλοσυνάτες αδερφές Μπρούστερ, δίνοντας την εντύπωση ότι ο δημιουργός του έργου ενδεχομένως να τις είχε “οραματιστεί” όταν το συνέγραφε. Το ερμηνευτικό τους εκτόπισμα “παντρεύεται” αρμονικά με τους ακριβείς χειρισμούς του Γιώργου Ρούσσου (Μόρτιμερ), ο οποίος δείχνει να επιβεβαιώνει εκείνους που πιστεύουν και επενδύουν στις ικανότητές του.

Τα “αίματα” ανάβει η επιβλητική παρουσία του Ιωάννη Τούμπα (Τζόναθαν), ο οποίος μαζί με τον Θάνο Φώσκολο ερμηνεύουν ένα αταίριαστο, αλλά καθόλα ξεκαρδιστικό δίδυμο που προκαλεί αβίαστα το γέλιο. Προσωπική επιτυχία σημειώνουν επίσης ο Γιάννης Ξαγοράρης, ως διαταραγμένος Τέντυ, και ο σαρωτικός Μάνος Εμμανουήλ, ο οποίος ως Αστυφύλακας Ο' Χάρα με συγγραφικά ξεσπάσματα και αστείρευτη παραστατικότητα καταφέρνει να ξεσηκώσει το κοινό.

Στην παράσταση εμφανίζονται ακόμα οι: Χριστίνα Παναγιωτοπούλου, Αντώνης Γκύζης, Δημήτρης Βαμβακούσης, Δημήτρης Μπάιλας, Γιώργος Πάχος, Παναγιώτης Κατσάρας και Γιάννης Πρίντεζης. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιώργο Πάχο, η σκηνογραφία στην Πηνελόπη Ασλάνογλου, η επιμέλεια κοστουμιών στην Εύη Αριστείδου, η επιμέλεια αφίσας και προγράμματος στην Χριστίνα Παναγιωτοπούλου και το “μαγικό” μακιγιάζ στην Μαρίζα Κουντούρη.

Η παράσταση θα συνεχιστεί έως και την Κυριακή, 28 Απριλίου.