Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, Μαρία Βενέτη αποκαλύπτει τα πάντα για την προσεχή 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων στην Πάρο

«Ήταν η σειρά των Κυκλάδων»

Φιλοξενία 28 παραστάσεων σε τέσσερις χώρους του νησιού

Στο νησί της Πάρου θα διεξαχθεί από 5 έως 15 Οκτωβρίου 2017 η 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που ανταμώνουν και πάλι στον νομό των Κυκλάδων, έπειτα από τρία χρόνια (Σύρος - 2013, Λήμνος - 2014 - Πάτμος - 2015, Κάλυμνος - 2016).

Η σημαντική διοργάνωση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, αποτελεί και φέτος μία μοναδική ευκαιρία τόσο για την ανάπτυξη σχέσεων, ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας μεταξύ θεατρικών ομάδων από πολλά και διαφορετικά νησιά, όσο και για τη δημιουργία νέων υποδομών, που θα φιλοξενήσουν τις παραστάσεις της Συνάντησης και ταυτόχρονα θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και για μελλοντικές εκδηλώσεις.

Οι φετινές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις συνολικά χώρους της Πάρου, στο υπό κατασκευή κινηματοθέατρο στην Παροικιά, στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας, στην αίθουσα του Νηρέα και στο Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας στη Σύρο, αμέσως μετά τη σύντομη επίσκεψή του στην Πάρο, με στόχο την παρακολούθηση της πορείας των εργασιών για τις ανάγκες της διοργάνωσης, η πρόεδρος κ. Μαρία Βενέτη μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τις προετοιμασίες της 29ης Συνάντησης των Ερασιτεχνικών Θιάσων.

Μετά την Λήμνο, την Πάτμο και την Κάλυμνο, ο αγαπημένος θεατρικός θεσμός στο Αιγαίο επιστρέφει και πάλι στις Κυκλάδες με φετινή οικοδέσποινα την Πάρο. Πώς καταλήξατε σε αυτή την απόφαση;

«Κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, δεχόμαστε προτάσεις μέσω των ομάδων-μελών μας. Υπάρχουν ομάδες από διάφορα νησιά, οι οποίες επιθυμούν να φιλοξενήσουν τη Συνάντηση. Οπότε ο συνδετικός κρίκος με τους Δήμους είναι οι τοπικές ομάδες. Μέλη στην Ομοσπονδία μας είναι τέσσερις θεατρικές ομάδες της Πάρου, οι οποίες εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να γίνει η συνάντηση στο νησί τους, οπότε ετοίμασαν έναν πολύ καλό φάκελο σε συνεργασία με τον Δήμο και τον κατέθεσαν ως πρόταση στη Συνέλευση. Εξάλλου στην Πάρο δεν έχει ξαναγίνει Συνάντηση. Και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η διοργάνωση έχει φιλοξενηθεί σε πολύ λίγα νησιά των Κυκλάδων. Στη Σύρο, έχουν γίνει πολλές συναντήσεις, όμως σε άλλα νησιά του νομού όχι. Οπότε θεωρήσαμε ότι είναι και σειρά των Κυκλάδων. Πήγαμε ως συμβούλιο στην Πάρο, πριν την απόφαση ακόμα, να δούμε αν αυτά που μας έχουν πει, ισχύουν. Και πράγματι είδαμε ότι υπάρχει βούληση και όρεξη για δουλειά τόσο από το Δήμο, όσο και από τις ομάδες. Αυτό είναι πολύ θετικό, γιατί η όλη προσπάθεια είναι ερασιτεχνική και στηρίζεται σε αυτή την προσφορά. Κανείς δεν είναι επαγγελματίας, άρα για να γίνει μία καλή συνάντηση σημαίνει ότι, πρέπει να συμβάλουν και να δουλέψουν όλα τα μέλη, όπως πράττει και το διοικητικό συμβούλιο για την πραγματοποίησή της».

Οι προετοιμασίες για την 29η Συνάντηση έχουν ξεκινήσει αρκετά νωρίς, δεδομένου ότι για την διεξαγωγή της, ο Δήμος προχώρησε σε μια σειρά εργασιών για τη διαμόρφωση κάποιων χώρων.

«Αρχή του συμβουλίου μας είναι, όπου πηγαίνουμε, να αφήνουμε και υποδομές. Τα περισσότερα νησιά δεν έχουν υποδομές. Ή και να έχουν, δεν επαρκούν, γιατί μία τόσο μεγάλη διοργάνωση με τρεις παραστάσεις κάθε μέρα, χρειάζεται τρεις χώρους. Δύο βασικούς και έναν τρίτο για τις μέρες με φορτωμένο πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια πήγαμε και σε νησιά που δεν είχαν καμία υποδομή και έγινε η Συνάντηση ωραιότατα όπως στην Κάλυμνο και στην Πάτμο. Κάνουμε εμείς μελέτες, καθώς με τα χρόνια έχουμε αποκτήσει σχετική τεχνογνωσία και καταθέτουμε προτάσεις στους Δήμους για τον τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων χώρων τους. Αυτό έγινε και στην Πάρο. Εκεί επιλέξαμε μια μεγάλη αίθουσα που είναι στο ΕΠΑΛ της Παροικιάς και ένα αμφιθέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας. Ειδικά της Παροικιάς ήταν ένα αχανές πράγμα σαν εργοστάσιο και σήμερα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, γιατί οι εργασίες κοντεύουν να τελειώσουν. Θα γίνει ένας ωραιότατος χώρος με ελάχιστα χρήματα. Με τις μελέτες που κάνουμε εμείς ξεπερνάμε τις διαδικασίες του δημοσίου με τις χρονοβόρες εγκρίσεις. Έτσι, θα δημιουργηθεί μία αίθουσα 350 θέσεων στο ΕΠΑΛ της Παροικιάς το οποίο στο μέλλον μπορεί να τελειοποιηθεί όταν προστεθούν κατάλληλα καθίσματα, ψευδοροφές, επενδύσεις κλπ. Αλλά για τη συνάντηση θα είναι ένας ιδανικός χώρος, γιατί χωράει 350 άτομα κι έχει μια τεράστια σκηνή. Παράλληλα θα υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, άλλος αγορασμένος κι άλλος νοικιασμένος, που χρειάζεται για να γίνουν σωστές παραστάσεις».

Πόσοι θίασοι θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση;

«Η συνάντηση έχει πολλούς σκοπούς. Δεν είναι ένα φεστιβάλ, στο οποίο ερχόμαστε και φεύγουμε. Είναι ένας τόπος συνάντησης πολλών θιάσων του Αιγαίου. Φέτος θα έχουμε 28 ομάδες από πολλά νησιά. Επειδή αυτό γίνεται για 29η χρονιά, έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες σχέσεις, ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε ομάδες από διαφορετικά νησιά. Επιπλέον, επισκεπτόμαστε το κάθε νησί σε μια σεζόν που δεν είναι τουριστική. Απευθυνόμαστε στους κατοίκους των νησιών και αυτό σε μια νεκρή εποχή για τα νησιά, λίγο πριν το χειμώνα. Τους προσφέρουμε όλο αυτό το θέαμα και τους δίνουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσες πολλές παραστάσεις και μάλιστα δωρεάν. Η Συνάντηση είναι εξίσου σημαντική και από οικονομικής πλευράς. Όταν λέμε 28 παραστάσεις σημαίνει ότι, έχουμε 500 – 600 άτομα. Οι περισσότεροι θα μείνουν στην Πάρο 4-5 ημέρες και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από 2.000 διανυκτερεύσεις, άρα οικονομική ενίσχυση του τόπου. Ως εκ τούτου, παρόλο που πρόκειται για ένα ερασιτεχνικό φεστιβάλ, πιστεύω ότι, οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν και σοβαρότητα και ποιότητα και ποικίλο ρεπερτόριο. Υπάρχουν εξαιρετικές επαγγελματικές παραστάσεις, αλλά από έναν μέσο όρο, στην περιφέρεια είμαστε πολύ καλύτεροι. Γι’ αυτό και ο κόσμος ενθουσιάζεται όπου πηγαίνουμε».

Ο αριθμός των συμμετοχών κυμαίνεται κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα; Φέτος υπάρχουν παραστάσεις νέων θιάσων;

«Αυτή τη στιγμή, όπως έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα, έχουμε 28 συμμετοχές, ωστόσο μπορεί να προκύψουν ακυρώσεις, λόγω προβλημάτων. Τόσες πολλές συμμετοχές είχαμε μόνο στην 20η επετειακή συνάντηση στη Σύρο. Φέτος θα κλείσουμε τη Συνάντηση με μια καινούρια ομάδα νέων ανθρώπων από το Παραδείσι Ρόδου. Αυτή θα είναι η πρώτη παρουσίασή τους. Μετά από τις τελευταίες εγγραφές, έχουμε 39 μέλη από 17 νησιά. Οι 28 συμμετοχές είναι οριακός αριθμός και από οργανωτική άποψη, γιατί δεν μπορείς να το μεγαλώσεις να το πας παραπάνω μέρες αλλά και από οικονομική. Εμείς δεχόμαστε επιχορηγήσεις. Η Συνάντηση είναι θεσμική δράση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως επειδή μειώθηκαν πάρα πολύ οι πιστώσεις με την οικονομική κρίση, εμείς με δική μας πρωτοβουλία, πλησιάσαμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για τρίτη χρονιά, μας επιχορηγεί. Βασικός φορέας είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου που μας έδωσε 70.000 ευρώ, ενώ η Περιφέρεια θα μας στηρίξει με 15.000 στον προϋπολογισμό μας που κυμαίνεται στις 90.000 ευρώ. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθούμε και στους χορηγούς μας, οι οποίοι μας κάνουν πολύ καλές εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε έκπτωση 50% τόσο στην Hellenic, όσο και στη Blue Star. Επιπλέον, πετυχαίνουμε πάντα με διαπραγμάτευση πολύ καλή τιμή στα ξενοδοχεία, γιατί είναι στο τέλος της σεζόν και αυτό είναι σαν δώρο, λίγο πριν κλείσουν, να πάρουν αυτό το πακέτο. Μένουμε συνήθως σε ένα ξενοδοχείο, για να είμαστε όλοι μαζί αλλά με πολύ καλές τιμές. Χορηγίες έχουμε και στα φώτα και άλλα τεχνικά μέσα. Εδώ στη Σύρο, τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε με τον κ. Νίκο Κοντιζά ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. Αντιμετωπίζει από μέσα τη Συνάντηση και την Ομοσπονδία και μας στηρίζει σημαντικά, κάνοντάς μας καλές τιμές. Γι’ αυτό και τον ευχαριστούμε».