Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου «ένωσε» διαδικτυακά το Αιγαίο

Κατάθεση ψυχής από τους εραστές της θεατρικής τέχνης

Η ποίηση, η μαγεία και η αγάπη για δημιουργία -βάση και αφετηρία κάθε μορφής τέχνης - αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά άλλης μιας επιτυχημένης και γλυκιάς σύμπραξης των μελών της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου.

Οι ομάδες και οι φίλοι της ΟΕΘΑ γιόρτασαν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μέσα από μία ξεχωριστή διαδικτυακή εκδήλωση, διαδίδοντας το μήνυμα ότι ακόμη και σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, ο πολιτισμός στέκεται όρθιος χάρη στους ανθρώπους του, που συνεχίζουν να τον υπηρετούν και να τον υμνούν με το έργο τους.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεατρικά στιγμιότυπα και μικρούς μονολόγους από δουλειές που ετοίμασαν δέκα επτά θεατρικές ομάδες-μέλη της, ειδικά για την ημέρα αυτή. Το αφιέρωμα με θέμα «Θέατρο, Ταξίδι, Ελευθερία» επένδυσε μουσικά με φλάουτο η Αφροδίτη Μπαζάκα από τη Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου.

Ακέραιο το νήμα της θεατρικής δημιουργίας

«Το θέατρο σήμερα δοκιμάζεται σε όλο τον κόσμο με την πανδημία, στη χώρα μας περισσότερο με όλες τις γνωστές παραθεατρικές αποκαλύψεις. Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή δείχνουν πως το θέατρο όπως στην υπερδισχιλιετή ιστορία του ξεπέρασε πολλές κρίσεις, θα βγει αλώβητο και από τις σημερινές», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΟΕΘΑ, Στέλιος Μάρκου. Όπως τόνισε, αυτή η γιορτή αποδεικνύει επίσης πως η Ομοσπονδία των 42 Συλλόγων Ερασιτεχνικού Θεάτρου κρατάει ακέραιο το νήμα της θεατρικής δημιουργίας, τιμώντας παράλληλα και άλλη μία μεγάλη επέτειο, αυτή των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου που έγραψε η Βρετανίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν, διάβασε η ηθοποιός του Θεατρικού Ομίλου Νάξου «Ο Διόνυσος», Μιρέλλα Ναυπλιώτη.

Τα θεατρικά δρώμενα που συνέθεσαν το κύριο μέρος της εκδήλωσης, προλόγισαν η Ελένη Τσιγιάννη (ΜΕΑΣ Λήμνος) και ο Δημήτρης Βαμβακούσης (ΘΕΠΟΣ «Απόλλων).

Ο Στέλιος Μάρκου από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου διάβασε «Θεατρικές εντυπώσεις» της Βισουάβα Σιμπόρσκα που είναι ίσως η κορυφαία ποιήτρια της μεταπολεμικής πολωνικής ποίησης. Για το ποιητικό της έργο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1996.

Το «Σώπα μη μιλάς», ένα από τα γνωστότερα ποιήματα του διάσημου Τούρκου λογοτέχνη Αζίν Νεσίν, που περιγράφει τον φόβο και τα «πρέπει» μιας κοινωνίας ανθρώπων που ζει την «σιωπή της» σαν να έχει από χρόνια πεθάνει, παρουσιάστηκε από τις Θεατρικές Ομάδες Μυτιλήνης «ΠασπARTού», «Άστεγοι», «ΦΟΜ», «Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μυτιλήνης».

Με το βλέμμα στραμμένο στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Επιστολές από και προς τον Εμμανουήλ Ξάνθο, διάβασε η Θεατρική Ομάδα Πάτμου μέσα από τα «Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας». Ο Εμμανουήλ Ξάνθος γεννήθηκε στην Πάτμο και υπήρξε ηγετική μορφή και ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Μέσα από την επιστολογραφία του, ο κάθε Έλληνας βλέπει το πατριωτικό μεγαλείο των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας αλλά και άλλων επιφανών Ελλήνων που αγωνίστηκαν για την ανάσταση του γένους.

Η Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος Πάρου παρουσίασε σκηνές από τη ζωή της Μαντώς Μαυρογένους, της Κυκλαδίτισσας που σαγήνευε με την προσωπικότητα και την ομορφιά της ξένους συγγραφείς και ξόδεψε όλη την περιουσία της για την ελευθερία των Ελλήνων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με Διονύσιο Σολωμό που έμελλε να συνδέσει το όνομά του με τον Εθνικό μας Ύμνο και να χαρακτηριστεί Εθνικός ποιητής. Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας Πάρου παρουσίασε απόσπασμα από το έργο του η «Γυναίκα της Ζάκυθος» που μας φανερώνει το απροκάλυπτο μίσος της ηρωίδας εναντίον της επαναστατημένης Ελλάδας.

Στη Μικρά Ασία μας ταξίδεψε η θεατρική ομάδα «Θεατροποιείο Τήνου» με τη Φιλιώ Χαϊδεμένου σε μία διασκευή της Άνδρη; Θεοδώτου με την Ελένη Πολυκανδρίτη στον ομώνυμο ρόλο.

Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» επέλεξε Χριστόφορο Κολόμβο, του Κρητικού, του Έλληνα, του οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. με το Μανώλη Τσιρακάκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη φλώρου.

Η Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Νάουσα Πάρου παρουσίασε το δρώμενο «Γράμματα στον Ωκεανό», βασισμένο σε επιστολές Παριανών Ναυτικών με τους Ελευθερία Μπαρμπαρήγου και Χάρη Αργυρό. Επιμέλεια: Γιώργος Γεμελιάρης και Ανθούλα Θεοδωράκου.

Στη συνέχεια, οι φίλοι της ΟΕΘΑ παρακολούθησαν τα θεατρικά στιγμιότυπα «Τώρα μάλιστα!!!» του Γιώργου Μεσολογγίτη από τον Θεατρικό Όμιλο Νάξου «Ο Διόνυσος» και «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» της Λαϊκής Σκηνής ΜΕΑΣ «Λήμνος» από το θεατρικό έργο του Αντώνη Κρόμπα «Μία από τα γίδια».

Ο Περικλής Κοροβέσης είναι ο άνθρωπος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για το «κατηγορώ» του ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία μέσα από το βιβλίο του «Ανθρωποφύλακες». Στο μονόπρακτό του «Μικρή Αγγελία», που παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα Σάμου, η ηρωίδα (Μαρία Σταματέλου) ψάχνει για δουλειά.

Η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου και ο Γιώργος Μαγκανιώτης επέλεξαν το ‘’Αυτός και το παντελόνι του’’ του Ιάκωβου Καμπανέλλη που το 2001 στο μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου μας έλεγε ότι το θέατρο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, γιατί αναγεννιέται επί χιλιάδες χρόνια και θα αναγεννιέται όσο θα υπάρχουν επί γης άνθρωποι, αλλά άνθρωποι όπως εμείς, παιδιά του έρωτα ενός πατέρα και μιας μάνας, και όχι προϊόντα επιστημονικώς εργαστηρίων.

Το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» αποτέλεσε την απάντηση της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου σε αυτό που βιώνουν οι νεοέλληνες διαχρονικά. Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;

Η Θεατρική Ομάδα Μυτιλήνης «Οι Άστεγοι») παρουσίασε το απόσπασμα «Ο Πανταζής λέει ένα ανέκδοτο» από το έργο του Μάριου Ποντίκα «Εσωτερικές ειδήσεις» που το έγραψε το 1980 διακωμωδώντας την ελληνική πραγματικότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων της εποχής τους. Όμως, οι ομοιότητες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με το παρελθόν είναι εμφανείς.

Τεράστιο σε ποσότητα, σημαντικό σε ποιότητα είναι το έργο του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Το ποίημα «Ελευθερία» ερμήνευσε η Μαίρη Γιαννίκη από τη Θεατρική Ομάδα ‘’Θεωρείο’’ Ωρίωνα Ρόδου.

Η διαδικτυακή εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2021 έριξε «αυλαία» με τον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη ο οποίος ύμνησε τον έρωτα, γεμίζοντας με δάκρυα τις σελίδες των ποιητικών του συλλογών. Ο Γιάννης Δεσύπρης από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» ερμήνευσε το ποίημα «Άλλα τα βράδια…». Η μουσική ήταν του Γιώργου Τσαγκάρη. Στο πιάνο, ο Νίκος Ρούσσος.