Κατατέθηκε τροπολογία για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Χωριστά και αποτελεσματικά

Το θέμα της αυτοτελούς λειτουργίας των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου επαναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, με τροπολογία που κατέθεσε, εξαιτίας της παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας των δύο υγειονομικών μονάδων που προκλήθηκε από τη διασύνδεση τους.

Το μοντέλο των ενοποιήσεων που επέβαλε η μνημονιακή πολιτική σε όλο το φάσμα των δομών του δημοσίου, συμπαρασύροντας και τις δομές υγείας, αποδείχθηκε στην πράξη ανεπιτυχής, καθώς, όπως συνέβη στην περίπτωση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, η ενοποίηση τους επέφερε δυσχέρειες στη λειτουργία τους.

Μη λειτουργική ενοποίηση

Δεν ελήφθη υπόψη η νησιωτική διάσπαση που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της επιτυχίας του εν λόγω εγχειρήματος, καθώς δεν είναι εφαρμόσιμο το σχέδιο λειτουργίας τους υπό ενιαία διοίκηση και κοινό προϋπολογισμό.

Ακριβώς αυτό είναι και το βασικό σκεπτικό της τροπολογίας που κατατέθηκε, στην οποία αναφέρεται πως «η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσουν ούτε ως ενιαία ούτε ως διασυνδεδεμένα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτούνται ξεχωριστές διοικήσεις, οργανισμοί και προϋπολογισμοί».

Άλλωστε σύσσωμη η τοπική κοινωνία, επαγγελματικοί φορείς, αλλά και πολιτικοί εκπρόσωποι είχαν εκφράσει εξ αρχής την αντίδραση τους στην εφαρμογή του αυτής της ενοποίησης, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η αναφορά στο κείμενο της τροπολογίας πως «Δυστυχώς η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι ήταν δικαιολογημένες οι αντιρρήσεις για τις διασυνδέσεις των προαναφερθέντων μονάδων υγείας, που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλοι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, ιδιαίτερα φορείς των τοπικών κοινωνιών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της διασύνδεσης, με μειώσεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, όσο και σε κλίνες αλλά και πόρους.

«Η ανορθολογική διασύνδεση που είχε επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, οδήγησε σε σωρεία αρνητικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας τους, όπως μείωση κλινών, μείωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατάργηση θέσεων ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων και υποβάθμιση τμημάτων κορμού, δυσχέρεια στην προμήθεια υλικών και στη συντήρηση των τεχνικών υποδομών κ.ά.».

Το κείμενο της τροπολογίας

Η τροπολογία για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, με την ακύρωση της διασύνδεσής τους, που κατέθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος και συνυπογράφουν άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο προτείνεται η επαναφορά στο προ του 2012 καθεστώς διασύνδεσης των νοσοκομείων Μυτιλήνης-Λήμνου και Σάμου-Ικαρίας.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τον τίτλο «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 201124/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L88/45/4.4.2011)» κατατέθηκε η τροπολογία για «Ανάκληση της απόφασης για την διασύνδεση του Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου, να τεθεί ως προσθήκη στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει «Με την, από 25/07/2011, υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, το Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου….. τα οποία μετατρέπονται σε ενιαίο Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), κατ’ εφαρμογή του ν. 4052/2012 (αρ.2)».

Αναφέροντας τις αρνητικές επιπτώσεις της ενοποίησης των δύο μονάδων και την δυσλειτουργία που παρατηρήθηκε, προτείνεται από τους υπογράφοντες βουλευτές η ανάκληση της υπουργικής απόφασης που αφορά στη διασύνδεση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και η νομοθετική ρύθμιση της πλήρους, αυτόνομης και αυτοτελούς λειτουργίας τους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Συγκεκριμένα προτείνεται να προστεθεί το άρθρο που θα αναφέρει ότι:

«α) Ανακαλείται η από 25/07/2011, υπουργική απόφαση Υ4α/ΟΙΚ84627 του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1681/28/07/2011), καθ’ όσον αφορά την διασύνδεση του Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου.

β) Το Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» και το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου εξαιρούνται από ρυθμίσεις του άρθρου 2 του νόμου 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α’). Η υπουργική απόφαση Υ4α/οικ. 123898 ανακαλείται όσον αφορά το Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» και το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου.

γ) Το Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» και το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου λειτουργούν ως πλήρως αυτόνομα και αυτοτελή ΝΠΔΔ.

Οι ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου τίθενται σε ισχύ από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»

Ετικέτες: