Επιπλέον χρεώσεις για νοσήλια και συνταγές φαρμάκων

Ακριβή μου υγεία

Aύξηση κατά 5 λεπτά του ευρώ, σε τσιγάρα και καπνό.

Σε ιδιαίτερα κοστοβόρο εξελίσσεται το κοινωνικό αγαθό της υγείας, με νέες επιβαρύνσεις των πολιτών, που αποφασίζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να κάνουν χρήση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Στο νοσοκομειακό εισιτήριο των 5 ευρώ προστέθηκαν επιπλέον 20 ευρώ για νοσήλια, αλλά και κάθε συνταγή θα επιβαρύνεται με 1 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, με την είσπραξη των 25 ευρώ θα συγκεντρώσουν τα νοσοκομεία περί τα 40 εκ. ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί η φαρμακευτική δαπάνη για τους απόρους, ενώ από το 1 ευρώ των συνταγών, θα ενισχυθεί ο ΕΟΠΥΥ με 70 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της νέας χρονιάς, με την κυβέρνηση να στοχεύει στην αύξηση εισροής εσόδων στα κρατικά ταμεία, προσπαθώντας παράλληλα να μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις αυτές, κάνοντας λόγο για ισοδύναμα μέτρα, που ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν τα υγειονομικά χαράτσια.

Πέραν των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο, τις ενστάσεις τους για την υλοποίηση των μέτρων αυτών προέβαλαν και πολιτικά πρόσωπα ακόμα και της συμπολίτευσης, προκειμένου να μειωθεί ο αρνητικός κοινωνικός αντίκτυπος που θα επιφέρει η εφαρμογή τους.

Ειδικά δε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ξεκινά η προεκλογική περίοδος, γίνεται μία προσπάθεια περιορισμού ανάλογων αποφάσεων, προκειμένου στις ήδη πολλαπλές απώλειες που μετρούν τα κόμματα της συμπολίτευσης να μην προστεθούν και νέες.

Χρέωση ανά συνταγή

Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου της χρέωσης με 1 ευρώ ανά συνταγή, το οποίο θα καταβάλλεται στους φαρμακοποιούς, όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρίνισε πως για το ποσό του 1 ευρώ που θα εισπράττουν οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να φορολογηθούν και πως η εισφορά αυτή θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.

Το 1 ευρώ θα καταβάλλεται για την κάθε συνταγή και όχι για το κάθε φάρμακο, ενώ από την υποχρέωση καταβολής θα εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες, για τους οποίους απαιτείται τακτική συνταγογράφηση και συγκεκριμένα εξαιρούνται όσοι πάσχουν από:

-Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών

-Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

-Ψυχώσεις (όσον αφορά τα αντιψυχωτικά φάρμακα και όχι τα καταθλιπτικά)

-Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, ενδιάμεση μεσογειακή αναιμία και ομόζυγη δρεπανο-κυτταρική αναιμία

-Ιδιοπαθή αιμολυτική αναιμία - θρομβοπενική πορφύρα

-Νυχτερινή παροξυσμική αιμοσφαιρινουρία

-Αιμορροφιλία (αντιαιμορροφιλικοί παράγοντες)

-Υποφυσιογενή νανισμό (αυξητική ορμόνη)

-Κυστική ίνωση (κυστική ινώδη νόσο, ινοκυστική νόσο)

-Χρόνια ηπατίτιδα Β και C

-Νόσο Wilson (ηπατοφακοειδή εκφύλιση)

-Γλυκογονίαση - γλυκόγονίαση τύπου IB

-Νόσο Gaucher

-Έλλειψη ορνιθο − καρβαμυλο − τρανσφεράσης

-Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 και 4.

-Νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί υποβολή σε αιμοκάθαρση.

-Νόσο Niemann − Pick τύπου C

-Υπερφαινυλαλανιναιμία

-Σκλήρυνση κατά πλάκας

-Σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS),

ενώ δεν θα καταβάλλεται συμμετοχή για όλα τα φάρμακα που χορηγούνται σε μεταμοσχευθέντες συμπαγών ή ρευστών οργάνων και ιστών, και σε παραπληγικούς και τετραπληγικούς ασθενείς.

Οι αντιδράσεις

Τις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών και του ιατρικού κόσμου συνάντησε το νέο αυτό εισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης, με τους μεν φαρμακοποιούς να αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν σε ρόλο φοροεισπράκτορα και τους ιατρούς να σημειώνουν το αυξημένο κόστος για όσους χρειάζονται πέραν του ενός φαρμάκου άρα απαιτούνται περισσότερες συνταγές.

Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει πως «Το φαρμακείο δεν είναι μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης δημοσίων εσόδων» και επισημαίνει πως εκτός από την κοινωνική πλευρά δημιουργούνται για τα φαρμακεία και σοβαρά ζητήματα φορολογικής φύσεως, ενώ ζητά διάλογο με το υπουργείο Υγείας.

Από την πλευρά των ιατρών σημειώνεται πως οι χρονίως πάσχοντες που χρειάζονται περισσότερα από ένα φάρμακα και συνεπώς περισσότερες από μία ιατρικές συνταγές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, όπως και οι ηλικιωμένοι με διάφορα προβλήματα υγείας, για τους οποίους το 1 ευρώ μπορεί να πολλαπλασιάζεται επικίνδυνα, καθώς κάθε συνταγή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «χωράει» τρία σκευάσματα.

Στις περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται περισσότερα φάρμακα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους χρόνιους ασθενείς ή με τα επιβαρυμένα άτομα, τότε απαιτούνται περισσότερες συνταγές άρα αυξάνεται και το κόστος για τους ασθενείς οι οποίοι θα επιβαρύνονται επιπλέον του 1 ευρώ για κάθε συνταγή συν τη συμμετοχή τους για τα φάρμακα.

Νοσοκομειακό κόστος

Εν μέσω αντιδράσεων η εφαρμογή του μέτρου των 20 ευρώ για τις περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας, ποσό το οποίο προστίθεται στα 5 ευρώ του εισιτηρίου των νοσοκομείων ανεβάζοντας το κόστος για τους πολίτες που ήδη επωμίζονται επιβαρύνσεις σε όλους τους τομείς.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας τα 5 ευρώ θα καταβάλλονται ως εισιτήριο για το νοσοκομείο και τα 20 ευρώ για τα νοσήλια, τα οποία θα εισπράττονται με την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Σημαντική παράμετρος είναι πως σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των 25ευρώ, το χρέος θα μεταφέρεται στην εφορία.

Από την καταβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται:

Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).

Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.

Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

Ισοδύναμα μέτρα

Την επιλογή ισοδύναμων μέτρων έναντι του μέτρου των 25 ευρώ προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας παράλληλα την «άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου», καθώς όπως σημειώνει «πολλοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα αποτραπούν από αυτή, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν».

Ο Ιατρικός Σύλλογος προτείνει κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση βάσει εισοδήματος, πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο, δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πέραν αυτών προτείνει την προαγωγή του θεσμού της ημερήσιας νοσηλείας στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμιας περίθαλψη, επέκταση και ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στο πλαίσιο της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική και τέλος τη δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Τέλος ζητά να εξαιρεθούν από τα 25 ευρώ και οι άνεργοι και να συμπεριληφθούν στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αναφέρει τις εξαιρέσεις στους χρόνιους πάσχοντες, τα ΑμεΑ και οι κρατούμενοι.

Υπογραμμίζει δε με νόημα πως «Η χάραξη της πολιτικής Υγείας πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην ασθένεια και στον ασθενή και με πρωταρχικό σκοπό την ίδια του τη ζωή».

Τελική απόσυρση

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιβολή των 25 ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, μετά τη συνάντηση που είχαν εχθές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα υπήρξε συνάντηση για το ίδιο θέμα του υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιους για θέματα υγείας.

Τα έσοδα που θα αποκόμιζονταν από το συγκεκριμένο μέτρο θα ισοσκελιστούν με την αύξηση κατά 5 λεπτά του ευρώ, που αποφασίστηκε να επιβληθεί σε τσιγάρα και καπνό.

Ετικέτες: