Αναστάτωση στο χώρο της υγείας

  • Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2014 - 06:10

Αναστάτωση στο χώρο της υγείας

Αναστάτωση έχει επικρατήσει στο χώρο της υγείας μετά το σχέδιο νόμου που προώθησε η κυβέρνηση, όπου θέτει σε καθεστώς διαθεσιμότητας ένα μεγάλο αριθμό οδηγών αθενοφόρων του ΕΣΥ.

Αντίδραση του δημάρχου Τήνου

Ο Δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ανήσυχος για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οδηγών απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, θέτοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται με την απόφαση του.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Τήνου η απόφαση του υπουργείου ήταν οριζόντια χωρίς καμία διάκριση για τους εργαζομένους των νησιών, κάτι το οποίο στο μέλλον υα επιφέρει πολλά δυσλειτουργικά προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών, των νοσοκομείων και του Κέντρου Υγείας.

Στη συνέχεια διευκρίνησε ότι αν το υπουργείο ευεπλιστεί να ενισχύσει το ΕΚΑΒ τότε χωρίς καμία αμφιβολία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των νησιωτικών υγειονομικών μονάδων, ειδικά στο διάστημα της διαθεσιμότητας, αφού η αρμοδιότητα των ΕΚΑΒ στα νησιά καλύπτει μόνο επείγουσες μεταφορές. Όσον αφορά τη Τήνο ο κ. Κροντηράς επισήμανε ότι οι πολίτες του νησιού θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι οι οδηγοί ασθενοφόρων του Κέντρου υγείας των οποίων το μέλλον φαντάζει αβέβαιο.

Για τους παραπάνω λόγους ο δήμος τήνου ζητάει να παραμείνουν οι οδηγοί ασθενοφόρων στη Τήνο και σε περίπτωση υλοποίησης του σχέδιου νόμου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και η κατάλληλη μέριμνα κάλυψης των κενών που δημιουργούνται στις βάρδιες στο μήνα διαθεσιμότητας. Επίσης καλεί τη κεντρική εξουσία και το αρμόδιο υπουργείο να δώσει βάση στο μέγεθος του προβλήματος που ανακύπτει και καλέι τον υπουργό να μην συντελέσει στην οριστική διάλυση των υγειονομικών δομών του νησιού.

Η θέση της Νησιωτικής Ανατροπής

Από τη πλευρά του ο συνδυασμός ΄΄ Νησιωτική Ανατροπή'' με επικεφαλή τον, Μπενέτο Σπύρου, τοποθετήθηκε για το θέμα διαθεσιμότητας των οδηγών ασθενοφόρων των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου. Γενικότερα, η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης κυκλάδων, Άννα Μαυρουδή, και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι κυκλάδων σχολιάζουν ότι εκτός από την υποστελέγχωση των νοσκομείων Σύρου Νάξου, το κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης, τους περιπλανώμενους γιατρούς των Κυκλάδων το υπουργείο αποτελειώνει το υγειονομικό σύστημα μέσα από τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων μέσα από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή.

Παράλληλα τονίζουν ότι η νησιωτικώτητα ώς συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή δεν εφαρμόζεται, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα ισχύουν για τα νησιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται νέα εργασιακή δοκιμασία των εργαζομένων και ανοίγει ο δρόμος για την εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών. Εκτός των άλλων μέσα από τη διάταξη αυτή διαλύονται απαραίτητες λειτουργίες των νοσοκομείων και αλλοιώνεται η οργανική σύσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ. Το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των ήδη περικομμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων, παρέχοντας άμεσα ζεστό χρήμα στους ιδιώτες. Η περιοχή των Κυκλάδων θα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των καταστροφικών αποτελεσμάτων της διαδικασίας λόγω της προβληματικής εξυπηρέτησης των νησιωτικών και απομακρυσμένων υγειονομικών μονάδων.

Επίσης οι εκπρόσωποι του συνδυασμού μίλησαν για υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας των νησιών κάτι το οποίο παραβιάζει στοιχειώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα διακαιώματα των κατοίκων των νησιών.

Τέλος τόνισαν ότι ώς ''Νησιωτική Ανατροπή'' πιστεύουν ότι η αιρετή αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδείξει τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, να συμβάλει στο δημοκρατικό προγραμματισμό των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και να διεκδικήσει εθνικούς ευρωπαικούς πόρους για την ενίσχυση υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Ετικέτες: