Οι γιατροί του Νοσοκομείου Σύρου καλούν σε κοινή δράση

Ο προβληματικός χώρος της υγείας

Οι ελλείψεις, η διόγκωση των προβλημάτων και οι μειωμένες χρηματοδοτήσεις στον χώρο της υγείας, αποτελούν τα κύρια στοιχεία της παρέμβασης της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Σύρου (Ε.Ι.ΝΟ.Σ.), με την οποία επισημαίνουν τις δυσχερείς ισχύουσες συνθήκες, που καθιστούν προβληματική τόσο την λειτουργία των υγειονομικών δομών.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Σύρου, με επιστολή-παρέμβαση τόσο προς τη διοίκηση του ιδρύματος όσο και προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων του νησιού, επισημαίνει τα υπάρχοντα προβλήματα, ζητώντας κάλυψη, χρηματοδότηση, και διεκδίκηση για την ανατροπή της εικόνας υποβάθμισης των μονάδων των υγειονομικών μονάδων.

Τα ιατρικά αιτήματα

Όπως αναφέρεται στο κείμενο των ιατρών του νοσοκομείου «Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ''και δη στα χρόνια των μνημονίων'' το δημόσιο σύστημα υγείας έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα. Οι πολιτικές επιλογές της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να δουλεύουν καθημερινά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όπως είναι φυσικό οι παραπάνω επιλογές έχουν επηρεάσει άμεσα και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Η έλλειψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων, τα κενά στις εφημερίες πολλών ειδικοτήτων και η έλλειψη κατά καιρούς υλικών και αντιδραστηρίων καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη. Αποτέλεσμα αυτών είναι η απαξίωση του νοσοκομείου και η αναγκαστική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Το νοσοκομείο οφείλει τη λειτουργία του στις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Το νοσοκομείο λειτουργεί 365 ημέρες σε καθεστώς γενικής εφημερίας έχοντας μόνο δύο καρδιολόγους έναν ουρολόγο έναν ορθοπεδικό έναν νευρολόγο έναν παιδίατρο.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη του νοσοκομείου με προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης.

Άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλούμε τους κοινωνικούς φορείς και πολίτες του Νομού Κυκλάδων σε επαγρύπνηση και συμπαράσταση στον αγώνα μας ενάντια στην εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας».

«Να προλάβουμε το πρόβλημα»

Επί των θεμάτων που συνολικά ετέθησαν από τους ιατρούς, τοποθετήθηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, ο οποίος συνταυτίστηκε με τις απόψεις τους, εκφράζοντας την «αγωνία» του για το «χάσμα και το μεγάλο κενό που θα υπάρξει στην μετάδοση της γνώσης».

Όπως ο ίδιος ανέφερε οι ανάγκες γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με επικουρικό προσωπικό και «επικοινωνούμε προς τις αρχές ότι πλέον δεν έχουμε την απαραίτητη κάλυψη χωρίς μόνιμο προσωπικό».

Και ενώ ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον τομέα της υγείας οδηγεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, ο Διοικητής του νοσοκομείου ευελπιστεί ότι «εάν υπάρξουν οι προσλήψεις που μας έχουν υποσχεθεί τότε ίσως το 2014 να δούμε προσωπικό μόνιμο». Στην αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται εμβαλωματικές λύσεις και «πάλι θα αναγκαστούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες με το επικουρικό προσωπικό το οποίο είναι για 1 έως 3 χρόνια και το οποίο δεν θα μπορέσει να μεταδώσει μία γνώση μία εμπειρία».

Ο κ. Πετράκης τάχθηκε υπέρ της άποψης για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος από το σύνολο των κοινωνικών φορέων ώστε «όλοι μαζί, χωρίς να περιμένουμε μια άμεση λύση, να δούμε τι μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από τη μεριά του».

Για το εάν θα πρέπει δηλαδή η κοινωνία να πάρει τα θέματα της στα χέρια της, διευκρινίζει «όχι από την άποψη ότι η κοινωνία παίρνει την ευθύνη επάνω της, αλλά με την έννοια ότι «κάνω κι εγώ τα μέγιστα δυνατά για να καλύψω ότι μπορώ». Ως παράδειγμα ο Ιατρικός Σύλλογος των Κυκλάδων θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο στην προσωρινή κάλυψη των ελλείψεων, έστω και για στελέχωση μίας εβδομάδας. Όχι να βρω την μακροπρόθεσμη λύση σαν κοινωνία, αλλά να συζητήσω και να προσέξω το άμεσο μέλλον».

Όσον αφορά στην επικρατούσα κατάσταση, χαρακτηρίζει το επίπεδο παροχών του νοσοκομείου Σύρου «αξιοπρεπέστατο’, όμως παραδέχεται πως υπάρχουν «ελλείψεις στα νησιά, που καλύπτονται με 15θημέρες ή μηνιαίες μετακινήσεις προσωπικού», τακτικές που είναι ιδιαιτέρως κουραστικές όχι μόνο για το προσωπικό, αλλά και για την κοινωνία όσο και για τη διοίκηση.

Τέλος παραδέχεται ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό «θα δούμε κενά τόσο σε αγροτικούς γιατρούς όσο και σε ειδικευόμενους, διότι αδειάζοντας τις λίστες αναμονής των ειδικευόμενων γιατρών επιβαρύνουμε την κατάσταση ελλείψεων σε αγροτικούς. Πρέπει αν τρέξουμε ένα βήμα μπροστά και να προλάβουμε το πρόβλημα».

Δράσεις και όχι ευχολόγια

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου ήταν ο πρώτος φορέας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των ιατρών και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 31/7/2014, μεταξύ άλλων συζήτησε και το θέμα που έθεσαν οι ιατροί του νοσοκομείου, στους οποίους δηλώνεται η αμέριστη συμπαράσταση στα αιτήματα τους.

Διευκρινίζεται δε πως η εκφραζόμενη συμπαράσταση αφορά στην άμεση κάλυψη του νοσοκομείου Σύρου με προσωπικό μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης και την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου κατατίθεται πρόταση όχι μόνο προς τους ιατρούς αλλά προς το σύνολο των φορέων του νησιού για από κοινού ενεργοποίηση, λέγοντας «όπως και στο παρελθόν έχουμε κάνει, χωρίς ποτέ να έχει γίνει, συνάντηση των φορέων της Σύρου άμεσα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, με θέμα την λεπτομερή ενημέρωση όλων μας για την κατάσταση του Νοσοκομείου μας και τις άμεσες ενέργειες που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του».

Επισημαίνεται δε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκο Παγίδα, πως ήρθε η ώρα των πράξεων μέσω κοινών δράσεων, όταν αναφέρει «Επειδή δεν χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά συνεχώς ενημέρωση από εσάς και δράσεις κοινές απ’ όλους μας, αναμένουμε την αποδοχή της προτάσεώς μας ή την πρόσκλησή σας όπου εσείς κρίνετε για να συγκεκριμενοποιήσουμε τα προβλήματα και τις δράσεις εάν δεν θέλουμε να μένουμε σε έγγραφες διακηρύξεις και ευχολόγια».