Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων μπαίνουν οι κάτοικοι της Πάρου αν δεν δοθούν λύσεις για το Κ.Υ. από πλευράς Υπουργείου

«Θέλουμε να δούμε άμεσα πράξεις»

Συνέλευση πραγματοποίησε το συντονιστικό για την Υγεία, όπου ανακοινώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις, αν το υπουργείο δεν δώσει άμεσες λύσεις για τη στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου, το οποίο στις αρχές Απριλίου μένει με δύο μόνο γιατρούς.

Την πρόθεση του Υπουργείου να ενισχυθούν άμεσα με ιατρικό προσωπικό οι μονάδες υγείας των νησιών του Αιγαίου, ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου, γνωστοποίησε με δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισκεφτεί εντός της εβδομάδας το υπουργείο και από εκεί να εξαγγείλει τις αλλαγές, οι οποίες θα υπάρξουν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, μέρος των οποίων αφορούν άμεσα τα νησιά του Αιγαίου.

Αλλαγές στον χώρο της υγείας και μέριμνα για τα νησιά

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο πρωθυπουργός πρόκειται να εξαγγείλει άμεση επάνδρωση των νησιών του Αιγαίου από μόνιμους γιατρούς, ενώ παράλληλα και αλλαγή του καθεστώτος των αποσπάσεων, καθώς δεν θα μπορεί να υπάρχει απόσπαση, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αντικατάσταση του ιατρού, αλλά και θεσμοθέτηση κινήτρων, προκειμένου οι γιατροί να στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας των νησιών. Όπως δήλωσε, θα υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Όσον αφορά στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, πως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «το σύστημα είχε αφεθεί στην τύχη του», ενώ αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση. Όπως δήλωσε, «καλούμαστε τώρα, μέρα με τη μέρα, να λύσουμε προβλήματα αυτού του τύπου, τα οποία χρονίζουν».

Ως παράδειγμα για την κακοδιαχείριση την οποία είχε υποστεί το Σύστημα Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο προβλεπόταν το 0,6% του προϋπολογισμού και μάλιστα σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις και που στην πραγματικότητα έλαβε μόλις το 0,3%. Επιπλέον, ο υπουργός κατήγγειλε τους προκατόχους του, καθώς για το 2014 δεν έγινε ούτε μια πρόσληψη εργαζομένων από τον ιατρικό και παραϊατρικό χώρο, από τις 1095, οι οποίες προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό.

Τέλος, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι έως τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας και του φαρμάκου, ενώ θα αλλάξει και το καθεστώς των ραντεβού, με τις κρατήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Συνέλευση του συντονιστικού για την υγεία

Έπειτα από την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, το συντονιστικό για τα θέματα του Κέντρου Υγείας της Πάρου, πραγματοποίησε Συνέλευση, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Η Συνέλευση έτυχε μεγάλης συμμετοχής, τόσο από πολίτες, όσο και από αντιπροσώπους φορέων, ενώ το «παρών» έδωσαν ο έπαρχος και οι δήμαρχοι της Πάρου και της Αντιπάρου, κ.κ. Κωβαίος και Φαρούπος, αντίστοιχα.

Δεδομένου, ότι τα προβλήματα έχουν πλέον φτάσει στο μη περεταίρω, η ψηφοφορία της Συνέλευσης έδειξε την βούληση των πολιτών και των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για κινητοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση, για το γεμάτο ελλείψεις Κέντρο Υγείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συντονιστικού, κ. Κώστα Αργουζή, οι συμβάσεις δύο ιατρών, του γυναικολόγου και του καρδιολόγου λήγουν τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να παραμένει μόνο με ένα μόνιμο γιατρό Γενικής Ιατρικής και έναν Χειρουργό.

Όσον αφορά δε, στη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού, πως οι συμβάσεις των ήδη υπαρχόντων επικουρικών ιατρών θα παραταθούν έως το τέλος του 2015, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά, ο κ. Αργουζής εξήγησε, πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έγινε δεκτή εντός του σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί, δεδομένης της απόφασης της Προέδρου της Βουλής, να μην εντάσσονται άσχετες τροπολογίες στα νομοσχέδια.

«Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία μόλις ανέλαβε. Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν δηλώσεις καλών προθέσεων, ότι θα γίνει μια σειρά από ενέργειες. Ο υπουργός, κ. Κουρουμπλής, δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τον χώρο της Υγείας, αλλά εντωμεταξύ, τα ζητήματα είναι άμεσα. Δηλαδή, αν φύγουν οι δύο γιατροί, καταλαβαίνετε, ότι ένας πληθυσμός, που στο αποκορύφωμα του καλοκαιριού μπορεί να φτάσει και τις 60.000 δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, τώρα δηλαδή. Να βρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν τώρα κάποιες έκτακτες καταστάσεις, όπως είναι η περίπτωση η δική μας», τόνισε ο κ. Αργουζής.

Επιπλέον, υπογράμμισε, πως «παλαιότερα, με τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαμε εξηγήσει, ότι ο Επικουρικός γιατρός δεν είναι το πρόβλημα, διότι ο γιατρός δεν είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, να αφήσει τα χαρτιά του και να έρθει κάποιος άλλος να τα συνεχίσει. Ο ιατρός κρατά ιστορικό ασθενών. Όταν ένας Επικουρικός ιατρός έχει σύμβαση ενός έτους, τι ιστορικό να κρατηθεί και πώς να παρακολουθήσει τον πληθυσμό ενός τόπου;», αναρωτήθηκε, ενώ επέμεινε στο πάγιο αίτημα τόσο του Συντονιστικού, όσο και του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έλαβε και σχετική απόφαση, το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με μόνιμους ιατρούς για τις οργανικές θέσεις, εξηγώντας πως ναι μεν η λύση της τριετούς παραμονής των Επικουρικών ιατρών είναι καλύτερη από τις μονοετείς συμβάσεις, αλλά το Κ.Υ. χρειάζεται μόνιμο προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν διασταυρωθεί επίσημα, στα πλαίσια του σχεδιασμού για την άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές μονάδες των νησιών, η νέα κυβέρνηση έχει εντάξει στο πρόγραμμά της, στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου με πέντε επιπλέον γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες, ο επικεφαλής του συντονιστικού ανέφερε, πως «δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, η αλλαγή αυτή που έγινε έδειξε ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρξαν αναξιόπιστες στις υποσχέσεις που μας έδωσαν. Υπάρχουν εκτιμούμε, καλές προθέσεις από αυτή την κυβέρνηση, αυτό που, όμως, ενδιαφέρει εμάς, είναι να δούμε άμεσα πράξεις».

Τέλος, ο κ. Αργουζής προανήγγειλε την πρόθεση των κατοίκων της Πάρου και της Αντιπάρου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες του Κέντρου Υγείας. «Θα ξεκινήσουμε με μια συμβολική κατάληψη του Κέντρου Υγείας, διοργανώνοντας συγκέντρωση και από κει και πέρα, θα μας βρουν μπροστά τους στην Αθήνα, όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά. Έχουμε αποδείξει, ότι είμαστε σε θέση να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, γιατί τα θέματα της Υγείας, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας και δεν μπορούν τα νησιά να περιμένουν και να μένουν σε μια τέτοια αβεβαιότητα. Κάποτε πρέπει να δοθεί λύση, η οποία να είναι μέσα στα πλαίσια της νησιωτικότητας, η οποία είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε».