Ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό οι προτεραιότητες στον τομέα της υγείας

Δημόσιο αγαθό η υγεία

Το σχέδιο της υγειονομικής ανασυγκρότησης της χώρας παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας για να κάνει τις σχετικές εξαγγελίες το υπουργείο Υγείας, το οποίο φέρει την ευθύνη υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού, που στοχεύει στο να ξαναγίνει η υγεία δημόσιο αγαθό για όλους τους πολίτες.

Σε ανακοινώσεις των μέτρων ενίσχυσης για τον χώρο της υγείας προχώρησε ο πρωθυπουργός, οι οποίες περιλαμβάνουν ενίσχυση των υγειονομικών δομών-κυρίως των νησιωτικών και ορεινών- με προσωπικό, ισότιμη πρόσβαση του συνόλου των πολιτών στο ΕΣΥ, διεύρυνση των υγειονομικών παροχών, αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, παρεμβάσεις για το φάρμακο, την ψυχική υγεία, προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και πάταξη της απάτης που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων προηγήθηκε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Η παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδιασμού για την υγεία, είχε προαναγγελθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στη Βουλή, ενημερώνοντας σχετικά με τις προτεραιότητες που θα τεθούν και οι οποίες θα αφορούν στην ενίσχυση των δομών υγείας των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών με ιατρικό προσωπικό.

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, προλογίζοντας τον πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην κυβερνητική αποφασιστικότητα για την εξάλειψη της υγειονομικής φτώχειας που πλήττει τη χώρα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που συνόδευε τον πρωθυπουργό σημείωσε τον συμβολισμό της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στο υπουργείο υγείας, καθώς με την κίνηση αυτή θέλησε να τονίσει τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1997 έχει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας.

Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Βασική κίνηση από πλευράς υπουργείου Υγείας αποτελεί η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η οποία ήδη ισχύει με την επισημοποίηση της απόφασης μέσω της δημοσίευσης της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τη απόφαση υπογράφουν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως επιβεβαίωση των όσων είχε προαναγγείλει από τις 15 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη του, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε αναφερθεί και στην κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγογράφηση φαρμάκων σε όσους διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής για αυτή την κατάργηση «της απαράδεκτης» όπως την χαρακτήρισε, υποχρεωτικής πληρωμής των 5 ευρώ για την είσοδο και εξέταση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κ. Υγείας.

Η υγεία θύμα του μνημονίου

Με την υγεία να είναι «το μεγάλο θύμα του μνημονίου», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης που ξεκινούν από το χώρο της υγείας για την ανασυγκρότηση όχι μόνο της υγείας, αλλά και της κοινωνίας και της χωράς.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παρουσιάζει μία εικόνα που δεν αρμόζει σε σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα, καθώς, όπως τονίστηκε από τον πρωθυπουργό, «είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του», συμπληρώνοντας με αποφασιστικότητα πως «Αυτό θα αλλάξει», καθώς ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται «παρεμβάσεις για την διάλυση των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν συντελέσεις στη διάλυση του ΕΣΥ».

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία ήταν η διάλυση του ΕΣΥ, οι 2,5 εκ. περίπου ανασφάλιστοι, η μείωση των δαπανών και ο περιορισμός των παροχών προς τους πολίτες, με παράλληλη διεύρυνση της αγοράς υγείας μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.

Κυβερνητική στόχευση αποτελεί να ξαναγίνει η υγεία «από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας…θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας».

Πρόκειται για δέσμευση την οποία όπως είπε η κυβέρνηση την αναλαμβάνει «απέναντι στον ελληνικό λαό με όποιο κόστος, αλλά και με στρατηγικό σχέδιο και όραμα», συμπληρώνοντας πως «Διαθέτουμε την δύναμη, πάνω απ’ όλα την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα λογής συμφέροντα που στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πολίτες αυτής της χώρας το βασικότερο, το πολυτιμότερο αγαθό, το αγαθό της δημόσιας υγείας».

Ανακοινώσεις των κυβερνητικών προτεραιοτήτων

Από τον πρωθυπουργό ανακοινώθηκαν οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας, με την υλοποίηση του προγράμματος για ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο φάρμακο, ενώ πολύ σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση η ΚΥΑ, που έχει επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας, για τους ανασφάλιστους.

Οι στόχοι που τέθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι η ισότιμη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, η διεύρυνση των παροχών σε φάρμακα πρόληψη, εμβολιασμούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

Επίσης η θέσπιση μιας ευρύτερης λογικής πρόνοιας σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η ενίσχυση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες.

Πρόσληψη 4.500 ατόμων, εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, με στόχο την στελέχωση των κενών νευραλγικών θέσεων σε νοσοκομεία, Κ. Υγείας και οργανισμούς, κίνηση που θα έχει «άμεση επίδραση στην ποιότητα του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας».

Από αυτές τις θέσεις, οι 700 θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη, στα νησιά του Αιγαίου, την Θράκη, την Δ. Μακεδονία και την Θεσπρωτία.

Θα ενισχυθούν οι ιδιαίτερα οι νησιωτικές και ορεινές περιοχές, σε ιατρικό προσωπικό και θα δοθούν κίνητρα προκειμένου να πηγαίνουν γιατροί, ενώ θα προωθηθεί και η εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων τηλεϊατρικής για την άμεση αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών υγείας σε αυτές τις περιοχές.

Πλήρης και άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ για κάλυψη των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και διασφάλιση της λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, με ενίσχυση του προσωπικού τους ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια.

Διασφάλιση της λειτουργίας των ογκολογικών νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας, καθώς και ενίσχυση και ανασυγκρότηση της Α΄ βάθμιας υγείας ως βασικού πυλώνα του ΕΣΥ που θα ανακουφίσει το σύστημα αφού η έλλειψη της προκαλεί υπερβολικό φόρτο εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία.

Ήδη καταργήθηκε η υγειονομική διάταξη «στην οποία βασίστηκε η ρατσιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, προσβάλλοντας την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Στον τομέα του φαρμάκου λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας, η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η επάρκεια ελεγμένων και ποιοτικώς άρτιων προϊόντων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του ΕΟΦ και ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, με άμεσα και έμμεσα κίνητρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, στοχεύοντας στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και των εξαγωγών της, με άμεση επίδραση στις θέσεις εργασίας και στο ΑΕΠ της χώρας».

Τέλος εκ μέρους του πρωθυπουργού τονίστηκε πως με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα της τον άνθρωπο «θα είμαστε αμείλικτοι σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, απάτης, σπατάλης ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας», συμπληρώνοντας πως «δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, προκειμένου κάποιοι συγκεκριμένοι, κάποια συμφέροντα να συνεχίζουν να πλουτίζουν ανενόχλητοι. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας, διότι εδώ υπήρξε κερδοσκοπία με σχέδιο και κατ’ εξακολούθηση».

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται άμεσα η ενοποίηση και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου και την υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της απάτης και της διαφθοράς στο σύστημα υγείας ώστε να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι, καθώς τα χρήματα που χάνονται επιβαρύνουν τους πολίτες, γεγονός που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «δεν μπορούμε να το ανεχθούμε, ιδίως σε μια χώρα που βρίσκεται σε ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση».

Ετικέτες: