Σε εξέλιξη η εγκατάσταση νέου ιατρικού μηχανήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου με πιθανή ημερομηνία λειτουργίας την 9η Ιουλίου

Ολιγοήμερη απουσία... αξονικού τομογράφου

Δεν διακομίζονται περιστατικά που χρήζουν ανάλογων εξετάσεων από τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων

Έως και τις 9 Ιουλίου θα παραμείνει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου χωρίς αξονικό τομογράφο, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση του νέου όπως έχει γνωστοποιήσει ο διοικητικός διευθυντής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, Νικόλαος Τρίτζαλης.

Φημολογία που θέλει τον καινούργιο αξονικό τομογράφο να καθυστερεί έναν μήνα και άρα να λειτουργεί αρχές Αυγούστου, διαψεύδεται κατηγορηματικά από τον κ. Τρίτζαλη, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του νέου μηχανήματος και μάλιστα δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας, αυξάνονται περιστατικά που απαιτούν για εξέταση ασθενών ή τραυματιών, το συγκεκριμένο ιατρικό μηχάνημα.

Όπως τόνισε μάλιστα, την παρούσα χρονική περίοδο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, δεν εξυπηρετεί τέτοια περιστατικά, έχοντας προβεί στην έγκαιρη ενημέρωση τόσο της 2η ΥΠΕ, όσο και των Κέντρων Υγείας στις Κυκλάδες, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με ασθενή.

Το 2001 η πρώτη άδεια λειτουργίας του παλαιού αξονικού

Ειδικότερα, κληθείς να απαντήσει αρχικά στο ερώτημα, αν ευσταθεί η φημολογία ότι ο νέος αξονικός τομογράφος θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο και όχι όπως ανέφερε ο ίδιος στην ανακοίνωση, στις 9 Ιουλίου, διευκρίνισε πως, “Δεν υπάρχει τέτοιο δεδομένο. Ξεκινάμε και λέμε ότι η πιθανή ημερομηνία του αξονικού τομογράφου είναι η 9η Ιουλίου”. Σημείωσε δε, πως, αυτή η ημερομηνία έχει εκτιμηθεί βάσει των εργασιών που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να είναι έτοιμο το ιατρικό μηχάνημα να καλύψει τις εξετάσεις των ασθενών. “Μπορεί να είναι και 7 ή και 10 Ιουλίου” πρόσθεσε ο κ. Τρίτζαλης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, πως δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη καθυστέρηση. “Όχι όμως πέρα από αυτήν την ημερομηνία” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας πως, “Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με κάποιο χρονοδιάγραμμα με την εταιρεία η οποία μας έχει κάνει αυτή την προσφορά και είναι η ανάδοχος και μας έχει δώσει αυτήν την ημερομηνία για τη λειτουργία του νέου αξονικού τομογράφου. Το Σάββατο ξεκίνησαν οι εργασίες και προβλέπεται να ολοκληρωθούν αρχές Ιουλίου”.

Ο ίδιος μάλιστα, κατέστησε σαφές, πως ο παλαιός αξονικός τομογράφος έπρεπε να αντικατασταθεί καθώς η πρώτη άδεια λειτουργίας του είχε δοθεί το 2001 κι ως εκ τούτου, είχαν συμπληρωθεί περίπου 14 χρόνια από την πρώτη ημέρα που αυτός τοποθετήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Με αφορμή σχετικό ερώτημα, τόνισε δε, πως, κάθε αξονικός τομογράφος έχει περίπου 20 χρόνια ζωής, ωστόσο, η αντοχή του συναρτάται άμεσα με τη συχνότητα χρήσης του.

Σχετικά με την ευαίσθητη χρονική περίοδο που πραγματοποιείται η τοποθέτηση του νέου αξονικού τομογράφου, καθώς πάντοτε την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνονται τα περιστατικά και από άλλα νησιά, ο ίδιος, υπογράμμισε, ότι, “τελείωσε ο διαγωνισμός με τη ΔΕΠΑΝΟΜ και έπρεπε άμεσα να γίνει αντικατάσταση”, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, η εγκατάσταση του νέου ιατρικού μηχανήματος, θα γινόταν εντός Σεπτεμβρίου.

Προς το παρόν, διακομιδές σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα που διαθέτουν το μηχάνημα

Βάσει του χρόνου που απαιτείται για την ύπαρξη πλέον νέου αξονικού τομογράφου, προκύπτει εύλογα το ερώτημα πώς θα εξυπηρετούνται τα περιστατικά που χρειάζονται να προβούν σε συγκεκριμένες εξετάσεις. “Σε αυτή τη φάση κι εφόσον δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, δεν καλύπτονται περιστατικά. Έχουμε ενημερώσει και το ΕΚΑΒ και τη 2η ΥΠΕ και το σύνολο των Κέντρων Υγείας του νομού Κυκλάδων ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αξονικός στο Νοσοκομείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα” σημείωσε, εξηγώντας στη συνέχεια, πως, τα περιστατικά αυτά, “θα διακομίζονται σε άλλο Νοσηλευτικό Ίδρυμα”.

“Γι αυτό ενημερώσαμε, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση στον κόσμο και από άλλα νησιά” τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας δε, πως, όποιοι ασθενείς από τη Σύρο έχουν ανάγκη εξετάσεων από αξονικό τομογράφο, άμεσα θα διακομισθούν προς Νοσηλευτικά Ιδρύματα που διαθέτουν. “Προς το παρόν εάν υπάρξει κάποια ανάγκη και είναι κάτι επείγον, θα γίνει διακομιδή” ανέφερε, λέγοντας ωστόσο πως, “Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κανένα τέτοιο πρόβλημα”.

Η επίσημη ενημέρωση

Αναφορικά με το γεγονός της τοποθέτησης του νέου ιατρικού μηχανήματος, ο κ. Τρίτζαλης εξέδωσε προ ημερών μία λιτή ανακοίνωση, αυτούσιο το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως: “Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 20-06-2015 ξεκίνησαν οι εργασίες απεγκατάστασης του παλαιού αξονικού τομογράφου και εντός της εβδομάδος θα γίνει εγκατάσταση του νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου OPTIMA CT 540. Πιθανή ημερομηνία λειτουργίας του νέου αξονικού τομογράφου είναι η 9η Ιουλίου 2015. Επιπλέον, την 1η Ιουλίου 2015 θα επαναλειτουργήσει το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας του Νοσοκομείου μας. Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις προσωπικού, σήμερα 22-06-2015 ανέλαβε υπηρεσία ο Ιατρός Ουρολόγος κ. Καλλίνικας Γεώργιος”.