Τακτοποιείται η μισθοδοσία των ιατρών του ΠΕΔΥ, ωστόσο τα «αγκάθια» της υποστελέχωσης και της αποδιοργάνωσης του συστήματος παραμένουν

Ελλιπές και χωρίς οργάνωση

Μία σημαντική ενέργεια, όσον αφορά στην τακτοποίηση της μισθολογικής εκκρεμότητας των πρώην γιατρών του ΙΚΑ, που έκλεισαν τα ιατρεία τους για να απασχοληθούν στο ΠΕΔΥ, έγινε με πρωτοβουλία της Γ.Δ. Οικονομικών του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ολοκληρώθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Δημόπουλο, η διαδικασία η οποία είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τη μισθοδοσία των ιατρών του ΠΕΔΥ, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εκδόθηκε οδηγία προς όλες τις ΥΠΕ και με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εκδώσουν σχετικές διαπιστωτικές πράξεις, από τις οποίες θα προκύπτει η κατάταξη των ιατρών σε βαθμό, ο πλεονάζων χρόνος στο βαθμό και τα έτη προϋπηρεσίας εκάστου ιατρού.

Το δημόσιο ΠΣΥ δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις ανάγκες

Οι γιατροί, στους οποίους αναφέρεται αυτή η απόφαση, πρόκειται να δουν τις αποδοχές τους να εξομοιώνονται με αυτές των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Στον αντίποδα, η ενέργεια αυτή θα αφήσει εκτός, όσους γιατρούς του ΠΕΔΥ συνεχίζουν να λειτουργούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με δικαστική απόφαση. Για την κατηγορία αυτών των γιατρών, η απερχόμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, ότι θα ρύθμιζε το θέμα, παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση έμεινε σε εκκρεμότητα με την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια των εκλογών, αποτελώντας ένα ακόμη ζήτημα, στο οποίο θα πρέπει να εγκύψει η επόμενη κυβέρνηση.

Δεδομένου, ότι οι αλλαγές, οι οποίες έχουν επέλθει με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και έπειτα του ΠΕΔΥ, είναι πολλές και ριζικές και απαιτήθηκε να εφαρμοστούν σε ένα ιδιαίτερα μικρό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο υπήρξαν εκλογικές αναμετρήσεις, αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως και δικαστικές διαμάχες μεταξύ ΕΣΥ και ιατρών, το σύστημα του ΠΕΔΥ σήμερα αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις, ενώ όπως σημειώνουν αρκετοί γιατροί, έχει παραμείνει ημιτελές, καθιστώντας τον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης εξαιρετικά υποβαθμισμένο, σε σχέση με προηγούμενες εποχές, λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν, ότι ακόμη και τότε, το σύστημα παρουσίαζε πολλά κενά.

Πρόσφατα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού και Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ – ΠΟΕΣΥΠ απηύθυνε αίτημα προς όλα τα υποψήφια κόμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώσουν άμεσα τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως σημειώνει η ΠΟΕΣΥΠ-ΠΕΔΥ στο υπόμνημά της, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης λόγω απαρχαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και δυσκολίας προμήθειας αναλώσιμων υλικών (οδοντιατρικών, αντιδραστηρίων κλπ). Κατά συνέπεια, προτείνεται η επάνδρωση των ιατρείων του ΠΕΔΥ, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, με ταυτόχρονη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και ανεμπόδιστη προμήθεια των κατάλληλων υλικών, ώστε να προσφέρονται στους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ενώ όσον αφορά στους ιδιώτες παρόχους, η ΠΟΕΣΥΠ προτείνει να έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις, οι πληρωμές τους να γίνονται τακτικά και χωρίς περικοπές, ώστε να προσφέρουν και αυτοί υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καθώς είναι δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα το δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας (ΠΣΥ) να απορροφήσει όλες τις υγειονομικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία εξηγεί, πως «στην παρούσα φάση στο ΠΕΔΥ έχουν απομείνει περίπου 2.300 όταν επί ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ (Φεβρουάριος 2014) υπηρετούσαν 5.000. Οι 2.700 περίπου υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση λόγω του νόμου 4238 ΦΕΚ Α38 17/2/14. Το 50 % περίπου των γιατρών ΠΕΔΥ υπηρετεί με δικαστικές αποφάσεις και με ανοιχτά τα ιατρεία τους», δικαιολογώντας την πρότασή τους να δοθεί και πάλι στους ιδιώτες δυνατότητα συμμετοχής στο ΠΕΔΥ, αφού «οι συμβεβλημένοι γιατροί εκτός ΠΕΔΥ στοιχίζουν 2.000 περίπου ευρώ μηνιαίως μικτά και εξετάζουν 200 ασθενείς (συνήθως, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα έχουν ολοκληρώσει τις επισκέψεις τους και λειτουργούν ως μη συμβεβλημένοι, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην βρίσκουν μετά την πρώτη εβδομάδα συμβεβλημένους ιατρούς), ενώ οι γιατροί εντός ΠΕΔΥ, στοιχίζουν επίσης περίπου 1900 ευρώ μικτά κάθε μήνα και εξετάζουν 26 ασθενείς την ημέρα επί 22 ημέρες τον μήνα, δηλαδή 570 περιστατικά τον μήνα.

Όπως σημειώνεται, η επανένταξη των γιατρών που αποχώρησαν θα απελευθερώσει θέσεις συμβεβλημένων γιατρών, που μπορούν να καταλάβουν νέοι γιατροί που είχαν μείνει εκτός των συμβάσεων.

Δικαστικές διαμάχες και υποστελέχωση του ΠΕΔΥ στη Σύρο

Η έλλειψη οργάνωσης και στελέχωσης των δομών του ΠΕΔΥ, όπως είναι φυσικό, έχει επηρεάσει τα νησιά των Κυκλάδων και τη Σύρο. Αυτή τη στιγμή, το ΠΕΔΥ Σύρου έχει συμβεβλημένους μόνο δύο ιατρούς, όταν πριν την ίδρυση του φορέα και τον νόμο Γεωργιάδη, οι συμβεβλημένοι γιατροί με τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσαν τους 20.

Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής μείωσης και με δεδομένο, ότι η οικονομική δύναμη των πολιτών έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι η νοσοκομειακή μονάδα του νησιού να δέχεται έναν τεράστιο όγκο ασθενών, ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις μεγάλες λίστες αναμονής για τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση, οι οποίες φτάνουν ακόμη και σε ορίζοντα τριμήνου.

Από την άλλη, γιατροί, οι οποίοι διέθεταν ιδιωτικά ιατρεία, ενώ παράλληλα εργάζονταν ως μόνιμοι ιατροί σε ασφαλιστικά ταμεία, έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία πρωτοφανή ταλαιπωρία. Σύμφωνα με το νόμο Γεωργιάδη, οι συμβεβλημένοι ιατροί με το ΠΕΔΥ, είτε να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να αποχωρήσουν από το σύστημα, είτε να τα κλείσουν και να εργαστούν ως πλήρως απασχολούμενοι σε αυτό. Ωστόσο, αν και επέλεξαν να κρατήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, οι μόνιμα απασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, δεν μπορούσαν να αφήσουν τη θέση τους, δεδομένου ότι δεν υπήρξε επίσημη απόλυσή τους. Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, οι οποίες για κάθε περίπτωση γιατρού έχουν και διαφορετικό αποτέλεσμα. Για τους δύο γιατρούς της Σύρου, η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου, όμως λόγω εκλογών, αναβλήθηκε για άγνωστη μέχρι στιγμής ημερομηνία.

Η ελλιπής οργάνωση του ΠΕΔΥ δε, έχει αφήσει τους εν λόγω ιατρούς στις λίστες των συμβεβλημένων με ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, παραπληροφορώντας, ουσιαστικά, τους ασθενείς, οι οποίοι σκόπευαν να καταβάλλουν για την επίσκεψή τους το αντίτιμο που ορίζει το ΠΕΔΥ και όχι το καθορισμένο από κάθε ιδιώτη.

Η τραγική κατάσταση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και η περεταίρω υποβάθμισή του, φαίνεται να είναι απόρροια της πολιτικής αστάθειας των τελευταίων 12 μηνών τουλάχιστον, ενώ εκτιμάται, πως δεν θα βελτιωθεί σύντομα, ενόψει των νέων μέτρων λιτότητας, που «έφερε» η τελευταία συμφωνία διάσωσης της χώρας, αλλά και της περιόδου προσαρμογής της νέας κυβέρνησης, που θα προκύψει στις 20 Σεπτεμβρίου