Ανάδειξη δυνατοτήτων του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Περιορισμός του μετακινούμενου πληθυσμού

Πλούσια σε περιεχόμενο κι ενημέρωση ημερίδα με σημαντική την ομιλία του διευθυντή, Άγγελου Κούτρα

Λειτουργία που μπορεί να καλύψει τουλάχιστον επαρκώς τις ανάγκες των γυναικών που εγκυμονούν αλλά και τη διαδικασία του τοκετού καθώς επίσης και όσα απαιτεί η φροντίδα των νεογέννητων χαρακτηρίζει το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου όπως ανέδειξε ο διευθυντής του, Άγγελος Κούτρας στην ομιλία του στην 1η Ημερίδα του τμήματος με θέμα “Μαιευτική και Γυναικολογική μέριμνα στις Κυκλάδες”.

Με τεκμηριωμένες αναφορές και σαφή στοιχεία ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Σύρου που καλύπτει τις ανάγκες των Κυκλάδων ενώ παρουσίασε και κάποια από τα επιτεύγματα του τμήματος, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη αύξησης της εμπιστοσύνης των γυναικών που ζουν στα νησιά προς αυτό, με σκοπό τον περιορισμό του μετακινούμενου - προς την Αθήνα – πληθυσμού.

Την υπεράσπιση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου επεσήμανε το σύνολο των εξαιρετικών ομιλητών (ιατροί και μαίες) παρουσιάζοντας γλαφυρά τις δυνατότητες που αυτό έχει, δίνοντας έμφαση στο Μαιευτικό και Γυναικολογικό Τμήμα, ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν ο προεδρεύων του Νοσοκομείου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου και αρμόδιος για τα κοινωνικά θέματα, Απόστολος Ρουσσουνέλος.

Σημειώνεται ότι, η είσοδος ήταν δωρεάν για όλους και η ημερίδα υποστηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, ωστόσο, αν και το περιεχόμενό της υπήρξε εξαιρετικά πολύτιμο, η προσέλευση του κόσμου ήταν περιορισμένη και κινήθηκε “κόντρα” στην εξωστρέφεια που επιχειρεί το Νοσηλευτικό Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια.

Αριθμητικά στοιχεία και ανταπόκριση των γυναικών

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κούτρας παρουσίασε αριθμητικά στοιχεία για το Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα ανάμεσα στα οποία και τον αριθμό των γεννήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα σε σύνολο 376 γεννήσεων από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Οκτωβρίου του 2015 οι γυναίκες που γέννησαν από τη Σύρο στο Γενικό Νοσοκομείο ανήλθαν στις 164 ενώ οι αλλοδαπές γυναίκες από το νησί σε 11. Μεγαλύτερος αριθμός αλλοδαπών γυναικών από τις υπόλοιπες Κυκλάδες φαίνεται πως προτίμησε να γεννήσει στη Σύρο (165) ενώ ο αριθμός των Ελληνίδων από το νομό πλην της πρωτεύουσας άγγιξε μόλις τις 26. Στην ίδια παρουσίαση ο διευθυντής, γνωστοποίησε και τα ποσοστά των φυσιολογικών τοκετών και των τοκετών με καισαρική μέθοδο τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν γεννήσει φυσιολογικά. Όπως ανέφερε, στο Νοσοκομείο Σύρου οι Ελληνίδες με φυσιολογικό τοκετό φθάνουν σε ποσοστό 69% και οι αλλοδαπές στο 72% ενώ με καισαρική έχει γεννήσει μέχρι τώρα το 31% των Ελληνίδων και το 28% των αλλοδαπών γυναικών. Πέραν των ζητημάτων που απασχολούν το Δημόσιο χώρο της Υγείας κι ως εκ τούτου και των Νοσοκομείων, ο κ. Κούτρας έκανε μνεία και στα ποσοστά προτίμησης του γυναικείου πληθυσμού, που επιλέγουν να γεννήσουν σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Ειδικότερα, το 49,7% προτιμά το δημόσιο, με το 21,1% να οδηγείται σε αυτήν την απόφαση για λόγους ασφάλειας και το 28,6% για λόγους οικονομίας. Το 52% επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων Νοσοκομείων για τις ανάγκες παρακολούθησης της εγκυμοσύνης ενώ το 46,3% επισκέπτεται ιδιώτη γυναικολόγο και μόνο το 0,6% μαία. Αναφορικά με τη συχνότητα των επισκέψεων, το 6,3% των γυναικών πραγματοποιεί 11-15 επισκέψεις, το 64,4% από 6 έως 10 και το 29,1% από 1 έως και 5.

Αξίζει να αναφερθεί πως, κατά το προαναφερθέν διάστημα της διετίας, από το Μαιευτικό Γυναικολογικό Τμήμα στη Σύρο πέρασαν 4.073 γυναίκες λόγω ασθένειας, έγιναν 1.455 εισαγωγές, πραγματοποιήθηκαν 1.077 εγχειρίσεις και όπως ειπώθηκε ξανά 376 γεννήσεις.

Ανθρώπινο δυναμικό και έργο

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Κούτρας και στο ανθρώπινο δυναμικό που στηρίζει τη λειτουργία του Μαιευτικού – Γυναικολογικού Τμήματος, υπογραμμίζοντας το αξιόλογο έργο που παράγεται και προσφέρεται στις γυναίκες των νησιών. Μίλησε αναλυτικά για τους γυναικολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ενώ εξήρε το πολύτιμο έργο και των μαιών και μαιευτών τονίζοντας ότι στις δημόσιες δομές του Αιγαίου συνολικά υπηρετούν 139 άτομα. Εξ αυτών, μόλις τρεις βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου σε σύνολο πανελλαδικά 5.000 ατόμων, με τον διευθυντή να σημειώνει ότι, “εμείς παλεύουμε να λειτουργήσουμε το τμήμα με μόλις 3 μαίες που έχουν οργανική θέση και ακόμη τρεις με μετακίνηση από άλλα Κέντρα Υγείας”. Συμπλήρωσε δε πως, “είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο μας, καθώς έχουμε μόνον έξι μαίες ενώ το σύνολο των οργανικών θέσεων αφορά σε 8”, λέγοντας παρακάτω πως, το εν λόγω τμήμα είναι και το μοναδικό οργανωμένο στο νομό.

Για τον σημαντικό ρόλο των μαιών τοποθετήθηκαν ακόμη η Βασιλική Παγγού και για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου η Μαρία Τέγου. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους, τόνισαν πως συμπεριλαμβάνεται και η ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν στις εγκυμονούσες.

Στο πλαίσιο της αναλυτικής ενημέρωσης για την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών και προς το νεογέννητο ο κ. Κούτρας μίλησε για τον μοναδικό παιδίατρο που διαθέτει το Νοσοκομείο Σύρου, εξηγώντας πως, ζητούμενο κι επιθυμία είναι να μπορέσει να υπάρξει κι άλλος ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Παροχές, υπηρεσίες κι έλεγχος

Συγκεκριμένος υπήρξε ο Άγγελος Κούτρας όσον αφορά και στις εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου στο νησί λέγοντας με σαφήνεια τί περιλαμβάνει ο γυναικολογικός και ο μαιευτικός έλεγχος. Αναλυτικότερα, μία γυναίκα μπορεί να κάνει pap test, κολπικό υπερηχογράφημα, κρυοπηξία, κολποσκόπηση – βιοψία, υστεροσκόπηση, οικογενειακό προγραμματισμό, λαπαροσκόπηση (α. διαγνωστική και β. Χειρουργική), έλεγχο για την ακράτεια ούρων (πλέγμα TVT-O) ενώ επιβεβλημένο είναι να αναφερθεί πως αντιμετωπίζονται επιτυχώς χειρουργικά, γυναικολογικά και ογκολογικά περιστατικά. Όσον αφορά στον μαιευτικό έλεγχο, αυτός περιλαμβάνει παρακολούθηση και συμβουλευτική της εγκύου, υπερηχογράφημα εμβρύου, βιοφυσικό προφίλ εμβρύου, καρδιαγγειακό έλεγχο εμβρύου, ανώδυνο τοκετό (ενημέρωση – συμβουλευτική – στήριξη) και επισκληρίδια αναισθησία.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά του ίδιου σε δύσκολα περιστατικά τοκετών που έχουν αντιμετωπισθεί από το Γυναικολογικό και Μαιευτικό Τμήμα, που συνοδεύτηκε από την προβολή των σχετικών βίντεο από τους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και ειδικότερα του τμήματος, ενώ συγκλονιστική υπήρξε η παρουσίαση της διαδικασίας του τοκετού τόσο με φυσιολογικό τρόπο, όσο και με την καισαρική μέθοδο. Τέλος, ο κ. Κούτρας παρουσίασε λεπτομερώς τον βασικό εξοπλισμό αλλά και τους χώρους του τμήματος.