Επιστολή του προέδρου της Δ.Ε. του Κ.Υ. Θήρας για τη χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Θήρας

Προειδοποίηση για έντονες κινητοποιήσεις

Την αγανάκτησή του για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το ΕΚΑΒ στη Σαντορίνη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Κ.Υ. Θήρας, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και άλλους φορείς της πολιτικής και της υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Θήρας, κ. Μανώλης Λειβαδάρος, από το 2010 και έπειτα, η στελέχωση του ΕΚΑΒ για το νησί, έχει συνεχή προβλήματα. Έως και τον Σεπτέμβριο του ΄10, οι απαραίτητες 21 βάρδιες την εβδομάδα, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα καθημερινά, όλο το 24ωρο, εκτελούνταν από 8 υπαλλήλους. Από τότε έως σήμερα, το δυναμικό του ΕΚΑΒ Θήρας, συρρικνώθηκε στα 3 άτομα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν μόλις το εν τρίτο των απαραίτητων βαρδιών, αφήνοντας κενές τις υπόλοιπες.

Ο κ. Λειβαδάρος έχει επισημάνει, πως παρά το γεγονός, ότι εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Θήρας έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες και επαφές με όλους τους φορείς της υγείας και ιδιαίτερα με το ΕΚΑΒ, που είναι και ο αρμόδιος φορέας για τη στελέχωση του τομέα της Σαντορίνης, για την ανάγκη κάλυψης των κενών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατες δηλώσεις του, «το ΕΚΑΒ δε δίνει καμία σημασία για το τι θα γίνει με τις μεταφορές των ασθενών».

Καθώς το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, έχει εδώ και αρκετά χρόνια συμβάλλει καθοριστικά, μεταξύ άλλων και στη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας προσωπικού για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ Θήρας, το ΕΚΑΒ, όπως καταγγέλλει ο κ. Λειβαδάρος, έχει λάβει ως δεδομένη αυτή τη στήριξη του Ιδρύματος, μην προχωρώντας σε στελέχωση του τομέα, παρά τις παρακλήσεις της διοικούσας επιτροπής.

Επιπλέον, τα έξοδα για τους ιατρούς, οι οποίοι συνοδεύουν περιστατικά, κατά τη διακομιδή τους, επίσης καλύπτονται από τις χορηγίες του Ιδρύματος, με το ΕΚΑΒ να μην καλύπτει τα έξοδα, όπως είναι η νόμιμη υποχρέωσή του.

Παράλληλα, με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, διατέθηκε το ασθενοφόρο του Αεροπορικού Αποσπάσματος Σαντορίνης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο ΕΚΑΒ για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Όπως, ωστόσο επεσήμανε ο πρόεδρος, ρήτρα για την παραχώρηση του οχήματος, ήταν η επάνδρωσή του με ιατρό ή νοσοκόμο του Κέντρου Υγείας. «Για να βάλουμε ιατρό ή νοσηλευτή στο ασθενοφόρο, από το απόγευμα και μετά, πρέπει να αφήσουμε το Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρό», έχει υπογραμμίσει ο κ. Λειβαδάρος.

«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης ζουν ένα συνεχή εφιάλτη»

Καθώς τα αιτήματα των πολιτών της Σαντορίνης για στελέχωση του ΕΚΑΒ έχουν παραμείνει αναπάντητα και χωρίς μέριμνα, ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΚΥ Θήρας, αναγκάστηκε να στείλει επιστολή, που κοινοποιείται μεταξύ άλλων και προς τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας στη Σαντορίνη και τα νησιά ευθύνης της», η οποία αναφέρει τα εξής:

«Για τελευταία φορά σας ενημερώνω ότι η Σαντορίνη, ο πρώτος προορισμός στον κόσμο, στον τομέα της υγείας βιώνει τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Συγκεκριμένα η μη στελέχωση προσωπικού ΕΚΑΒ έχει ως συνέπεια να είναι αδύνατες οι διακομιδές ασθενών και η υποστελέχωση του Κ.Υ. Θήρας την μη εύρυθμη λειτουργία του.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αποτελεί συνάμα μέγιστη προβολή του πολιτισμού μας στους επισκέπτες μας.

Η Σαντορίνη έχει προσπαθήσει και έχει καταφέρει να ανταποδίδει στα θέματα υγείας ένα μεγάλο ποσό στους κατοίκους και επισκέπτες μας, όμως η πολιτεία έχω την εντύπωση πως κάνει ότι μπορεί για να τα στερεί.

Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και των νησιών περιοχής ευθύνης της ζουν έναν συνεχή εφιάλτη στα θέματα υγείας.

Κύριοι πολιτευτές, η Σαντορίνη δεν είναι μόνο για την αύξηση των οικονομικών πόρων του κράτους.

Παρακαλούμε και αξιώνουμε σαν πολίτες της Σαντορίνης την άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος».

Ο κ. Λειβαδάρος, στο υστερόγραφό του, τονίζει σε οξείς τόνους, πως «εγώ σαν Πρόεδρος, με συμμάχους του πολίτες της Σαντορίνης και των γύρω νησιών θα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε έκτακτες κινητοποιήσεις με πρώτη, το κλείσιμο του Κ.Υ. Θήρας και όλων των ιατρείων ευθύνης μας. Εάν θέλετε να προλάβετε τα χείριστα κάνετε δεκτή την από 23/07/2015 παραίτησή μου, γιατί σας εγγυώμαι ότι όσο διατελώ Πρόεδρος της Δ.Ε. οι κινητοποιήσεις θα είναι πάρα πολύ μεγάλες».