ΚΥΑ για δημιουργία δωματίων -απομόνωσης- σε μονάδες φιλοξενίας τουριστών

Δωμάτια καραντίνας σε ξενοδοχεία και καταλύματα

  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2020 - 06:13

Με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Υγείας και Τουρισμού προβλέπεται το πως στις ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν δωμάτια – χώροι απομόνωσης - για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η λύση αυτή είναι προσωρινού χαρακτήρα, όπως σημειώνει το Υπουργείο Τουρισμού,  γι΄ αυτό και τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ ισχύουν κατ΄ ελάχιστον έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε: «Η ασφαλής επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Σήμερα ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό βήμα που εμπεδώνει αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν εφησυχάζουμε, συνεχίζουμε καθημερινά προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο».

Τι ορίζει η απόφαση

Τήρηση αρχείου καταλύματος και βιβλίου συμβάντων COVID-19 (φυσικό ή ηλεκτρονικό αρχείο). Για τους σκοπούς δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση/διοίκηση του καταλύματος οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο κατάλυμα - όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο,e-mail)- ώστε να καθίσταται δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές τυχόν κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να ταυτοποιηθεί εκ των υστέρων. Να δίδεται προσοχή στον Γενικό Κανονισμό περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και να έχουν ενημερωθεί όλοι οι επισκέπτες ότι τηρείται αρχείο για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας.

Με υποχρεωτική εφαρμογή από τη Διοίκηση/Διεύθυνση και κλιμάκωση κυρώσεων:  Η εγκατάσταση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη, πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α. Να είναι χώρος ορισμένος αποκλειστικά εντός οριοθετημένης περιοχής για το σκοπό της απομόνωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

β. Να είναι χωροταξικά απόλυτα διακριτή και κατά προτίμηση απομακρυσμένη σε σχέση με την υπόλοιπη ξενοδοχειακή δομή, με την οποία δεν πρέπει να μοιράζεται κοινόχρηστους χώρους παραμονής.

γ. Να υπάρχει τηλεφωνική γραμμή με 24ωρη δυνατότητα επικοινωνίας για έκτακτες ανάγκες.

δ. Να υπάρχει δυνατότητα ιατρικής παρακολούθησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις ανάγκες και να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες σε περιπτώσεις που η κλινική κατάσταση των ασθενών απαιτεί επαναξιολόγηση ή παρέμβαση.

ε. Να διαθέτει καλά αεριζόμενα δωμάτια με ατομική τουαλέτα. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα για επαρκή φυσικό αερισμό, πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση.

στ. Να υπάρχει η υποδομή, καθώς και τα απαραίτητα αναλώσιμα για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και την καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών στα δωμάτια.

ζ. Να υπάρχει προκαθορισμένη διαδικασία αλλαγής και καθαρισμού κλινοσκεπασμάτων και λοιπού ιματισμού ξεχωριστά από αυτά του υπολοίπου καταλύματος, καθώς και διαδικασίες ασφαλούς αποκομιδής των μολυσματικών απορριμμάτων τα οποία πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη επεξεργασία κατά αντιστοιχία των προβλέψεων της Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

η. Να διασφαλίζεται η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων από εκπαιδευμένο προσωπικό, που διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

θ. Οι υπηρεσίες των γευμάτων να παρέχονται στα δωμάτια από προσωπικό που αφήνει το γεύμα έξω από την πόρτα του δωματίου.

ι. Αν απαιτείται είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο, το προσωπικό συνιστάται να φέρει τον ανάλογο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να τηρεί απόσταση1,5 μέτρου από τον ασθενή.

ια. Θα πρέπει να γίνεται καθημερινή καταγραφή (τήρηση γραπτού ή ηλεκτρονικού αρχείου) όλων των ατόμων που εισέρχονται στο χώρο καραντίνας (πχ. προσωπικό, επαγγελματίες υγείας).

ιβ. Το προσωπικό που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εγκατάστασης απομόνωσης πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό και αποκλειστικό (να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λοιπό συγκρότημα).Επίσης, πρέπει να διαθέτει εκπαίδευση στα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του ιού και στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, καθώς και να μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID-19.

ιγ. Συνιστάται η παρακολούθηση της υγείας των συγκεκριμένων μελών του προσωπικού και εγρήγορση για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των ανωτέρω οδηγιών ορίζεται ότι για καταλύματα έως 10 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη 1 δωματίου καραντίνας, για καταλύματα έως 50 δωματίων απαιτείται η ύπαρξη 2 δωματίων καραντίνας και για καταλύματα άνω των 50 δωματίων απαιτείται αριθμός δωματίων καραντίνας ίσος με το 3% της συνολικής δυναμικότητας των δωματίων του καταλύματος.

Προτείνεται ο περιορισμός της καραντίνας στενών επαφών κρούσματος στα τουριστικά καταλύματα σε 7 ημέρες, εφόσον γίνει ιατρική αξιολόγηση για απουσία κλινικής εικόνας νόσησης, ή σε 10 ημέρες, αν δεν είναι δυνατή/διαθέσιμη η ιατρική αξιολόγηση.

Οι ως άνω δύο παράγραφοι ισχύουν έως ότου οριστεί στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα ή νησί, κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή φυσικών προσώπων για την αντιμετώπιση του κινδύνου μετάδοσης του COVID-19.

«Κίνηση απελπισίας»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται ως «κίνηση απελπισίας να επιβάλλει το Υπουργείο Τουρισμού δωμάτια καραντίνας σε κάθε κατάλυμα», με την οποία θα δοθεί «η χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό», σύμφωνα με την τομεάρχη τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως δήλωσε «Το Υπουργείο Τουρισμού απέτυχε με τα «ξενοδοχεία καραντίνας», όπως ήταν αναμενόμενο λόγω του αποτρεπτικά χαμηλού αντιτίμου που διέθεσε, ενώ θα έπρεπε να φροντίσει να υπάρχει κατάλυμα κατάλληλων προδιαγραφών σε κάθε τουριστικό προορισμό.

Η κίνηση απελπισίας να επιβάλλει δωμάτια καραντίνας σε κάθε κατάλυμα αποτελεί τη χαριστική βολή στον ελληνικό τουρισμό!

Η Πολιτεία απέτυχε να εκπονήσει  ένα ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων και μετακυλύει την ευθύνη στους ανθρώπους του τουρισμού!

Η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει και δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων ενώ τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι ελλιπή, δεν έχει καλυφθεί η εκπαίδευση των εργαζομένων ούτε διαδικαστικά ούτε οικονομικά.

Η αγανάκτηση των ανθρώπων του τουρισμού είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Εξαιτίας της ανεπάρκειας του κ. Θεοχάρη δεσμεύονται δωμάτια στην πιο δύσκολη περίοδο και είναι προφανές πως σε περίπτωση διαμονής κρούσματος οι επιπτώσεις στις κρατήσεις τους θα είναι δραματικές οδηγώντας ταυτόχρονα σε υπονόμευση του τουριστικού μας προϊόντος διεθνώς.

Η προχειρότητα, οι παλινωδίες και οι εμμονές του Υπουργού Τουρισμού βάλλουν ευθέως κατά του τουριστικού μας προϊόντος ενώ εγείρονται και ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

Με την απόφαση αυτή μπαίνουμε σε μεγαλύτερη υγειονομική επισφάλεια και μάλιστα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Συμφωνεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων με την αλλαγή αυτή στο σχεδιασμό; 

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει πίσω την εγκληματική για τον τουρισμό ΚΥΑ και να προστατεύσει τον ελληνικό τουρισμό από τον ίδιο της τον εαυτό».