“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Έντονη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στη Ζάκυνθο

  • Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:25

Έντονη ανησυχία προκαλούν στην τοπική κοινωνία η αύξηση των κρουσμάτων και η επιβολή νέων μέτρων από το Σάββατο λόγω της αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που εμφανίζει η περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Ενώ ήδη είναι σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωί.

Με απόφαση Άδ. Γεωργιάδη άνοιξε το Lidl μετά τα κρούσματα

Ούτε 24 ώρες δεν άφησαν να περάσουν από την επιβεβαίωση κρούσματος στο προσωπικό της στη Ζάκυνθο, η πολυεθνική εταιρεία super market lidl, η οποία ηγείται του χώρου στη Ζάκυνθο και με κάθε τρόπο το κατάστημα άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής. Είναι γνωστό ότι το κατάστημα της Ζακύνθου τοποθετείται στα τρία καλύτερα της Ελλάδας. Μπορεί ως πολυεθνική εταιρία να λειτουργεί με ιλιγγιώδη ανάπτυξη εντός Ελλάδας, όμως στο κομμάτι της επικοινωνίας λειτουργεί άκρως ερασιτεχνικά… Μετά το χθεσινό άνοιγμα, η εταιρία επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι με την εφημερίδα μας και τον ενημερωτικό ιστότοπό μας, για να μας πει ότι (!) τοιχοκόλλησαν ανακοίνωση – αφίσα στο ζακυνθινό κατάστημα για να ενημερωθεί το κοινό! Έτσι ενημερώνουν μια φανερά και δικαιολογημένα ανάστατη νησιωτική κοινωνία! Επίσης, μαθαίνουμε κάτι νέο για τα δεδομένα της πολιτικής προστασίας… δηλαδή ότι, το κατάστημα Ζακύνθου άνοιξε μετά από απόφαση του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη! Η εταιρεία ενώ έχει λάβει απαντήσεις στα τεστ μέρους του προσωπικού, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν νέα κρούσματα διότι εκκρεμούν ακόμη απαντήσεις αποτελεσμάτων. Παράλληλα η εταιρεία νοιάστηκε για να μην αφήσει τους καταναλωτές χωρίς ψώνια και έφερε εξολοκλήρου «άτρωτο και καθαρό» προσωπικό εκτός Ζακύνθου! Για την lidl η άμεση λειτουργία και τα ανοιχτά ταμεία είναι πάνω από όλα… και καλά κάνει. Άλλες, πολύ μικρές Ζακυνθινές επιχειρήσεις που είχαν κρούσμα, σφράγισαν πόρτες για δύο και τρία εικοσιτετράωρα περίμεναν με υπομονή όλα τα αποτελέσματα, δεν έκρυψαν τίποτα και δημοσίευσαν φωτογραφίες απολυμάνσεων…

Τι λέει μεταξύ άλλων η τοιχοκόλληση:

1. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΟΓΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID-19

2. H εταιρία ενημερώνει ότι από την Παρασκευή 28.08.2020 το απόγευμα επαναλειτουργεί το κατάστημα στη Ζάκυνθο αποκλειστικά με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.

3. Το κατάστημα στο 3ο χλμ 35ης Εθνικής Οδού Ζακύνθου – Κεριού ανέστειλε την λειτουργία του την Πέμπτη 27.08.2020 το απόγευμα λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού Covid-19 ενός από τους εργαζομένους, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ ενώ προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση με ανάρτηση αφίσας και αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας στην είσοδο του καταστήματος.

4. Διενεργήθηκε απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος από εξειδικευμένη εταιρία και δόθηκε το πιστοποιητικό απολύμανσης, πετάχτηκαν όλα τα φρέσκα προϊόντα καθώς και τα προϊόντα αρτοποιείου έψησης (bake off) και αντικαταστάθηκαν με νέα μετά την απολύμανση ενώ ομοίως αντικαταστάθηκε και το προσωπικό.

5. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού Covid-19 και θα ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ τόσο σε περίπτωση θετικού όσο και αρνητικού αποτελέσματος.

 

Εργαζόμενος του καταστήματος που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μίλησε στο ΙΟΝΙΑΝ για τη διάγνωση καθώς και για την προσοχή που έδειχνε στην τήρηση των μέτρων. Ο κ. Μάριος Βούτος είπε μεταξύ άλλων: «Απλά είχα δέκατα και μίλησα με τον ΕΟΔΥ για να μου δώσουν οδηγίες. Μου είπαν ότι πρέπει να μείνω στο σπίτι και πως αν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας ή εγώ εμφανίσουμε πιο έντονα συμπτώματα, να κάνουμε τεστ. Την επόμενη μέρα ο γιος μου είχε 38,2 και έτσι αποφάσισα να κάνω το τεστ και βγήκα θετικός. (…) Από τον Μάρτη φοράω μάσκα, δεν έχω κοινωνική ζωή, προσπαθώ να προσέχω, έτυχε και κόλλησα δεν έχω ενοχές. Δεν έκανα κάτι λάθος».

Στο ΓΝΖ και ο δεύτερος μοριακός αναλυτής

Ένας ακόμη υπερσύγχρονος Μοριακός Αναλυτής για την ταχεία ανίχνευση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αντιδραστηρίων του παραδόθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Ο νέος αναλυτής διαθέτει συνολικά τέσσερις θέσεις εξέτασης, οι δύο εκ των οποίων ανοίγουν μέσω δωρεάς εκ μέρους του κυρίου Μαρτίνου και οι υπόλοιπες δύο τίθενται σε λειτουργία με ίδια έξοδα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Δ. Ακτύπης: «Είναι ανησυχητικές οι εικόνες στον Λαγανά»

Ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, συστήνει ψυχραιμία και με δηλώσεις του στο ΙΟΝΙΑΝ επισημαίνει πως ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαμε αυτά τα ειδικά μέτρα γιατί τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Τόνιζε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό οι Ζακυνθινοί να ακούσουν τους λοιμωξιολόγους και να τηρούν τα μέτρα. «Αυτό δυστυχώς δεν το κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κατάσταση κινδύνου, αλλά θα πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε αυτά τα έκτακτα μέτρα, για να υπάρξει επιδείνωση. Το 60% των τελευταίων κρουσμάτων ήταν σε ανθρώπους που εργάζονταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν λάμβαναν οι ίδιοι τα μέτρα προστασίας. Οι νέοι πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί γιατί μπορεί να μεταφέρουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες. Είναι ανησυχητικές οι εικόνες στον Λαγανά. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιοι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στις παραλίες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων»!