“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Να στηριχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΓΝΛ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ 31ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022 - 06:26

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά και συμβολική κατάληψη της 31ης Αυγούστου, με αποτέλεσμα την ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδίκησαν την έμπρακτη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Η νέα κινητοποίηση της ΕΙΝΚΥΛ, που υποστηρίχθηκε από το Εργατικό Κέντρο, οργανώθηκε στο πλαίσιο της νέας πανελλαδικής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ για την ανάδειξη της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης μιλώντας στους συγκεντρωμένους υγειονομικούς, αλλά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται «στο κόκκινο», με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Ειδικότερα, για το Γενικό Νοσοκομείο υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκτελεστεί, πολλές κλινικές ή τμήματα ξεπέρασαν τα όρια της ασφαλούς λειτουργίας τους, αναφέροντας τα παραδείγματα των Παθολογικών Κλινικών, του Τεχνητού Νεφρού, του Ακτινολογικού, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και των Επειγόντων Περιστατικών. «Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα νοσοκομεία παίρνει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα...» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, για να υποστηρίξει εκ νέου την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναφερόμενος και στο κτιριολογικό πρόβλημα του Νοσοκομείου οριοθέτησε την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας ως κεντρικό στοιχείο στις διεκδικήσεις της Ένωσης για τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι με την κινητοποίησή της η ΕΙΝΚΥΛ στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ, με το οποίο οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν:

* Αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.

* Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

* Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.

* Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με εξασφάλιση δωρεάν διαγνωστικών τεστ. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.

* Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών, τους καταυλισμούς».