“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχή της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία

ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙΣ ΤΗ ΛΙΣΤΑ Αρχή της ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ τα απογευματινά χειρουργεία
  • Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2022 - 06:25

Αλλάζει μορφή το ελληνικό δωρεάν σύστημα υγείας όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού πλέον το ΕΣΥ γίνεται μερικώς ιδιωτικό και οι ασθενείς θα μπορούν να χειρουργούνται (χωρίς να περιμένουν έως 2 χρόνια) το απόγευμα πληρώνοντας από την τσέπη τους για την επέμβαση εντός του δημόσιου νοσοκομείου.

Χωρίς αναμονή έως 2 χρόνια, αρκεί να πληρώσεις

Σύμφωνα με το “Έθνος”, “όποιος θα θέλει χειρουργηθεί άμεσα και να μην περιμένει μέχρι και δύο χρόνια στις λίστες αναμονής για πρωινό χειρουργείο, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ένα «γρηγορόσημο» για το απόγευμα.

Τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για χειρουργό και αναισθησιολόγο κοντά στα 600 ευρώ ανά επέμβαση. Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας μάλιστα Μίνα Γκάγκα οι ασθενείς θα δίνουν «μικρή αμοιβή» για χειρουργό και αναισθησιολόγο.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για απόλυτη απαξίωση των πρωινών χειρουργείων, καθώς οι περισσότεροι χειρουργοί είναι λογικό να επιλέγουν το απόγευμα με έξτρα πληρωμή παρά τα πρωινά χειρουργεία που είναι απολύτως δωρεάν.

Να σημειωθεί ότι οι όποιες δικλίδες ασφαλείας επιχειρηθεί να εφαρμοσθούν, θα καταστρατηγηθούν όπως και με τα απογευματινά ιατρεία όπου για να εξετασθεί κανείς από γιατρό πληρώνει από την τσέπη του το απόγευμα, ενώ τα πρωινά ιατρεία έχουν υποβαθμιστεί πλήρως με ατελείωτες αναμονές.

Από την άλλη το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών πως οι πολίτες δίνουν ούτως ή άλλως φακελάκι στο γιατρό, κάτι που είχε δηλώσει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο από την κυβέρνηση ώστε να εξοβελιστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο αυτό.

Παράλληλα οι ασθενείς σε άλλες δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους με… αφετηρία τα δημόσια νοσοκομεία.

Η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, θα επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές.

Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που εκτιμάται από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών είναι πως οι ασθενείς θα οδηγούνται έμμεσα στις ιδιωτικές δομές για να εξυπηρετηθούν.

Οι γιατροί δηλαδή που θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο με ένα επιχείρημα του λιγοστού χρόνου μέσα στο νοσοκομείο, θα καθοδηγούν τους ασθενείς να τους επισκεφθούν στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Αντίστοιχα και για ένα χειρουργείο. Για να κάνει κανείς μία επέμβαση άμεσα και να αποφύγει τις αναμονές που φθάνουν και τα 2 χρόνια, θα πρέπει να ακολουθεί τον γιατρό στην ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζεται. Ένα σύστημα που είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά στο παλαιό ΙΚΑ και φαίνεται πως πλέον θα επαναληφθεί.

Α. Ξανθός: “Πάμε σε οριστική διάλυση του ΕΣΥ”

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την υγεία θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη επιβαρυμένο από την κυβερνητική πολιτική ΕΣΥ, δήλωσε από το συνεδριακό βήμα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε συνέδριο για την υγεία και το νέο ΕΣΥ.

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που έβγαλε σε διαβούλευση  το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαρειά «πληγωμένο»  από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ.»

«Σε μια περίοδο  λειτουργικής κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων,   η κυβέρνηση, αντί να φέρει μια νέα δέσμη κινήτρων που θα καταστήσουν ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς,  έρχεται να ακυρώσει τη θεμελιώδη εργασιακή σχέση  του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (ΠΑΑ) των  νοσοκομειακών γιατρών. Δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους γιατρούς ήδη συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και, κυρίως, θεσμοθετώντας την προκήρυξη ιατρικών θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική επιλογή οριστικής διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.  Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ δεν είναι απλώς το «άνοιγμα»  του ΕΣΥ στην αγορά και η διευκόλυνση  των επιχειρηματιών υγείας, αλλά η επιστροφή στην προ-ΕΣΥ περίοδο, στην εποχή δηλαδή που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα ή πολιτικό «μέσον». Αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση είναι σε πλήρη αντίθεση με τα διδάγματα και τις προκλήσεις από την πανδημία και, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν» σημειώνει στο τέλος.

Πατριανάκος: Υπέρ της συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα

Υπέρ της συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα έχει ταχθεί με δηλώσεις του στην “Π” ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος σημειώνοντας:

“Ξεκινώντας από τη βασική μας αρχή πως τόσο οι ιατροί του κρατικού τομέα,  όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες  υπηρετούν την υγεία του πολίτη, πιστεύουμε πως ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας πρέπει να στηρίζεται εξίσου και στους δύο.

Η πανδημία έδειξε το δρόμο και οι εκφρασμένες θέσεις μας είναι οι εξής:

Τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν την ευθύνη διαχείρισης των πόρων και της αποδοτικότητάς τους με στόχο και σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και την αξιόπιστη και αποτελεσματική περίθαλψη των συμπολιτών μας. Σ’ αυτή τη φάση στο αποδυναμωμένο ΕΣΥ,  η αξιοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών με μερικής εργασίας απασχόληση στις δομές του ΕΣΥ, όπου απαιτείται, πιστεύουμε ότι αποτελεί αξιόπιστη  πρακτική για τη βιωσιμότητα του Ε.Σ.Υ.

Α. Καφετζάκης: “Εύχομαι το νομοσχέδιο να μην περάσει”

“Το δημόσιο και το ιδιωτικό δεν πρέπει να μπερδεύονται”, είπε στο “Ράδιο Κρήτη” και στην εκπομπή του Μ. Αργυράκη ο Αλέξανδρος Καφετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου.

Ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό δυναμιτίζει τα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όπως είπε χαρακτηριστικά “εύχεται” να μην περάσει. Όπως είπε χαρακτηριστικά “το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών απορρίπτει το νομοσχέδιο” και συμπλήρωσε πως προέχει η ποιότητα της προσφερόμενης υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Καφετζάκη, είναι σωστό και δίκαιο να υπάρχουν γιατροί που θέλουν να απασχοληθούν στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν θα πρέπει να μπερδεύονται.

Όπως είπε, υπάρχει η αίσθηση από πολλούς γιατρούς ότι με το νέο νομοσχέδιο θα αναβαθμιστούν οικονομικά και τόνισε πως “οι απολαβές σήμερα των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είναι μικρές παρά τον φόρτο εργασίας και τις άθλιες, όπως τις χαρακτήρισε, συνθήκες εργασίας. “Η μετακίνηση γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ακόμα και από νομό σε νομό είναι συχνή ενώ η συμπεριφορά των διοικητών προς τους γιατρούς είναι απαράδεκτη. Υπάρχει κύμα παραιτήσεων σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ανοίγουν θέσεις εργασίας όπως γίνεται για παράδειγμα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον” σχολίασε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών ΕΣΥ.