Πανελλαδική στάση εργασίας για την υγεία

  • Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022 - 11:26

Ένα ακόμη δικαίωμα, κατακτημένο εδώ και πολλά χρόνια, αυτό της δημόσιας και δωρεάν υγείας, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάργησής του. Με το σαρωτικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ξηλώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Ένα σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, το οποίο σύσσωμη η ιατρική κοινότητα με τα συλλογικά της όργανα (ΟΕΝΓΕ, Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών) το απέρριψε, τέθηκε για συζήτηση με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Με αυτό καταργείται όλη η φιλοσοφία του ΕΣΥ και ανοίγει διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας σε ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση. Τα νοσοκομεία θα είναι μόνο στη θεωρία δημόσια και οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία, οδηγώντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της αποκλείει από το δημόσιο σύστημα υγείας τον άνεργο, τον φτωχό, τον μετανάστη, τον χαμηλόμισθο εργαζόμενο.

Υποβαθμίζει τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που υπερασπίζονται το δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Επιπλέον ενισχύει τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας για αύξηση των κερδών τους, υποβαθμίζοντας το δικαίωμα των πολλών στην υγεία, όπως το ίδιο πράττει και για την παιδεία και σε κάθε κοινωνικό αγαθό.

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλες και όλους.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 1/12 από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου, στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο ισοπέδωσης του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών, απαιτώντας:

 Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

 Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και ενισχυμένη χρηματοδότησή του, με

 ουσιαστικές αυξήσεις στους υγειονομικούς.

 Άμεση στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου

 προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και κατάργηση των εργολαβικά

 εργαζόμενων.

 Καμία μετακίνηση προσωπικού μεταξύ των μονάδων υγείας των Κυκλάδων.

 Επαναφορά παλιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις

 υπηρεσίες των νησιών.

 Άμεση χρονικά επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων της Π.Ν.Αι. καλεί τα μέλη του και σε συμμετοχή στην κινητοποίηση για την δημόσια υγεία που θα ξεκινήσει από τον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 στις 12.00 π.μ.