“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Οι ιώσεις… αδειάζουν τα σχολεία

Τα παιδιά μένουν σπίτι λόγω κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων
  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:24

«Πόσα παιδιά έλειπαν σήμερα από την τάξη σας;» Κάθε μεσημέρι, επαναλαμβάνεται η ίδια ερώτηση από τους γονείς των μαθητών… Λογικό, αφού υπάρχουν περιπτώσεις, όπου απουσιάζουν περισσότερα παιδιά από όσα καταφέρνουν, τελικά, να περάσουν το κατώφλι του σχολείου!

Κορωνοϊός, εποχική γρίπη και ένα… τσουβάλι ιώσεις κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Εξάλλου, το σχολείο είναι ένας ενδεικτικός χώρος για να δει κανείς ό,τι συμβαίνει και στην κοινωνία.

Το θετικό που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός, όχι σε ποσοστό 100% αλλά σε έναν ικανοποιητικό βαθμό είναι πως πλέον οι γονείς επιδεικνύουν πιο υπεύθυνη στάση και κρατούν τα παιδιά σπίτι, σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα. Ακόμα, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό πια το τεστ, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν στο παιδί τους ένα τεστ κορωνοϊού πριν το στείλουν ξανά στο σχολείο.

Είπαμε, δεν το κάνουν όλοι, αλλά περισσότεροι από όσο προ κορωνοϊού, όταν βλέπαμε ακόμα και με πυρετό, παιδιά να κάθονται «μαραμένα» στα θρανία.

Ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανώλης Λουμπούνης, αναφέρει στην «Π» πως αυτή τη στιγμή, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κορωνοϊός είναι σε ύφεση. Σε αυτό, βέβαια, συντελεί και το γεγονός ότι δε γίνεται σωστή καταμέτρηση, δεν κάνουν τεστ όσοι ανεβάζουν πυρετό, έτσι εκτιμάται πως τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνονται, μπορεί δύο και τρεις φορές πάνω. Ωστόσο, θετικό είναι πως βλέπουμε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι σε χαμηλό επίπεδο.

Ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό, ο κ. Λουμπούνης λέει πως «η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη». Φταίνε οι ιώσεις της εποχής και η γρίπη, είναι άγνωστο πότε θα λήξει αυτή η κατάσταση, σίγουρα θα συνεχίσει ως τα Χριστούγεννα και θα δούμε πώς θα κυλήσει μετά.

Ο κ. Λουμπούνης αναφέρει πως το ένα κύμα επηρεάζει το άλλο, αν νοσήσεις από κορωνοϊό ή γρίπη, μειώνονται οι πιθανότητα να κολλήσεις κάτι άλλο ή θα το περάσεις ανώδυνα.

Η νοσηρότητα στα σχολεία είναι μεγάλη, βλέπουμε να λείπουν τα μισά και περισσότερα παιδιά. Φυσικά, φέτος δεν υπάρχει καμία οδηγία για κλείσιμο τμήματος, είτε από κορωνοϊό είτε λόγω αυξημένων κρουσμάτων γρίπης.

Το φαινόμενο είναι οξυμένο σε σχέση με άλλα χρόνια, τα κρούσματα των ιώσεων είναι τρεις και τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι τα χρόνια προ κορωνοϊού.

Ο κ. Λουμπούνης αναφέρει πως το πρόβλημα δεν οφείλεται στις καραντίνες και το γεγονός ότι δεν ερχόμασταν σε επαφή με παθογόνα. Υπάρχουν πιθανότητες, η νόσηση από κορωνοϊό να ανακάτεψε την τράπουλα και όσοι είχαμε ανοσία να τη χάσαμε. Ουσιαστικά, ξανακτίζουμε ανοσία σαν κοινότητα από την αρχή απέναντι στη γρίπη και τις αναπνευστικές ιώσεις.

Έντονη την παρουσία του κάνει και ο ιός RSV και, μάλιστα, για να το διαπιστώσει κανείς χρειάζεται να νοσηλευτεί, κάτι που σημαίνει πως τα κρούσματα με τα ελαφριά συμπτώματα είναι πολλά, επίσης.

Ο κ. Λουμπούνης αναφέρει πως όλα είναι σε έξαρση και ο κόσμος πρέπει να προσέχει, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως ένα εκρηκτικό μίγμα κορωοϊού, εποχιακής γρίπης και ιώσεων δημιουργεί προβλήματα στη σχολική καθημερινότητα με τις απουσίες των εκπαιδευτικών και μαθητών.

Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων, από όπου λείπουν τα μισά παιδιά ενώ γίνονται προσπάθειες, όσο είναι εφικτό, από τη διεύθυνση εκπαίδευσης να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται σε δασκάλους ή το πρόβλημα λύνεται ενδοσχολικά. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να διαχειριστούν τη διδακτέα ύλη αναλόγως για να μη μένουν πίσω όσοι απουσιάζουν.

Οι απουσίες είναι ένα καθημερινό φαινόμενο αυτή την περίοδο για τα σχολεία, όμως και προ κορωνοϊού είχαμε στιγμές με πολλές ελλείψεις σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Όμως, ο κ. Μακράκης αναφέρει πως φέτος το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε έναν βαθμό, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι οι γονείς φοβούνται μήπως τα παιδιά τους έχουν κορωνοϊό για αυτό τα κρατάνε σπίτι μέχρι να διαπιστώσουν το αντίθετο.

Κατερίνα Μυλωνά