Έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και Covid - Σε άνοδο οι νοσηλείες

  • Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024 - 10:17

Μετά από μια μεγάλη περίοδο που η Covid-19 είχε ξεχαστεί, καταγράφονται ξανά περιστατικά και την ίδια στιγμή παρατηρείται μια αυξημένη επίδραση και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η άνοιξη παραδοσιακά φέρνει μαζί της αυξημένη κυκλοφορία ιώσεων και όπως κάθε χρόνο έτσι και τώρα συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και καταρροή ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες.

Ο κορωνοϊός δεν εξαιρείται από το «κοκτέιλ» λοιμώξεων, αν και συνεχίζει να έχει χαμηλή κυκλοφορία και να μην απασχολεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας. Ωστόσο, ο αριθμός των νοσηλειών που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα δείχνει ότι τα περιστατικά Covid-19 έχουν ελαφρώς…τσιμπήσει.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο καταγράφηκαν συνολικά 15 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ειδικές κλίνες όπως είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ανέρχεται, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σε 74.

Στα τέλη Μαρτίου, η επίπτωση του κορωνοϊού είχε πρωτοφανή συρρίκνωση και οι νέες εισαγωγές κατέγραφαν μονοψήφια νούμερα. Ενδεικτικά, στις 25 Μαρτίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία μόλις επτά ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Είχαν προηγηθεί και άλλα «ρεκόρ». Στις αρχές Μαρτίου, ο διοικητής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έκανε γνωστό πως για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020, ολοκληρώθηκε εφημερία του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της χώρας χωρίς καμία εισαγωγή ασθενούς με κορωνοϊό.

Οι παραπάνω αριθμοί θεωρούνται δεδομένοι μετά από την ανοσοποίηση ενός πολύ μεγάλου ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και το τεράστιο «κύμα» στο οποίο καταγράφηκε πληθώρα μολύνσεων. Η Covid-19, βέβαια, έχει εξάρσεις και υφέσεις και η προηγούμενη ανοσία – εν προκειμένω από τη νόσηση των εορτών για πολύ κόσμο – φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Παράλληλα με τον κορωνοϊό, αυτή την περίοδο πολλοί πολίτες είναι άρρωστοι με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο συγχρωτισμός τις ημέρες εορτασμού του Πάσχα έχει «ρίξει» αρκετούς στο κρεβάτι, με λοιμώξεις που χρήζουν προσοχής σε αρκετές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιατρική συμβουλή χρειάζεται, ειδικά εάν μια λοίμωξη επιμένει, ώστε να δοθεί γρήγορα η σωστή θεραπεία.

Την ίδια στιγμή με τις ιώσεις της άνοιξης, η χώρα μας όπως και όλη η Ευρώπη έχει μια σημαντική άνοδο νόσων που έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, όπως είναι η ιλαρά και ο κοκκύτης. Συναγερμό για την αύξηση περιστατικών κοκκύτη σε μικρά παιδιά σήμανε πριν λίγες ημέρες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σύμφωνα με το ECDC, τα περιστατικά κοκκύτη το 2023 και τους πρώτους μήνες του 2024 ανήλθαν σε 60.000. Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο.

Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας τονίζουν ότι πρέπει να ακολουθούνται τα εμβολιαστικά προγράμματα κατά γράμμα και εάν έχουν παραλειφθεί δόσεις να πραγματοποιηθούν ώστε να μειωθεί η κυκλοφορία των σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο κοκκύτης και η ιλαρά. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αντιμετώπισης της ιλαράς, διενεργώντας εμβολιασμούς σε ευπαθείς πληθυσμούς, ενώ έχει εκδώσει οδηγίες προς ταξιδιώτες.