To θέμα απασχόλησε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα σε Κροντηρά και υπουργό Υγείας

Σε "τεντωμένο σχοινί" το Κέντρο Υγείας Τήνου

Με το θέμα του Κέντρου Υγείας να πρωταγωνιστεί, πραγματοποιήθηκε προχθές, το Δημοτικό Συμβούλιο της Τήνου. Άπαντες συμφώνησαν ότι η δομή Υγείας του νησιού βρίσκεται σε οριακό σημείο και ζήτησαν άμεσες παρεμβάσεις για το θέμα.

Ο δήμαρχος Τήνου θα έχει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, για να θέσει ξανά επί τάπητος, τα προβλήματα. Τα ζητήματα του Κέντρου Υγείας, απασχόλησαν και αναφέρθηκαν και στο δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού.

"Το Κέντρο Υγείας Τήνου νοσεί"

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του τομέα Υγείας του νομού Κυκλάδων πυροδότησε τη συζήτηση για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια το νησί της Τήνου. Η ανακοίνωσή/επιστολή τους, με παραλήπτες μεταξύ άλλων, τον υπουργό Υγείας, τον διοικητή της 2η ΔΥΠΕ, βουλευτές των Κυκλάδων και τον δήμαρχο, ανέφερε: “Σε ένα νησί με πληθυσμό που αγγίζει τους 10.000 κατοίκους και που το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, φτάσαμε στο σημείο η μοναδική δομή Υγείας του νησιού σήμερα να λειτουργεί μόνο με μία κλινική ιατρό-παιδίατρο, μία μικροβιολόγο και έναν οδοντίατρο. Ως εκ τούτου, η λειτουργία του Κ.Υ. Τήνου καθίσταται επισφαλής και επικίνδυνη εφόσον οι εφημερίες είναι ακάλυπτες από κλινικό ιατρό και παντελώς ακάλυπτες από γενικό ιατρό και παθολόγο. Παρακαλούμε όπως για άμεση πρόσληψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων για τις κενές οργανικές θέσεις του Κ.Υ. με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να αρθεί η επισφάλεια και η επικινδυνότητα του Κ.Υ. Οι πολίτες του νησιού αξιώνουν από την Πολιτεία ίσα δικαιώματα και παροχές στο κυρίαρχο αγαθό της Υγείας για όλους”.

Π. Κροντηράς: "Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στην επόμενη προκήρυξη, να βγουν οι δύο θέσεις γιατρών για το Κέντρο Υγείας"

Ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, που ήταν και εισηγητής στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε στο Κέντρο Υγείας, αφού διάβασε την ανακοίνωση του Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ., πήρε τον λόγο και τόνισε, ότι, "στη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήσαμε ήταν αυτό του Κέντρου Υγείας. Υπήρξε και μία επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος δεσμεύτηκε στο αίτημά μας, στην επόμενη προκήρυξη, να βγουν οι δύο θέσεις γιατρών γενικής ιατρικής για το Κέντρο Υγείας της Τήνου. Συζητήθηκε ξανά το ζήτημα των κινήτρων και αποδέχονται από την κυβέρνηση και είναι μέσα στα σχέδιά τους, να προχωρήσει στην ενοποίηση των ΔΥΠΕ και να δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να έρχονται κάποια χρόνια στο Κέντρο Υγείας και γυρίζοντας πίσω να μετράει στην εξέλιξή τους διπλά αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης, συμφωνούν στα οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς και συμφωνούν ότι οι Δήμοι θα πρέπει να μπορούν να δώσουν κίνητρα σε ότι αφορά στη διαμονή τους. Το κάναμε την προηγούμενη φορά, στην προηγούμενη προκήρυξη και δεν υπήρξε ενδιαφέρον”.

Νέα συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Παράλληλα τόνισε, ότι θα πραγματοποιήσει άμεσα και νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, ενώ αναφέρθηκε επιπλέον, στη μετακίνηση και της καρδιολόγου από το Κέντρο Υγείας. Συγκεκριμένα, είπε, ότι, "ξαναφεύγω αύριο για Αθήνα και υπάρχει πάλι προγραμματισμένο ραντεβού με τον κύριο Γεωργιάδη. Πιστεύω θα έχει κάποια νεότερα να μου μεταφέρει και πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι και να καταλήξουμε σε μία πρόταση, ώστε να πει το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έχουμε πρόβλημα και χειροτερεύει η κατάσταση γιατί και η καρδιολόγος που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας, όταν συζητούσαμε στη συνεδρίαση λογοδοσίας για το ίδιο θέμα, πλέον δεν είναι στο Κέντρο Υγείας. Συγκεκριμένα πήρε μετάθεση για την Ίο και πλέον είμαστε και χωρίς καρδιολόγο. Στην ουσία δεν έχουμε πλέον κανένα γιατρό”.

Γ. Βασιλάκης: "Όταν έφυγε, η καρδιολόγος με μετάθεση, τα πράγματα χειροτέρεψαν"

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Τήνου, Γιώργος Βασιλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι, “κατόπιν της τελευταίας προκήρυξης που κάναμε που είχε μείνει και αυτή άγονη και κατόπιν της συζήτησης και με τον δήμαρχο και με τον κύριο Περπινιά, σαν πρόεδρο τότε του Συλλόγου, κάνουμε την πρόταση στο Υπουργείο, οι επόμενες θέσεις να είναι τουλάχιστον δύο, του γενικού γιατρού ή του παθολόγου, προκειμένου να μοιραστούν το φόρτο εργασίας στο Κέντρο Υγείας, γιατί η αλήθεια είναι ότι η μία θέση ίσως να λειτουργούσε αποτρεπτικά. Ακούω και για τη δέσμευση μέσω του υπουργού που μετέφερε ο κύριος Κροντηράς και αυτό ήταν ένα από τα αιτήματά μας. Όταν έφυγε, η καρδιολόγος με μετάθεση, τα πράγματα χειροτέρεψαν.

"Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά είναι και ο τόπος"

Ενώ στη συνέχεια μίλησε για το πρόβλημα με τους γιατρούς που δεν θέλουν να έρθουν στο νησί. Μεταξύ άλλων, είπε ότι: "Άμεσα αυτό που σκεφτήκαμε και πράξαμε, ήταν να ζητήσουμε πίστωση από τη ΔΥΠΕ, προκειμένου να κάνουμε προκήρυξη για γιατρούς ιδιώτες για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι. Σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες υπάρχει ενδιαφέρον από 2 γιατρούς, από γενικό γιατρό και ορθοπεδικό. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον, ήταν ήδη δημόσιοι υπάλληλοι στο Κέντρο Υγείας Τήνου. Αυτό που παρατηρώ και δεν είναι μόνο στην Τήνο αλλά είναι στα περισσότερα νησιά, γιατί έχω τη "χαρά και την τιμή" να τριγυρνώ σε διάφορα νησιά τον τελευταίο καιρό, είναι ότι δεν πηγαίνει κανένας γιατρός στα νησιά. Έμαθα και το εξής εκπληκτικό, ότι στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας, υπηρετούν 5 παθολόγοι, 2 παιδίατροι, ουρολόγος, ψυχίατρος, παιδίατρος και λέω τι γίνεται... Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά είναι και ο τόπος. Δεν φταίει η Τήνος, αλλά ότι είναι νησί. Δεν έρχεται ο γιατρός ο οποίος θεωρεί ότι δαπάνησε κάποια χρόνια για σπουδές, γιατί δεν θέλει να κλειστεί σε ένα μικρό τόπο. Συγκεκριμένος γιατρός μου είπε ότι αν έρθω στην Τήνο, σε λίγα χρόνια θα ξεχάσω και αυτά που ξέρω”.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με το ψήφισμα που βγήκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η Τήνος έχει συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία είναι:

  • Άμεση προκήρυξη για στελέχωση όλων των θέσεων που υπάρχει στο οργανόγραμμά του Κ.Υ. Τήνου

  • Θεσμοθέτηση κινήτρων (οικονομικών και άλλων) για την κάλυψη θέσεων στα νησιά

  • Την τοποθέτηση των στρατιωτικών ιατρών μέχρι την κάλυψη των κενών θέσεων

  • Την μετατροπή του Κέντρου Υγείας σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου

  • Την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται για το ΕΚΑΒ