Ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι της νοσηλευτικής δομής, καθώς επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων, Σωματείων και φορέων του τόπου ένωσαν τη φωνή τους για ένα ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας

Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Σύρου

Κύριο αίτημα οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των Κυκλαδιτών

Μαζική υπήρξε η χθεσινή κινητοποίηση για το Νοσοκομείο Σύρου, η οποία και “πυροδοτήθηκε” από τον Σύλλογο Εργαζομένων του, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης συνδικαλιστικών οργάνων για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Σε αντίθεση με τις εικόνες που καταγράφηκαν τις προηγούμενες φορές, η κινητοποίηση χθες, είχε μαζικό χαρακτήρα, προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, που αυτά αφορούν συνολικά στην ενίσχυσή του.

Διεκδικήσεις

Για τις διεκδικήσεις και τα προβλήματα μίλησε πριν την πορεία, η πρόεδρος των εργαζομένων, Κατερίνα Καλογεράκη, η οποία τόνισε πως το Νοσοκομείο αρχικά χρειάζεται ενίσχυση σε προσλήψεις και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα ώστε οι υπηρεσίες του να είναι αυτές που επιβάλλεται, προς τους πολίτες της Σύρου και των Κυκλάδων.

Η ίδια αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με ευθύνη της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως σε καιρό πανδημίας και παρότι αναμένει ο κοινός νους ενίσχυση των δομών, δυστυχώς καταγράφεται το αντίθετο. “Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα συμβεί μετά το πέρας της πανδημίας, αν σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες, η Υγεία αποδυναμώνεται” σχολίασε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο και για την πρόθεση της κυβέρνησης να αφήσει σε κάθε περιφέρεια και νομό, ένα μόνον κεντρικό Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας.

Επιπλέον, η κα Καλογεράκη μίλησε για την εκβιαστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους ανεμβολίαστους τους οποίους και ωθεί σε μια ιδιότυπη απόλυση, ενώ ξεκαθάρισε πως οι εργαζόμενοι θα αντιπαλέψουν την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να βάλει εργολάβους μέσα στα Νοσοκομεία. “Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας” τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως στον χώρο της Υγείας, δεν χωρούν ιδιώτες που θα κερδοφορήσουν στην πλάτη των πολιτων.

Πολίτες και μαζική στήριξη

H χθεσινή πορεία ξεκίνησε από το Νοσοκομείο και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της Ερμούπολης. Σε αυτήν, εκτός από αρκετούς πολίτες, συμμετείχαν ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής αλλά και της μείζονος μειοψηφίας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, εργαζόμενοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου, Αντώνης Χατζαντώνης με μέλη του, καθώς επίσης, ο πρόεδρος της Τερψιχόρης, Γιώργος Χατζαντώνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και του Συλλόγου Δικαίωμα.

Στήριξη με πράξεις

Κατά τη διάρκεια της πορείας εξέδωσε ανακοίνωση ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με τις κινήσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη στήριξη του Νοσοκομείου Σύρου.

Στο περιεχόμενό της αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανοώντας τις μεγάλες ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά μας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υποδομές, έχει συμβάλει τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωσή του. (...) Θα αναφερθώ μόνο στις προσπάθειες που έχουμε κάνει για την ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που εφαρμόσαμε από το 2016 την επιδότηση των 450 ευρώ μηνιαίως ως κίνητρο προκειμένου να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους γιατρούς στα νησιά μας.

Ενδεικτικά, το 2020 και το 2021 έλαβαν το μηνιαίο επίδομα των 450 ευρώ 27 ειδικευόμενοι επικουρικοί γιατροί και 47 αγροτικοί γιατροί στις Κυκλάδες.

Συνολικά, για το συγκεκριμένο επίδομα έχουν διατεθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας 560.000,00 ευρώ και το 2022 θα διατεθούν 200.000 ευρώ. Επίσης, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καλύπτουμε δαπάνες για ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό συνολικά 27 υπηρετούντων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου. Θα μπορούσα να κάνω και άλλες αναφορές όμως δεν είναι της παρούσης.

Στην παρούσα κατάσταση δηλώνω ότι συντάσσομαι με την πλειονότητα των δίκαιων αιτημάτων, η εκπλήρωση των οποίων θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου.”.