Αυξημένες οι ανάγκες για αίμα το καλοκαίρι

  • Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022 - 06:18

Η προσφορά αίματος δεδομένα πλέον, κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ικανότητα κάλυψης των αναγκών που προκύπτουν.

Η αυξημένη κίνηση τη θερινή περίοδο στα νησιά μεγαλώνει και την ανάγκη σε αίμα, χωρίς να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα κάλυψης των αιμοκαθαιρούμενων ασθενών τόσο της Σύρου όσο και των λοιπών νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι προσέρχονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την τακτική τους αιμοκάθαρση.

Τα σημαντικότερα κενά που καταγράφονται αφορούν τόσο στην ιατρική ενίσχυση του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου της Σύρου, όσο όμως και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, ο οποίος εμφανίζεται έως και αδιάφορος.

Η αιμοδοσία είναι ένα “μαγαζί” που πρέπει να έχει επάρκεια προϊόντων

Την αυξημένη ανάγκη για αίμα ειδικά κατά τους θερινούς μήνες επεσήμανε η προϊσταμένη αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σύρου, Νάσια Γουδεσίδου, αναφέροντας πως Πάντα το καλοκαίρι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Η αιμοδοσία είναι σαν ένα “μαγαζί” που πάντα πρέπει να έχει επάρκεια προϊόντων ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στη ζήτηση με όλες τις πιθανές δυσκολίες. Είναι δική μας αρμοδιότητα να υπάρχει επάρκεια αλλά κάποιες φορές αυτό δεν είναι εύκολο. Το καλοκαίρι έρχονται στιγμές που ζητάμε αίμα από την Αθήνα αλλά αδυνατούν να βοηθήσουν. Το κέντρο που διαχειρίζεται τις μονάδες αίματος συνήθως θα μας πει ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δικές μας ανάγκες οπότε δεν μπορούμε να στείλουμε και σε σας”.

Μιλώντας για τους αιμοδότες του νησιού και θέλοντας να παρακινήσει τους πολίτες, αναφέρει: Έχουμε σταθερούς αιμοδότες αλλά και άμεση συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών Σύρου. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ο κόσμος στο νησί δυστυχώς δεν είναι πολύ ευαισθητοποιημένος. Θα έρθουν μόνο αν έχει ανάγκη κάποιος δικός τους άνθρωπος».

Όσο για τις πρωτοβουλίες που υπάρχουν κατά καιρούς ανέφερε, εμφανώς προβληματισμένη, πως “Υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες και από το Δήμο που είχε οργανώσει την “Ημέρα του εθελοντή αιμοδότη”, αλλά το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μηδαμινό, για να μιλήσουμε με αριθμούς δεν πρέπει να ήρθαν πάνω από 2-3 άτομα σε εκείνη τη δράση που μάλιστα διήρκησε 5 ημέρες”.

Δεν έχουμε γιατρό στην αιμοδοσία

Με έκδηλη αγωνία αναφέρθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου όσον αφορά στην ιατρική κάλυψη του τμήματος αιμοδοσίας καθώς όπως ανεφερε “Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι ότι από το Πάσχα και έπειτα, δεν έχουμε γιατρό στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και καλυπτόμαστε ανά διαστήματα από ιδιώτες γιατρούς. Σκεφτείτε ότι φτάσαμε στο σημείο να αναβάλλουμε κάποιες από τις αιμοδοσίες. Υπάρχει η διαδικασία να βρεθεί γιατρός και ελπίζουμε να γίνει σύντομα. Χωρίς αιμοδοσία δεν υφίσταται Νοσοκομείο, θα έπρεπε να λέγεται Κέντρο Υγείας. Εμείς είμαστε οριακά από θέμα προσωπικού, αν πάθει κάποιος κάτι θα πρέπει να μείνουμε 2 άτομα πίσω και η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Χρειαζόμαστε γιατρό και προσωπικό».

Για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς που έχουν άμεσα ανάγκη από αίμα ανέφερε “Με αυτούς έχουμε μία καλή συνεργασία. Ευτυχώς δεν χρειάζονται πολλοί ασθενείς στο νησί μας μεταγγίσεις. Σε γενικές γραμμές, η συνεργασία μας είναι άψογη και η μονάδα νεφρού δεν είναι από τις μονάδες που μας επιβαρύνει ιδιαίτερα».

Το καλοκαίρι ο κόσμος δεν έχει το μυαλό του στην αιμοδοσία

Η μείωση της αιμοδοσίας του θερινούς μήνες αποτελεί πάγιο δεδομένο, όπως επισημάνθηκε και από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Σύρου, με την κ. Αλ. Πίντεζη να αναφέρει συγκεκριμένα πως «Ο κόσμος λείπει σε διακοπές, μπορεί να βρίσκεται στη θάλασσα, γενικότερα σκέφτεται πιο ανέμελα και δεν έχει εύκολα στο μυαλό του την αιμοδοσία. Οι αποτρεπτικοί παράγοντες είναι διάφοροι».

Ειδική αναφορά έκανε και στα νέα δεδομένα που επέβαλλε και στην αιμοδοσία ο κορωνοϊός, λέγοντας πως «Υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου και του Νοσοκομείου καθώς επικοινωνούμε μαζί τους για τα διαθέσιμα ραντεβού και πάντα προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Λόγω κορωνοϊού τα ραντεβού είναι σε διαφορετικές ώρες λόγω πιθανού συνωστισμού ενώ παλιότερα τα πράγματα ήταν πιο ελεύθερα».

Όσον αφορά στους υποψήφιους αιμοδότες επεσήμανε πως «Πρέπει ο κόσμος να ξεχωρίσει την εθελοντική αιμοδοσία από το προσωπικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι έρχονται όταν το πρόβλημα τους “χτυπήσει την πόρτα” και αυτό δεν είναι πάντα το καλύτερο. Πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία να έρχονται από μόνοι τους γιατί η αιμοδοσία εκτός της αδιαμφισβήτητης προσφοράς, κάνει καλό και στον οργανισμό τους».

Οι νέοι αδιαφορούν

Στην αδιαφορία των νέων ανθρώπων επικεντρώθηκε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, π. Αντώνιος Βουτσίνος, ο οποίος ανέφερε «Οι νέοι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αδιαφορούν. Μιλάμε για μία τόσο απλή διαδικασία. Έχουν γυρίσει την πλάτη, όχι μόνο στον Σύλλογο μας αλλά και σε άλλα Σωματεία φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου. Είναι λυπηρό αλλά είναι η πραγματικότητα. Για μένα είναι απαράδεκτο νέοι άνθρωποι να μην έχουν την πρόθεση να βοηθήσουν».

Για το γενικευμένο κλίμα ανταπόκρισης του κόσμου ο κ. Βουτσίνος σημείωσε πως «Έχουμε φτάσει σε σημείο να μη θέλουν να βοηθήσουν κάποιοι, ακόμα και αν κάποιος δικός τους έχει ανάγκη. Υπάρχουν ασθενείς που τους λέμε χρειάζονται τόσες φιάλες αίμα και λένε δεν έχουμε κανέναν να δώσει. Αυτό είναι παράλογο. Δεν γίνεται να μην έχουν κανένα ούτε στο οικογενειακό ούτε στο φιλικό περιβάλλον. Απλά θεωρούν δεδομένο ότι εμείς θα τους καλύψουμε».

Φυσικά στάθηκε στην αξία της αιμοδοσίας λέγοντας : «Σώζουμε ζωές. Όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν μπορεί να νιώσει πόσο σημαντική πράξη είναι η αιμοδοσία. Η αλληλεγγύη είναι μία σπουδαία κίνηση που πρέπει να έχουν μέσα τους όλοι οι άνθρωποι. Δεν ζητάμε χρήματα για να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν έχει, αλλά ζητάμε κάτι που όλοι οι άνθρωποι έχουν. Η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνεις όταν νιώθεις ότι το αίμα σου βοήθησε έναν άνθρωπο να ζήσει δεν έχει προηγούμενο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο πόσο βοηθητικό αποδεικνύεται να επικοινωνείται δημόσια η ανάγκη αιμοδοσίας: «“Οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατά καιρούς ο τύπος, βοηθούν ώστε να μπορούμε να έχουμε επάρκεια όταν υπάρχει ανάγκη, αλλά και για να ευαισθητοποιεί τους νέους. Κάθε χρόνο αποχωρούν από ενεργά μέλη γύρω στα 30 με 40 άτομα και δυστυχώς δεν βρίσκουμε πάνω από 5-10 νέα. Ο τύπος βοηθά με αυτές τις συζητήσεις, άμεσα και όχι έμμεσα, στην παρακίνηση των πολιτών και αυτό μόνο καλό μπορεί να κάνει».

Ετικέτες: