Το “χρυσό” κέρδισε το Γ.Ν Σύρου

Μία τριετής προσπάθεια εναρμόνισης των υπηρεσιών του νοσοκομείου με τα διεθνή πρότυπα και τις απαιτήσεις κατά της κλιματικής κρίσης, συνεχίζει να στέφεται με επιτυχία για το Βαρδάκειο και Πρώιο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το οποίο για τη φετινή χρονιά κέρδισε τρία χρυσά βραβεία, “αναβαθμίζοντας” τα τρία αργυρά που είχε λάβει για το 2021.

Για τη σημαντική αυτή διάκριση, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Για όλα όσα έχουμε καταφέρει σε αυτόν τον άξονα της δραστηριότητάς μας ερχόμαστε να πανηγυρίσουμε και να γιορτάσουμε αυτές τις μέρες, την απονομή στο Γ.Ν. Σύρου, τριών χρυσών βραβείων για τη φετινή χρονιά. Το νοσοκομείο μας είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που βραβεύεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον χώρο αυτόν. Την τρέχουσα τριετία έχουμε λάβει συνολικά εφτά βραβεία κι έχουμε λάβει την αναγνώριση του ‘παγκόσμιου ηγέτη στην μετάβαση προς την αειφορία στην παροχή υπηρεσιών υγείας’. Με ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίηση αποδεχόμαστε αυτήν τη βράβευση που μας δείχνει ότι, με μηδενική οικονομική επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, το Γ.Ν.Σύρου διακρίνεται διεθνώς, με συνέπεια και συνέχεια, σε μία κρίσιμη διαδικασία της λειτουργίας του νοσοκομείου, αυτή της ελάχιστης περιβαλλοντικής όχλησης της τοπικής κοινωνίας της Σύρου”.

Το χρονικό της επιτυχίας

Τον Απρίλιο του 2020, το Γ.Ν. Σύρου είχε γίνει για πρώτη φορά δεκτό στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων και Υγιών Νοσοκομείων, το οποίο είναι η μεγαλύτερη κυβερνητική οργάνωση στο χώρο της φιλικής προς το περιβάλλον υγείας και η οποία έχει μέλη της περίπου 26.000 νοσοκομεία και φορείς υγείας από 43 χώρες. Το καλοκαίρι του 2020, το νοσοκομείο εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ‘Low Carbon Healthcare in the Mediterranean Region’ βάσει του οποίου, έλαβε συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά του ζητήματα. Κατά το χρονικό διάστημα 1.4.2020-27.10.2021, το Νοσοκομείο Σύρου υπήρξε το μοναδικό Ελληνικό Νοσοκομείο που συμμετείχε στην Πράξη ‘Low Carbon Healthcare in the Mediterranean Region’ μέσω της οποίας ωφελήθηκε από πλήθος συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της διαχείρισης περιβαλλοντικών πόρων, του ενεργειακού σχεδιασμού και του προγραμματισμού έργων, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Μία από τις υποχρεώσεις του Νοσοκομείου ήταν η εκπόνηση, σύνταξη και έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), βάσει του οποίου, όποια δράση περιβαλλοντική ή ενεργειακή γίνεται στο νοσοκομείο, πρέπει σαφώς να οριστεί από αυτό το σχέδιο. Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου "Βαρδάκειο και Πρώιο" ακολουθώντας το ΣΔΑΕ και κάνοντας πράξη μία σειρά εσωτερικών πολιτικών, τον Δεκέμβρη του 2020, κατάφερε να αποσπάσει το Αργυρό Βραβείο Κλιματικής Πολιτικής από το Παγκόσμιο Δίκτυο Πράσινων Νοσοκομείων.

Το Γ.Ν. Σύρου διεθνής ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας

Τον Απρίλη του 2021 το Γ.Ν. Σύρου ανακοίνωσε την αναγνώριση του Νοσοκομείου ως επίσημου μέλους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας ‘RACE TO ZERO’, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία πρωτοβουλία που έχει στόχο την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων για την επίτευξη μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος ως το 2050, επιβεβαιώνοντας τη θέση του Νοσοκομείου Σύρου ως ‘έναν φορέα-ηγέτη στο χώρο υγείας διεθνώς για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και τις προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας’.

Κατά τη διάρκεια του 2021 υλοποιήθηκε επίσης ο μετασχηματισμός του Νοσοκομείου Σύρου σε πρότυπο ψηφιακό Νοσοκομείο και η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός του, μέσω χρηματοδότησης ύψους 1.600.000 ευρώ, η οποία προήλθε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι αλλαγές που υλοποιήθηκαν στις ψηφιακές υποδομές του Γ.Ν. Σύρου περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου κέντρου δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, κάλυψη όλων των χώρων του Νοσοκομείου με ασύρματη δικτυακή υποδομή και προμήθεια 160 νέων Η/Υ, 73 εκτυπωτών και 40 tablets για παρακλίνια εξέταση των ασθενών. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, διαχείρισης προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των ασθενών και άμεσης, δωρεάν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το προσωπικό, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Εν συνεχεία, το 2021 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του νοσοκομείου στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Low Carbon Healthcare in the Mediterranean Region με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΔΑΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου, μέλη του προσωπικού συμμετείχαν σε εκπαιδεύσεις και διεξήχθησαν πολλές ομιλίες και παρουσιάσεις του νοσοκομείου σε συνέδρια και σεμινάρια.

Βάσει όλων των αποτελεσμάτων των ενεργειακών δεδομένων και χάρη στη μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε, στο τέλος του 2021 απενεμήθησαν τρία διεθνή βραβεία στο Γ.Ν Σύρου από το Παγκόσμιο Δίκτυο Πράσινων Νοσοκομείων. Πιο αναλυτικά, διατήρησε το Αργυρό Βραβείο Κλιματικής Πολιτικής, το οποίο έλαβε για πρώτη φορά το 2020, έλαβε για πρώτη φορά το Αργυρό Βραβείο Μείωσης Εκπομπών Αερίων για την ανάπτυξη πολιτικών μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την επίτευξη μείωσης σε ποσοστό 60%, κατά τη χρήση του έτους 2020 σε σύγκριση με το 2019 και τέλος, η Ομάδα Διοίκησης Έργου έλαβε για πρώτη φορά το Αργυρό Βραβείο Κλιματικής Ηγεσίας για την ανακήρυξη του Νοσοκομείου Σύρου ως ‘πρότυπου ψηφιακού Νοσοκομείου’.

Εκσυγχρονισμός και εξωστρέφεια με σεβασμό στο περιβάλλον

Τον Μάιο του 2022 εγκρίθηκε η μελέτη «Ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” στην Ερμούπολη Σύρου», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και χρηματοδότηση 4,3 εκατ, ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», η οποία περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως τοποθέτηση θερμομονωτικού κελύφους στις εξωτερικές τοιχοποιίες, μόνωση δωματίων, αντικατάσταση κουφωμάτων – υαλοπινάκων, φωτιστικών, ψύκτη, κυκλοφορητών, λεβήτων κεντρικής θέρμανσης, εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, νέων κλιματιστικών κλπ.

Μέσα στο 2022 υπεγράφη επίσης η διακρατική συμφωνία συνεργασίας με το Περιφερειακό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Wolica, Πολωνίας, στους τομείς της ενεργειακής πολιτικής, της περιβαλλοντικής ανάπτυξης και της μείωσης των αερίων ρύπων. Η συγκεκριμένη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Νοσοκομείου Σύρου και του Νοσοκομείου της Wolica αποτελεί την πρώτη διακρατική σύμβαση συνεργασίας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το 2022, το Γ.Ν. Σύρου συμμετείχε επίσης σε πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων και ομιλιών. είτε του διοικητή του νοσοκομείου, είτε του επικεφαλής της ομάδας έργου Δημήτρη Ρούσσου, προϊστάμενο αυτοτελούς τμήματος οργάνωσης και πληροφορικής.