Κοινή απόφαση όσων συμμετείχαν στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, για την υποστελέχωση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής δομής της Σύρου

Καλούν Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα στην Υγεία

Στην πράξη περνούν ακόμη πιο δυναμικά για τα σοβαρά προβλήματα της υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, οι συμμετέχοντες στην προχθεσινή συνάντηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, αποφασίζοντας να καλέσουν στη Σύρο τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης και εκπρόσωποι των Δήμων και της Περιφέρειας από τη Σύρο και τις Κυκλάδες τοποθετήθηκαν σε συνέχεια της ενημέρωσης από την πρόεδρο του Συλλόγου, Κατερίνα Καλογεράκη και υποστήριξαν πως είναι κοινή απαίτηση όλων των Κυκλαδιτών να στηριχθεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο του νησιωτικού νομού.

Σημείωσαν δε, πως είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία της προχθεσινής συνάντησης από τον Σύλλογο, καθώς η Υγεία στα νησιά “νοσεί” και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για τη στελέχωση του Νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να καλύπτει τα περιστατικά της Σύρου, αλλά και όλων των νησιών στις Κυκλάδες.

Η πρόταση να επισκεφθεί το νησί της Σύρου ο Υπουργός Υγείας τέθηκε επί τάπητος από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο και υιοθετήθηκε από όλους, αφού συναίνεσαν και στην παρουσία όλων των δημάρχων του νομού σε αυτή τη συνάντηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, το αμέσως επόμενο βήμα αναμένεται να συνεργαστούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές για το Νοσοκομείο Σύρου και να καταλήξουν σε σαφή ατζέντα αιτημάτων και απαιτήσεων, προκειμένου η διεκδίκηση προς τον κ. Χρυσοχοΐδη να είναι στοχευμένη.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και στο πλαίσιο αυτής, τοποθετήθηκαν πολλά πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί πως την παρακολούθησαν και αρκετοί πολίτες.

Να μπει “φρένο” στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

Πρωτίστως, αναφέρθηκε από τον Σύλλογο πως οι αγώνες για διεκδικήσεις στη δημόσια Υγεία δεν σταματούν. Ως εκ τούτου, γνωστοποίησαν πως, άμεσα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ και την Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου, εκπρόσωποι του Συλλόγου θα παρευρεθούν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην κινητοποίηση που οργανώνεται από πολλές μονάδες Υγείας και Εργατικά Κέντρα των νησιών του Αιγαίου.

“Το κομμάτι της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μας σίγουρά αφορά όλους μας”, σημείωσε προλογικά η κ. Καλογεράκη, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε όλες τις κλινικές και τα τμήματά του.

“Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και είχαμε ξεκινήσει κι εμείς κινητοποιήσεις με λόγο φυσικά και όχι “σπρωγμένοι” από κάπου. Κατ΄ εμέ υπάρχει μια στοχευμένη υποβάθμιση του μοναδικού δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου των Κυκλάδων, διότι έβλεπαν ότι υπάρχουν συνταξιοδοτήσεις ιατρών και ενώ από την πλευρά της διοίκησης - και με έγγραφα και με τον προηγούμενο διοικητή και με τον νυν διοικητή -, έχουν ζητηθεί αντικαταστάσεις, προκηρύξεις θέσεων και αναπλήρωση αυτών των θέσεων, όμως, δεν βλέπω να γίνεται καμία κίνηση από την πλευρά της 2ης ΥΠΕ ή του Υπουργείου Υγείας”.

Η πρόεδρος έκανε αναφορά και στις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, εξηγώντας πως, “οι αγώνες μας έχουν δείξει – και όχι ο εφησυχασμός – ότι έχουν ένα μικρό αποτέλεσμα”.

Δεδομένης της χιλιοειπωμένης κατάστασης από την απουσία ιατρών, νοσηλευτών και της αποψιλωμένης τεχνικής Υπηρεσίας, συμπλήρωσε πως, “αγωνιζόμαστε καθημερινά για να το κρατήσουμε ανοικτό. Πραγματικά έχουμε ξεπεράσει τους εαυτούς μας. Και αν αυτό λειτουργεί ακόμη και στέκεται όπως στέκεται, αυτό οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων”.

Η κ. Καλογεράκη επεσήμανε πως, “άμεσα πρέπει να γίνουν προσλήψεις, να καλυφθούν τα Τμήματα με προσωπικό”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκαν και όλα τα μέλη στο πάνελ της εκδήλωσης, ανάμεσα στα οποία οι ιατροί Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Σπάρτακος Ιορδανίδης, καθώς και το μέλος του Συλλόγου, Άννα Καμπάνη. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε σαφείς προτάσεις για τη στελέχωση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως θα πρέπει στις προκηρύξεις για τις ειδικότητες ιατρών να μπαίνουν δύο θέσεις και όχι μία, ώστε να λειτουργεί θετικά στους ιατρούς και να γνωρίζουν πως δεν θα είναι μόνοι σε ένα τμήμα.

Σημειώνεται πως τη σύμφωνη γνώμη του για τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε δημοσίως και ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Νικόλαος Ρούσας, ο οποίος τόνισε πως πράγματι χρειάζονται ενισχύσεις, επισημαίνοντας με στοιχεία όμως, πως, πρέπει οι νησιώτες να γνωρίζουν πως δεν είναι ξεκρέμαστοι αν προκύψει κάτι, αλλά να νιώθουν ασφαλείς.

Στήριξη από δημάρχους των Κυκλάδων

Τα δίκαια αιτήματα για τη στελέχωση και ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Σύρου συμμερίστηκαν και οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι από νησιά των Κυκλάδων, που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Συλλόγου, με αφορμή την παρουσία τους στο νησί για τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλη Μικέλης ανέφερε πως η καλή λειτουργία του δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου στη Σύρο αφορά όλους τους κατοίκους των νησιών και ως εκ τούτου συμφωνεί με το να μεταφερθεί η κατάσταση στον Υπουργό Υγείας, ενώ σε παρόμοιο τόνο και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ανέφερε πως στηρίζει το Βαρδάκειο και Πρώιο και τάσσεται και ο ίδιος στο “μέτωπο” των διεκδικήσεων, για την ασφάλεια των Κυκλαδιτών.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων βρέθηκαν ακόμη η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη και ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης.

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: Κίνητρα αναλόγως των οικονομικών αντοχών

Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τοποθετήθηκε ο νυν δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στον Σύλλογο για τις πρωτοβουλίες του. Αμέσως μετά, διευκρίνισε πως για να δώσει κίνητρα ένας Δήμος πρέπει να επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, κάτι που για Δήμους μέχρι 30.000 κατοίκων, αυτό επιτρέπεται μόλις το τελευταίο τρίμηνο.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο επόμενος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, τόνισε πως η παροχή στήριξης σε επίπεδο αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων θα εξετασθεί σοβαρά στη νέα θητεία, αναλόγως των οικονομικών του δημοτικού ταμείου. Πάντως είναι κάτι που ξεκαθάρισε πως δεν θα το αφήσει στον “αέρα” η νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να λειτουργήσει ελκυστικά για ιατρούς που θα επιθυμούσαν να στελεχώσουν το Νοσοκομείο Σύρου.

Σε περισσότερο πολιτικές τοποθετήσεις προέβησαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης και ο επικεφαλής της νέας παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος. Ο κ. Καΐλης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει σαφής εναντίωση στις πολιτικές που προκαλούν συνειδητά την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα ενδυναμώνουν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Αλμπανόπουλος τόνισε πως το πρόβλημα εστιάζεται στη χαμηλή δαπάνη που έχει το κράτος για το ΕΣΥ.

Πρόταση Περιφέρειας για διακριτή υγειονομική περιφέρεια νήσων

Από την πλευρά του, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης πρότεινε να διεκδικηθεί η δημιουργία μίας διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας Νήσων, προκειμένου όπως εξήγησε να αντιμετωπίζει αποκλειστικά τα προβλήματα των νησιών με τις ιδιαιτερότητές τους. Πρόκειται για μία πρόταση που έχει λάβει στο παρελθόν και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σημειώνεται πως ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε τη σύμφωνη γνώμη του με το να ζητηθεί ενίσχυση σε προσωπικό στο Νοσοκομείο, ενώ επεσήμανε πως ζητά και ο ίδιος την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου στη βάση του ΕΚΑΒ.