Παρέμβαση του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης προς τα αρμόδια Υπουργεία για την απουσία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ από την πτητική βάση του νησιού

Συνεχής πίεση εν αναμονή της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας

Ο Δήμος δείχνει έμπρακτα τη στήριξή του, παραχωρώντας δωρεάν ένα όχημα για τις μετακινήσεις όσων εργάζονται για τις αεροδιακομιδές

Την επιστροφή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που εξυπηρετούσε μέχρι τα μέσα Αυγούστου, την πτητική βάση της Σύρου ή την μεταφορά εντός πτητικού μέσου κατάλληλου για τις αεροδιακομιδές που θα καλύπτει το νησί αλλά και τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, ζητά με παρέμβασή του προς τα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Δεδομένου πως πλέον συμπληρώνονται έξι μήνες χωρίς το στρατιωτικό ελικόπτερο που κάλυπτε τα περιστατικά των αεροδιακομιδών από τη Σύρο και τις Κυκλάδες προς την Αθήνα, ο νέος δήμαρχος απέστειλε σχετική επιστολή προς τον σημερινό υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου και τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ, Ανέλα Μαργιόλα.

Στο περιεχόμενό της, επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της απουσίας του ελικοπτέρου από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τονίζοντας πως χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς που υπάρχει η ανάγκη να διακομιστούν σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Εν αναμονή της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο, την οποία προετοιμάζει και προγραμματίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, η πίεση προς το κεντρικό κράτος συνεχίζεται, καθώς οι νησιώτες έχουν χάσει μία υπηρεσία, για την οποία πάλεψαν και διεκδίκησαν, εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εντός των επόμενων ημερών, οριστικοποιείται το ραντεβού με τον Άδωνι Γεωργιάδη για την επίσκεψή του στη Σύρο και τη συνάντησή του με όλους τους δημάρχους και τους διοικητές και διευθυντές των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μικρότερων υγειονομικών δομών.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, πήρε χθες την απόφαση να συνεχίσει να παραχωρεί δωρεάν ένα δημοτικό όχημα για τις ανάγκες μετακίνησης των ανθρώπων που υπηρετούν στο κομμάτι των αεροδιακομιδών στο νησί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου στην “Κοινή Γνώμη”, η εν λόγω κίνηση αποτελεί μία πράξη έμπρακτης στήριξης προς το ΕΚΑΒ.

Να πάμε σε γενικότερη διεκδίκηση”

Αρχικά για το σοβαρό θέμα της 6μηνης απουσίας του ελικοπτέρου, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως αναμένει τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη στο νησί, γνωστοποιώντας την οπτική του για την παρουσία ελικοπτέρου στην πτητική βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο.

“Αναμένω κι εγώ τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στη Σύρο, που “τρέχει” το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η συνάντηση”, δηλώνει αρχικά, σημειώνοντας παράλληλα πως το αίτημα πρέπει να έχει “ανοικτό” ορίζοντα. “Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να απεμπλέξουμε την απαίτησή μας από τα ελικόπτερα NH90 του στρατού, - αν τίθεται θέμα εθνικής άμυνας - και να ζητήσουμε ένα ελικόπτερο ίδιας δυναμικότητας για αεροδιακομιδές”, τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, “το στρατιωτικό ελικόπτερο εξυπηρέτησε καλά την πτητική βάση, αλλά πρέπει να πάμε σε γενικότερη διεκδίκηση. Αυτή είναι η προσωπική θέση μου”.

Όχι στην άνιση μεταχείριση των νησιωτών

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και το περιεχόμενο της επιστολής του προς τα αρμόδια υπουργικά πρόσωπα. “Οι κινήσεις μου ήταν αρχικά να απευθυνθώ στον κ. Χρυσοχοΐδη και στον κ. Δένδια σε επίπεδο υπουργών. Είχα προγραμματίσει να στείλω μία επιστολή, αλλά έγινε η αλλαγή στο Υπ. Υγείας σε επίπεδο ηγεσίας. Άρα, η επιστολή μου εστάλη προς τον νέο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον κ. Δένδια”, γνωστοποίησε, λέγοντας μάλιστα πως, η συγκεκριμένη επιστολή του, “έρχεται σε συνέχεια και επιστολής του προηγούμενου δημάρχου, του κ. Λειβαδάρα”.

Πρόσθεσε δε, πως, “πρέπει η βάση της Σύρου να αποκτήσει ένα πτητικό μέσο που θα μπορεί να καλύπτει με ασφάλεια τις αεροδιακομιδές”.

Στο περιεχόμενό της, ο δήμαρχος απευθυνόμενος προς τους υπουργούς, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Όπως γνωρίζετε στη Σύρο εδρεύει το μοναδικό δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο του νομού, το οποίο εξυπηρετεί περιστατικά ασθενών από όλες τις Κυκλάδες. Όλο αυτό το διάστημα της απουσίας του ελικοπτέρου, έχουν δημιουργηθεί δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως ενδεικτικά οι πολύωρες αναμονές για τη μεταφορά ασθενών είτε προς τη Σύρο, είτε προς τα Νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και η απουσία ιατρών και διασωστών που επανδρώνουν το ελικόπτερο, καθώς αναγκάζονται να επιστρέψουν την επόμενη ημέρα με το πλοίο της γραμμής”. Άρα, σημειώνει πως, “είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας που, πέραν από την ανασφάλεια που δημιουργεί στη νησιωτική μας περιοχή, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και εντείνει μία ακόμη φορά την άνιση μεταχείριση των νησιωτών σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας”.

Κατά συνέπεια, συνεχίζοντας την πίεσή του προς το κεντρικό κράτος, προσθέτει πως γνωρίζοντας τη συνάντηση που θα υπάρξει στη Σύρο, “παρακαλούμε θερμά όπως το Υπουργείο επιληφθεί της εξασφάλισης κατάλληλου πτητικού μέσου με έδρα τη Σύρο, την πρωτεύουσα του νομού για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΕΚΑΒ, προκειμένου να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες”.

Στήριξη του ΕΚΑΒ σε Σύρο και Κυκλάδες”

Ειδικότερα, για το θέμα της παραχώρησης του οχήματος από τον Δήμο στο ΕΚΑΒ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2028, οπότε και θα κλείσει η τρέχουσα θητεία, ο κ. Αθανασίο σχολιάζει: “Είναι μία απόφαση έμπρακτης στήριξης προς το ΕΚΑΒ και όσον αφορά στη λειτουργία της πτητικής βάσης στη Σύρο. Η παραχώρηση του οχήματος γίνεται για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων που υπηρετούν στο κομμάτι των αεροδιακομιδών. Είναι μία κίνηση από μέρους μας για τη στήριξη γενικά του ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες”.

Ως εκ τούτου, για τη νομιμότητα αυτής της κίνησης και η Νομική Υπηρεσία του Δήμου επισημαίνει: “Επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση χρήσεως περιουσιακών στοιχείων του Δήμου σε άλλα νομικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν δραστηριότητα κοινωφελή και προάγουν τα τοπικά συμφέροντα. Η παραχώρηση γίνεται με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Κατόπιν αιτήματος του ΕΚΑΒ ζητήθηκε η παραχώρηση δημοτικού οχήματος, προκειμένου το προσωπικό εξυπηρέτησης του ελικοπτέρου αερομεταφοράς ασθενών να μπορεί να μεταβεί κάθε στιγμή, όταν απαιτηθεί, στον τόπο στάθμευσής του. (…) Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η συμβολή του ΕΚΑΒ στη διακομιδή ασθενών και ιδίως στις Κυκλάδες που αποτελούν γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας με εξαιρετικές ιδιαιτερότητες (πολυνησία, έλλειψη συγκοινωνίας, καιρικές συνθήκες) και συνεπώς το κοινωφελές του έργο, ειδικά δε και στην τοπική κοινωνία, εφόσον έχει πλέον βάση στη Σύρο. Κατόπιν τούτου, μπορείτε να ικανοποιήσετε το αίτημα του ΕΚΑΒ για τον χρησιδανεισμό του οχήματος διότι είναι νόμιμο”.

Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε χθες το βράδυ τη σχετική θετική απόφαση.