Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη μελέτη στατικής επάρκειας της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του ΑΚΔΕ

“Η Σύρος κινδυνεύει να μείνει χωρίς κλειστούς αθλητικούς χώρους”

Την εκπόνησή της το ταχύτερο δυνατόν, ζήτησε ο Γ. Λεονταρίτης

Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης “Δημήτριος Βικέλας” υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Αναφορικά με το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί έντονα πρωτίστως την αθλητική κοινότητα, αλλά και την τοπική κοινωνία αποφασίστηκε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να μην κινδυνεύσει να βρεθεί χωρίς κλειστούς αθλητικούς χώρους.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης του θέματος, ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την ανησυχία του με φόντο τη σπουδαία πορεία της ομάδας βόλεϋ του Φοίνικα αλλά και τη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, γεγονός που όπως εξήγησε, καθιστά την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης απαραίτητο βήμα για τη μελλοντική λειτουργία της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, η οποία θα πρέπει να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ασφάλεια αθλητών και πολιτών.

Σημειώνεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα την εισήγηση της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, στο περιεχόμενο της οποίας, το κόστος της μελέτης προβλέπεται να ανέλθει σε 38.000 ευρώ.

Γ. Λεονταρίτης: “Φοβάμαι για τα αποτελέσματά της. Ας ελπίσουμε να διαψευστούν οι φόβοι”

“Δυστυχώς είμαι στη δυσάρεστη θέση να εισηγηθώ το συγκεκριμένο θέμα. Και δυσάρεστη γιατί; Διότι αυτή τη στιγμή η Σύρος, η πρωτεύουσα του Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις” δήλωσε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Λεονταρίτης, εξηγώντας παρακάτω πως, “Σήμερα εισάγεται η προγραμματική σύμβαση μαζί με τον Δήμο Ερμούπολης για τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου όμως δυστυχώς και η Α΄ Κλειστή Αίθουσα παρουσιάζει τεράστια προβλήματα κι ενδεχομένως να μην είναι λειτουργική για τα επόμενα χρόνια απ΄ ό,τι ακούγεται. Άρα είναι επιτακτική ανάγκη, επείγουσα ανάγκη να συνταχθεί γρήγορα η μελέτη για τη στατικότητα της Β΄ Κλειστής Αίθουσας, όσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτή η μελέτη”. Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων πρόσθεσε μάλιστα πως, “Φοβάμαι ότι τα αποτελέσματά της θα είναι δύσκολα και ο νοών νοείτο”, λέγοντας μάλιστα πως, “Κι αν πραγματικά συμβεί αυτό, κινδυνεύει η Σύρος να βρεθεί χωρίς κλειστούς αθλητικούς χώρους τη στιγμή που έχει μία ομάδα που πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια στο πρωτάθλημα της Α΄ εθνικής κατηγορίας του βόλεϋ με συμμετοχές σε τελικούς πρωταθλήματος, τελικούς κυπέλλου, Final 4 με πολύ μεγάλη επιτυχία. Επίσης, υπάρχουν πολλά αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν αυτούς τους αθλητικούς χώρους” συμπλήρωσε, διατυπώνοντας την πεποίθηση τα αποτελέσματα της μελέτης να μην επιβεβαιώσουν την ανησυχία που υπάρχει από κάθε πλευρά. “Ας ελπίσουμε ότι αυτά που είπα θα διαψευστούν και ότι η μελέτη που θα ανατεθεί και θα κάνουμε από κοινού με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης πραγματικά θα δείξει το αντίθετο”.

Το περιεχόμενο της σύμβασης

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης, το κόστος της μελέτης θα αναλάβει από κοινού η Περιφέρεια και ο Δήμος καλύπτοντας η κάθε πλευρά το κόστος κατά 50%, που σημαίνει 19.000 ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται, σκοπός της Μελέτης είναι ο Έλεγχος της Στατικής Επάρκειας της Β΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου. Η μελέτη θα περιλαμβάνει τρία στάδια: α) Την Προμελέτη (Αποτύπωση φέροντα Οργανισμού Καταγραφή Ζημιών), β) Οριστική μελέτη (Έλεγχος Στατικής Επάρκειας Στατική Επίλυση Φέροντα Οργανισμού) και γ) Μελέτη Εφαρμογής και Τεύχη Δημοπράτησης (Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Ελέγχου και Σύνταξη Τευχών Δημοπράτησης για την Δημοπράτηση Έργου Αποκατάστασης ζημιών ή Ενίσχυσης Φέροντα Οργανισμού όπου απαιτείται).

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σχετικά με τον ορισμό μελών για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της εκτέλεσης της σύμβασης αποφασίσθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχει ο περιφερειακός σύμβουλος, Νικόλαος Βενάκης με αναπληρώτρια την περιφερειακή σύμβουλο, Χρηστιάννα Πάπιτση ενώ αναμένεται η αντίστοιχη απόφαση άμεσα και από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά και από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Εντός έξι μηνών η εκπόνηση της οριστικής μελέτης

Τη διόρθωση του χρόνου ισχύος της προγραμματικής σύμβασης, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη εισηγήθηκε ο κ. Λεονταρίτης, εξηγώντας πως, στο άρθρο 5 της σύμβασης, η αναφορά “ορίζεται σε δύο έτη”, αλλάζει και γίνεται “ορίζεται σε έξι μήνες”. “Εδώ έχει γίνει κάποιο λάθος. Έχω έρθει σε συνεννόηση και με τον δήμαρχο και με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ορίζεται σε έξι μήνες. Δύο έτη για μία μελέτη όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα πολύ μεγάλος χρόνος” σημείωσε κατηγορηματικά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, επισημαίνοντας πως, “Επομένως εμείς θα ψηφίσουμε για έξι μήνες χωρίς παράταση” και στην περίπτωση που αυτή απαιτηθεί, τότε θα υπάρξει εισήγηση από το δημοτικό συμβούλιο. “Νομίζω πως έξι μήνες για την εκπόνηση στατικής μελέτης στο Κλειστό Γήπεδο είναι υπέρ αρκετός χρόνος και εκτός αυτού θα πρέπει να είναι και πιεστικός χρόνος προς τους μελετητές” υποστήριξε, με τα λεγόμενα του οποίου συνηγόρησε και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Δεκαβάλλας.

Αναφερόμενος εξ αρχής στο θέμα της παραχώρησης των αδειών καταλληλότητας τα τελευταία χρόνια, τόνισε πως, “Υπήρχαν άδειες καταλληλότητας που δίνονταν, αλλά τώρα απ΄ό,τι γνωρίζω αναζητούνται περισσότερα εχέγγυα στατικής επάρκειας για την άδεια καταλληλότητας του κτιρίου”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Και τώρα που χρειάστηκε να διερευνηθεί η επάρκεια του κτιρίου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στον φέροντα οργανισμό που δικαιολογεί τη σημερινή προγραμματική σύμβαση. Νομίζω ότι το εξάμηνο είναι αρκετός χρόνος” κατέληξε ο π. Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.