Αφιερωμένη σε τρεις σημαντικές μεταπολεμικές τραγουδίστριες της Ελλάδας η φετινή μουσική εκδήλωση «Από τον Μάρκο στο σήμερα»

Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου, τη Μαρίκα Νίνου και τη Στέλλα Χασκήλ πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καλοκαιρινής εκδήλωσής του «Από τον Μάρκο στο σήμερα».

Δεκαπέντε Συριανοί μουσικοί, που υπηρετούν με μεράκι και αφοσίωση το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι στον τόπο μας, παρουσίασαν στο Γήπεδο Μπάσκετ του Πάγου ένα πλούσιο πρόγραμμα με επιτυχίες εκείνης της εποχής για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ισίδωρος Ρούσσος τόνισε τον ψυχαγωγικό και «επιμορφωτικό» χαρακτήρα της εκδήλωσης, μέσα από την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες για το έργο και τη ζωή των τριών σημαντικών μεταπολεμικών ερμηνευτριών της Ελλάδας.

Άγνωστη, σε πολλούς είναι η Στέλλα Χασκήλ, κατά κόσμον Στέλλα Γαέγου, που γεννήθηκε το 1918 στη Θεσσαλονίκη. Λόγω της εβραϊκής καταγωγής της οικογένειάς της, η αδερφή της Ραχήλ αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και στάλθηκε στο Άουσβιτς. Η Στέλλα και η υπόλοιπη οικογένεια κατέβηκαν στην Αθήνα όπου και κρύφτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Με την απελευθέρωση παντρεύτηκε τον επιζώντα του Άουσβιτς, Ιακώβ (Τζάκο) Ιεχασκέλ, εξού και το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό της Χασκήλ. Το 1946 μπήκε στο στούντιο κι ένα από τα πρώτα τραγούδια της ήταν το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι». Ηχογράφησε 102 τραγούδια, αλλά έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο, τον Φεβρουάριο του 1954 σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε το 1918 στον Καύκασο. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευαγγελία Νικολαΐδου. Συνεργάστηκε με πλήθος σημαντικών λαϊκών συνθετών, όπως ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Βασίλης Τσιτσάνης, του οποίου υπήρξε μούσα. Όπως και η Στέλλα Χασκήλ, η Μαρίκα Νίνου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τον Φεβρουάριο του 1957, σε ηλικία 35 ετών. Η ζωή της ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη, «Ρεμπέτικο» του 1983.

Τέλος, η Σωτηρία Μπέλλου ήταν μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, η οποία γεννήθηκε το 1921 στη Χαλκίδα. Η επιτυχία των πρώτων της ηχογραφήσεων με τον αξέχαστο Τσιτσάνη («Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τα Καβουράκια», «Όταν πίνεις στην ταβέρνα», «Κάνε λιγάκι υπομονή») την καθιέρωσε, ενώ τα χρόνια 1948 - 1955 ήταν περιζήτητη ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες. Το Μάρτιο του 1993 ήρθε αντιμέτωπη με τα πρώτα σοβαρά προβλήματα υγείας, όταν νοσηλεύτηκε με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονικό εμφύσημα. Λίγο αργότερα, διαγνώστηκε ότι έπασχε από καρκίνο του φάρυγγα. Έχασε τη φωνή της και δύο ημέρες πριν τα 76 γενέθλιά της, στις 27 Αυγούστου 1997, άφησε την τελευταία της πνοή.

«Στηριζόμαστε στο μεράκι των Συριανών μουσικών»

Η εκδήλωση «Από τον Μάρκο στο σήμερα», που περιλαμβάνεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διοργανώθηκε φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. «Ο σύλλογός μας δημιουργήθηκε το 2014. Από τότε, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε Συριανούς μουσικούς που παίζουν λαϊκά όργανα για να αναδείξουμε όλοι μαζί την πλούσια σοδειά των μεγάλων συνθετών μας», δήλωσε ο πρόεδρος κ. Ρούσσος. Στην πρώτη διοργάνωση συμμετείχαν 31 καλλιτέχνες και πέρυσι 15-20 άτομα. Ανάμεσά τους και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Νίκος Τατασόπουλος. «Στηριζόμαστε στο μεράκι των αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ανταποκρίνονται με προθυμία σε κάθε κάλεσμά μας, για να έρθουν και να παίξουν αφιλοκερδώς στο Γήπεδό μας», κατέληξε.

Πρόγραμμα προσεχών εκδηλώσεων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, στην προσπάθειά του να αναδείξει την τοπική μας παράδοση έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου και του γυναικείου σχήματος Purpura, στον πολιτιστικό χώρο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων. Το κοινό θα απολαύσει μία ελαφρώς παράδοξη μίξη οργάνων (κανονάκι και λαούτο, φλάουτο και τσέλο, που συνδέει τις παραδόσεις του κόσμου. Με σημείο εκκίνησης την Ελλάδα, θα ταξιδέψουμε στη φωτεινή Μεσόγειο, αλλά και στην Αργεντινή, την Ιρλανδία και τη σαγηνευτική Ανατολή, μέσα από ένα ρεπερτόριο – «ψηφιδωτό», έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου και ο Α.Ο. Πάγου διοργανώνουν το καθιερωμένο Πανηγύρι της Παναγίας, με ζωντανή μουσική, άφθονο φαγητό και κρασί, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 2η Γιορτή Σύκου και Παστελαριάς, με ψήσιμο παστελαριών σε ξυλόφουρνο και προβολή ντοκιμαντέρ για το σύκο και την καλλιέργεια στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πάγου.