Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας τριάθλου στη Σύρο

Το τρίαθλο της επιτυχίας

Με απόλυτη επιτυχία, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, στέφθηκε η πρώτη διοργάνωση αγώνων τρίαθλου στη Σύρο, όταν αγωνιζόμενοι, διοργανωτές και κάτοικοι απόλαυσαν, έκαστος από την πλευρά του, ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, στην καρδιά του Αιγαίου.

Ο πρώτος αγώνας τριάθλου ανήκει στο παρελθόν, όταν με την χθεσινή τελετή βράβευσης των αθλητών μικρής ηλικίας έπεσε η αυλαία της τριήμερης διοργάνωσης, που με την εκ μέρους αθλητών και διοργανωτών ανανέωση της συνάντησης για του χρόνου, επιβεβαιώθηκε η επιτυχία του εγχειρήματος.

Η Σύρος το τριήμερο που προηγήθηκε έζησε μοναδικές στιγμές, με το νησί και τον κόσμο του να κερδίζουν εμπειρίες, όταν παρόμοιος αγώνας όπως το τρίαθλο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σίγουρη δε πρέπει να θεωρείται η απόκτηση φίλων του αθλήματος, όπως κρίνεται από την υποδοχή και αποδοχή που καταγράφηκε από πλευράς των κατοίκων, ενώ εκ μέρους των φιλοξενούμενων δηλώθηκε η απόλυτη ικανοποίηση τους τόσο από τη διοργάνωση των αγώνων όσο και από την ομορφιά του νησιού.

Το πρόγραμμα και οι αγώνες

Η διοργάνωση άνοιξε την αυλαία της την Παρασκευή με την επιστημονική εσπερίδα, στο θέατρο Απόλλων, όπου οι διοργανωτές υποδέχθηκαν τους αθλητές, τους συνοδοί και πολλούς εθελοντές, προκειμένου να του ενημερώσουν για τις τεχνικές λεπτομέρειες των αγώνων, όπως διαδρομή, κανονισμοί, απαιτήσεις κ.λ.π., ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις τεσσάρων μεγάλων τριαθλητών, για θέματα που άπτονται των αγωνισμάτων και συγκεκριμένα η Τόνια Μαχαίρα, που ανέπτυξε το θέμα “Διατροφή καταπολέμησης φλεγμονών”, ο Βασίλης Κρομμύδας, που μίλησε για την “Ιστορική Διαδρομή του τριάθλου στην Ελλάδα”, ο Χρήστος Γαρέφης, που έδωσε “10 Συμβουλές-Προτροπές για να αγωνιστείς αύριο καλύτερα” και η Alice Hector που έδωσε την προοπτική ανόδου σε υψηλότερο επίπεδο του αθλήματος “Reaching the next level - making the impossible possible’’.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ενώ παρών ήταν και ο πρωταθλητής Ελλάδος, Γιώργος Πρίντεζης, με την πρώτη βραδιά να κλείνει στον Ταρσανά, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το παραδοσιακό ναυπηγείο ξύλινων σκαφών, αλλά και ταυτόχρονα να διασκεδάσουν.

Η έναρξη του αγωνιστικού μέρους έγινες το πρωί του Σαββάτου, με τον αγώνα 750 μέτρων κολύμβησης, σε μία τριγωνική διαδρομή με εκκίνηση από το Νησάκι έως την μέση του λιμανιού της Ερμούπολης, προς τον μώλο του φάρου του λιμανιού και τερματισμό στο Νησάκι.

Ακολούθησε ο αγώνας ποδηλασίας των 20 χιλιομέτρων, που ουσιαστικά επρόκειτο για μία διαδρομή από το Νησάκι έως τον Μ. Γιαλό με επιστροφή και τερματισμό στο σημείο εκκίνησης.

Το απόγευμα του Σαββάτου διεξήχθη ο αγώνας τρεξίματος των πέντε χιλιομέτρων, όπου οι αθλητές κλήθηκαν να διανύσουν 2 κύκλους των 2,5 χιλιομέτρων με αφετηρία και τερματισμό το Νησάκι, ανεβαίνοντας προς τον Αγ. Νικόλαο, φτάνοντας έως την αρχή του λιμανιού και επιστρέφοντας στην αφετηρία.

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα έκλεισε με τις βραβεύσεις στην πλατεία Μιαούλη, όπου οι αθλητές έλαβαν τα βραβεία και τα αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

Τέλος, η διοργάνωση έκλεισε με τους αγώνες τριάθλου για τα παιδιά, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς αθλητές να μυηθούν στο συγκεκριμένο άθλημα, με την αυλαία της εκδήλωση να κλείνει με τις βραβεύσεις των λιλιπούτειων αθλητών στην πλατεία Μιαούλη.

Οι εθελοντές συνέβαλαν στην επιτυχία

Αναγνώρισης οφείλει να τύχει η πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών στην επιτυχία της διοργάνωσης, καθώς πρόκειται για τρία αγωνίσματα που καθιστούν το άθλημα ιδιαιτέρως απαιτητικό, γεγονός που προϋποθέτει πολύ καλό συντονισμό.

Για τη συμβολή των εθελοντών στη διεξαγωγή των αγωνισμάτων του τριάθλου, αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια όχι μόνο οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες αθλητές, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους για την όσο το δυνατόν αρτιότερη υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Οι απλοί πολίτες της Σύρου που έσπευσαν να βοηθήσουν στην υλοποίηση του αθλητικού αυτού εγχειρήματος, αλλά και στην επιτυχία της συνολικής διοργάνωσης έτυχαν των ευχαριστιών των διοργανωτών, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να τις αναφέρουν από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή.

Διασπαρμένοι οι εθελοντές σε κάθε σημείο της πόλης, προσέφεραν τη βοήθεια τους προς τους αθλητές, με χαρακτηριστικότερη στιγμή, που απεικονίζει την αναγνώριση τους έργου τους εκ μέρους των αθλητών, όταν κατά τη διάρκεια της βράβευσης, ένας αθλητής έσπευσε να προσφέρει το μετάλλιο σε έναν εθελοντή.

Εκμεταλλεύσιμα οφέλη

Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, ανοίγει τον δρόμο για την καθιέρωση του αθλητικού αυτού γεγονός σε ετήσια βάση για το νησί, που μπορεί να ωφεληθεί από ανάλογες θεματικές τουριστικές προσεγγίσεις και μάλιστα σε περιόδους χαμηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, αλλά και με τουριστικά μεγέθη ανάλογα της φέρουσας ικανότητας του νησιού, ικανά να καλυφθούν επαρκώς.

Πολλοί γηγενείς αθλητές δήλωσαν συμμετοχή, λαμβάνοντας για πρώτη φορά μέρος σε ανάλογους αγώνες, ώστε να αποκτήσουν αθλητικές εμπειρίες για το μέλλον, ενώ αναμενόμενα περιορισμένη υπήρξε και η συμμετοχή των παιδιών στα αγωνίσματα των μικρών κατηγοριών.

Οι αθλητικές συμμετοχές, έφτασαν περίπου τις 250, αριθμός όχι ιδιαίτερα υψηλός, αλλά ικανοποιητικός καθώς πρόκειται για την πρώτη ανάλογη διοργάνωση σε νησιωτικό χώρο, με αθλητές να έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως μία τετραμελής οικογένεια από την Μεγάλη Βρετανία.

Η διοργάνωση είχε φροντίσει ώστε οι ελεύσεις των αθλητών να γίνουν μία ημέρα πριν την έναρξη των αγωνισμάτων, και οι τελικές βραβεύσεις να κλείσουν την τρίτη ημέρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ενός πλήρους τριημέρου.

Με αυτό τον προγραμματισμό, δόθηκε η ευκαιρία και στους αθλητές να εκμεταλλευτούν τον διαθέσιμο χρόνο τους και να κινηθούν πριν και μετά τους αγώνες στο νησί, ανακαλύπτοντας όλα τα θετικά στοιχεία που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη, γεγονός που τους έκανε να μιλούν για ανανέωση του αθλητικού τους ραντεβού για το επόμενο καλοκαίρι.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι στενοκέφαλες αντιδράσεις, όπως αυτές εκφράστηκαν από μία ευτυχώς περιορισμένη μερίδα πολιτών, που επέδειξαν μία μίζερη νοοτροπία, καθώς εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τον περιορισμό της μετακίνησης τους σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, κατά τον δίωρο αποκλεισμό των δρόμων τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων.

Μπορεί κάποιοι να ονειροπολούν για την μετατροπή της Σύρου σε Μονακό, μόνο που στο Μεσογειακό κρατίδιο όταν επί τετραημέρου κλείνει στο σύνολο του για την διεξαγωγή του γκραν πρι, οι Μονεγάσκοι το συντηρούν και το ενισχύουν για τα οφέλη που εισπράττουν από αυτό.

Την μεγάλη διαφορά για τους αθλητές, έκαναν οι απλοί πολίτες που παρακολουθούσαν τους αγώνες, οι οποίοι αποδείχθηκαν ένα ένθερμο κοινό, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αθλητές, καθώς σχολιάστηκε και προσμετρήθηκε στα θετικά των εμπειριών τους από αυτή τους τη συμμετοχή.

«Μοναδική εμπειρία ο αγώνας μέσα στα σοκάκια»

Στους αγώνες τριάθλου συμμετείχαν αθλητές εγνωσμένης αξίας, με εμπειρία και πολύ καλή φυσική κατάσταση, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, γεγονός που οδήγησε τα τελικά αποτελέσματα να κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Πρώτος τερμάτισε, στο ατομικό του τριάθλου, μετά την ολοκλήρωση και των τριών αγωνισμάτων, ο Γιώργος Αλυφαντής, ο οποίος τερμάτισε τέταρτος στην κολύμβηση κέρδισε στη συνέχεια τον χαμένο χρόνο, ανεβάζοντας τον ρυθμό στην ποδηλασία, γεγονός που του επέτρεψε να ξεπεράσει τους αντιπάλους του.

Στις δηλώσεις του ο νικητής του ατομικού, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ένθερμη υποστήριξη του κοινού, την οποία αναγνώρισε με ικανοποίηση, καθώς ανέφερε ότι «Ήταν μία πολύ καλή διοργάνωση και ευχαριστούμε πάρα πολύ τους διοργανωτές, τους εθελοντές και όλο το κοινό στην παραλία που μα χειροκροτούσε. Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία, που ούτε στο εξωτερικό δεν έχουμε τέτοιο κοινό».

Σε ότι αφορά στις αγωνιστικές λεπτομέρειες της διοργάνωσης, ο αθλητής έκρινε πως «Ο δρόμος ήταν πάρα πολύ καλός, όπως και ο τάπητας, ο οποίος ήταν εξαιρετικός. Μοναδική εμπειρία ο αγώνας μέσα στα σοκάκια, όλα ήταν υπέροχα».

Πρώτη γυναίκα στο ατομικό τερμάτισε η γνωστή Αγγλίδα τριαθλήτρια, Alice Hector, η οποία ταξίδεψε με την οικογένειά της από την Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχει στον αγώνα της Σύρου.

Η Hector έδειξε πως έχει την εμπειρία από αγώνες τριάθλου και έζησε όπως δήλωσε αργότερα μοναδικές στιγμές στη Σύρο, αφού «η θάλασσα και το φυσικό τοπίο ήταν κάτι το μοναδικό» όπως είπε.

Η Alice Hector, αφού έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα και κατάφερε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την συμμετοχή της στην στο τριάθλο της Σύρου, δεν παρέλειψε και αυτή να σχολιάσει την θετική ανταπόκριση του κοινού και την παρότρυνση προς τους αθλητές με το συνεχές του χειροκρότημα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Βρετανίδα αθλήτρια «Μου άρεσε πάρα πολύ η κολυμβητική διαδρομή μέσα στη θάλασσα και επίσης ήταν κάτι το φανταστικό ο αγώνας μέσα στην πόλη. Ο κόσμος μας εμψύχωνε με το χειροκρότημά του και μας έδινε ώθηση να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ όλους γι' αυτή την τόσο όμορφη εμπειρία».

Ο αθλητής που τερμάτισε δεύτερος στο ατομικό, Σπύρος Γκοτζιάς, με μία μόνο φράση περιέγραψε τον ενθουσιασμό του, λέγοντας «έχω μείνει άναυδος και τα λόγια είναι περιττά. Ήταν μία τρομερή διοργάνωση».

«Η Σύρος καταξιώνεται ως ένας αθλητικός προορισμός»

«Ήταν μία πάρα πολύ μεγάλη εκδήλωση την οποία προετοιμάζαμε εδώ πάρα πολύ καιρό. Πιστεύω πως όλα πήγαν καλά και εκ του αποτελέσματος θα δικαιωθούμε όλοι. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους συνδιοργανωτές, τους εθελοντές, τους χορηγούς και όλους όσους συνέβαλαν σ' αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα. Η Σύρος καταξιώνεται ως ένας αθλητικός προορισμός, αφού φέτος το καλοκαίρι έχουμε διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Το τρίαθλο είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση και χαίρομαι που οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν και υπήρξε αθρόα προσέλευση στο λιμάνι και στον χώρο του αγώνα» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού.

Τα εύσημα δεν παρέλειψε να αποδώσει ο Δήμαρχος και στους εθελοντές, στους οποίους έκανε ειδική μνεία λέγοντας πως «Η συμμετοχή των εθελοντών μας πιστοποιεί ότι όλοι μαζί μπορούμε. Οι προσπάθειες είναι συλλογικές κι άρα λοιπόν ότι γίνεται και είναι προς όφελος του νησιού μας, πρέπει να έχει την συμμετοχή όλων. Θέλω για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους εθελοντές, χωρίς την παρουσία των οποίων, αυτή η πολύ μεγάλη διοργάνωση θα ήταν αδύνατη».

Τέλος ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης μίλησε για τις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν, υπενθυμίζοντας ότι «Το τρίαθλο είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση και ακολουθεί το syros-run, το 3on3 που θα διεξαχθεί στην πλατεία Μιαούλη, το παγκόσμιο πρωτάθλημα ψαροντούφεκου κι άλλες διοργανώσεις».

 

Ετικέτες: