Ο πρωταθλητής Ευρώπης Γιώργος Πρίντεζης μιλά αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” για το Final-4 του Λονδίνου, αλλά και την κίνηση που έκανε να φωτογραφηθεί με το πανό της Σύρου

“Σπίτι μου... η Σύρος”

Ο Γιώργος Πρίντεζης βρίσκεται δίκαια στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού για ακόμη μια φορά έδειξε πόσο αγαπά τον τόπο καταγωγής του. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την κίνησή του αυτή έδειξε σε όλη τη Ευρώπη πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή του η Σύρος.

Ο αθλητής των “ερυθρόλευκων” μίλησε αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” για την κίνησή του αυτή, αλλά και την κατάκτηση του τίτλου. “Με το που είδα το πανό της Σύρου, με γέμισε ακόμη περισσότερη δύναμη. Το πρωτοείδα στο παιχνίδι του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ και ήθελα να πω στον φίλαθλο ότι μετά το τέλος του τελικού να μου το δώσει για να το δει όλη η Ευρώπη. Όμως, δεν το έκανα γιατί το έχω σαν γρουσουζιά, με το τέλος του τελικού έτρεξα και το πήρα”, είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Πρίντεζης.

* Πήγατε στο Λονδίνο σαν αουτσάιντερ, παρόλα αυτά αποδείξατε ότι είχατε μακράν την καλύτερη ομάδα. Υπάρχει κάποιο μυστικό για την επιτυχία αυτή;

“Τα συναισθήματα είναι πάρα πολύ όμορφα, καθώς αποδείξαμε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα του Final-4. Πήγαμε στο Λονδίνο σαν μια παρέα, να ευχαριστηθούμε τη διοργάνωση, γιατί όλοι πίστευαν ότι εμείς είμαστε το αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Αυτό μας βγήκε σε καλό, καθώς καταφέραμε να φτάσαμε στην κορυφή της Ευρώπης”.

* Αλήθεια, όταν στο πρώτο δεκάλεπτα μείνατε πίσω με 17 πόντους, σου πέρασε από το μυαλό ότι δεν θα καταφέρνατε να γυρίσετε το παιχνίδι; Το ρωτάω αυτό γιατί και στον περσινό τελικό είχατε μείνει πίσω με 19, αλλά με δικό σου καλάθι στο τέλος κατακτήσατε την πρώτη θέση.

“Η παραμονή στην κορυφή, από το να φτάσεις εκεί, είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα”

“Η Ρεάλ είναι μοναδική ομάδα της Ευρώπης που αν μείνεις πίσω με 17 πόντους και ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο, δύσκολα μπορείς να γυρίσεις την εις βάρος σου κατάσταση. Όταν σιγά – σιγά μειώναμε τη διαφορά και έπεσε από τους 17 στους 8, πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να γυρίσουμε το ματς και πως θα το παίρναμε. Παίξαμε πάρα πολύ καλά, κόντρα σε έναν πραγματικά δύσκολο αντίπαλο και είμαστε διπλά χαρούμενοι, που καταφέραμε και κερδίσαμε αυτό το τρόπαιο”.

* Ο Ολυμπιακός έκανε κάτι το οποίο λίγες ομάδες το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής. Δηλαδή, μπήκατε σε ένα κλειστό λόμπι με ιστορικές ομάδες όπως, η Μακάμπι, η Ρεάλ και η Γιουκοπλάστικα. Πιστεύεις ότι αυτό από μόνο του λέει κάτι;

“Η παραμονή στην κορυφή, από το να φτάσεις εκεί, είναι ένα ξεχωριστό συναίσθημα. Ήταν ένας μεγάλος στόχος, που δεν τον σκεφτόμαστε καθόλου κατά τη διάρκεια της σεζόν. Δε λέγαμε ποτέ ότι πάμε για να το πάρουμε, πηγαίναμε σεμνά και ταπεινά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με στόχο να παίζουμε καλό μπάσκετ και να κερδίσουμε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Στην Ευρώπη θέλαμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούσαμε. Τελικά, περάσαμε στο Final-4 και εκεί ξέραμε ότι είναι δύο παιχνίδια, δύο σαραντάλεπτα, που πολλά μπορούν να γίνουν”.

* Κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάποιοι σας αμφισβήτησαν, είπαν ότι δεν έχετε δυνατότητες για κάτι μεγάλο, αυτό σας πείσμωσε ακόμη περισσότερο;

“Στην Ελλάδα είμαστε. Ξέρουμε τη γίνεται και ξέρουμε ότι το τώρα είναι αυτό που μετρά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα σου συμπεριφερθούν μετά από δύο εβδομάδες. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μουρμούρα και ότι πάλι κάποιος θα βρεθεί να πει κάτι. Από εκεί και πέρα, η ομάδα έχει διαχειριστεί πάρα πολύ καλά αυτό το κομμάτι, έχει καταπληκτικά παιδιά, καταπληκτικούς παίκτες, είμαστε μια παρέα και το θετικό είναι ότι στα δύσκολα φαίνεται ο καλός χαρακτήρας και το ήθος του κάθε ανθρώπου. Σε κάποια άτυχη στιγμή δεν ψάχναμε να βρούμε δικαιολογίες, λέγαμε ότι πρώτα φταίμε οι ίδιοι και προσπαθούμε στη συνέχεια να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι”.

“Το είχα σαν σκέψη, σαν όνειρο, με το που τελείωνε ο αγώνας να τρέξω να πάρω το πανό και να το δει όλος ο κόσμος”

* Κατά τη διάρκεια της απονομής του Κυπέλλου έτρεξες στην εξέδρα και πήρες ένα πανό του Ολυμπιακού που πάνω έγραφε “Σύρος”. Θα ήθελα να μου πεις για την κίνησή σου αυτή, καθώς εδώ στο νησί όλοι μιλούν με τα καλύτερα γι' αυτό.

“Ήθελα να ζητήσω το πανό από πριν, δηλαδή, μετά το τέλος του ημιτελικού με την ΤΣΣΚΑ, δηλαδή, να πιάσω τον φίλαθλο που το είχε και να του πω ότι αν κερδίσουμε στον τελικό θέλω να μου το δώσεις. Όμως, αυτό το έχω σαν γρουσουζιά. Δεν θέλω να κανονίζω κάτι πριν από κάποιον μεγάλο αγώνα. Το είχα σαν σκέψη, σαν όνειρο, με το που τελείωνε ο αγώνας να τρέξω να πάρω το πανό, ώστε να το δει όλος ο κόσμος. Μου άρεσε πάρα πολύ που είδα το “Σύρος” πίσω από τον πάγκο στον ημιτελικό, το γεγονός αυτό μου έδωσε ακόμη περισσότερη δύναμη και μεγαλύτερη ενέργεια. Το αγαπώ πολύ αυτό το νησί και μου έδωσε πολύ μεγάλη ενέργεια, από την πρώτη στιγμή που το είδα πίσω από τον πάγκο μας. Ήθελα να κάνω κάτι, ώστε να δει το πανό αυτό όλη η Ευρώπη”.

* Σε βλέπουμε τακτικά στη Σύρο, καθώς όποτε βρεις ευκαιρία επισκέπτεσαι τη γενέτηρά σου. Θα ήθελα να μου πεις πως νιώθεις για τη Σύρο, αλλά κι αν έχεις κάποιες σκέψεις για το μέλλον.

“Το πιο πιθανό είναι στο μέλλον να μείνω μόνιμα στη Σύρο, γιατί μου αρέσει και το αγαπώ πάρα πολύ. Μπορεί να ζω τα περισσότερά μου χρόνια στην Αθήνα, όμως οι παρέες μου είναι στη Σύρο. Νιώθω περισσότερο σαν σπίτι μου το νησί αυτό, παρά την Αθήνα. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων πρέπει να βρίσκομαι εδώ, αφού αγωνίζομαι στον Ολυμπιακό. Όποτε μου δίνεται η ευκαιρία επισκέπτομαι τη Σύρο, με ηρεμεί πολύ το νησί κι αν δεν υπήρχε το μπάσκετ στη ζωή σου, τον μεγαλύτερο χρόνο σίγουρα θα ήμουν εκεί”.

* Αν κι ακόμη είναι αρκετά νωρίς γι' αυτό, θα ήθελα να μου πεις αν έχεις κάποια σχέδια για τον μέλλον; Θα επιστρέψεις μετά το τέλος της καριέρας σου απ' την πρωτεύουσα στο νησί σου;

“Είναι πολύ νωρίς ακόμη και δεν θέλω να σκέφτομαι ακόμη κάτι τέτοιο. Έχω ακόμη πολλά χρόνια να παίξω μπάσκετ. Αυτό που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή είναι να ευχηθώ ότι το καλύτερο για τη Σύρο. Είναι ένα φανταστικό μέρος και του αξίζει να προωθηθεί, ώστε να έρθει κόσμος και να το γνωρίσει καλύτερα. Η Ελλάδα έχει ωραία μέρη και είναι κρίμα να μένουν ανεκμετάλλευτα”.

* Κάποιοι λένε ότι θέλεις να κλείσεις την καριέρα σου στη Σύρο, αυτό αληθεύει;

“Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι τέτοιο, θα δω πως θα είναι τα πράγματα τότε και θα αποφασίσω”.

* Ο κόσμος του Ολυμπιακού σας περίμενε στο αεροδρόμιο και σας αποθέωσε, αλήθεια πως νιώθει ένας αθλητής αυτές τις ώρες;

“Είναι η δικαίωση πολλών κόπων. Η δική μας χαρά είναι που βλέπουμε ζωγραφισμένη την ικανοποίηση στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων. Η δική μας επιτυχία περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς σε μία τόσο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, δώσαμε τόσο μεγάλη χαρά σε όλους τους ΈλληνεςΓια άλλη μια φορά η Ελληνική σημαία ήταν κορυφή της Ευρώπης και εύχομαι να συνεχιστεί αυτή παράδοση και τα επόμενα χρόνια”.

“Είμαστε μια ομάδα που κοιτάμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά”

* Πριν τη διεξαγωγή του Final-4 πιστεύατε σαν ομάδα ότι θα κάνατε το repeat;

“Γενικά είμαστε ομάδα που δεν σκεφτόμαστε το μέλλον, ούτε σκεφτόμαστε τη θα γίνει αν θα κάναμε το repeat ή το που μπορούμε να φτάσουμε. Είμαστε μια ομάδα που κοιτάμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Δεν προγραμματίζουμε τίποτα, προχωράμε και κοιτάμε θετικά το μέλλον”.

* Τη σημαίνει η κατάκτηση του τίτλου σε Ελληνικό επίπεδο, καθώς ένας συμπαίκτης σου δήλωσε στο τέλος του τελικού πως “όσο και να προσπαθούν να μας αφανίσουν σαν χώρα, εμείς είμαστε εδώ και δείχνουμε πόσο δυνατοί είμαστε”.

“Συμφωνώ σε όλα όσα είπε, καθώς ο Έλληνας έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε άλλα επίπεδα. Έχουμε δει ότι τα κορυφαία μυαλά τα διαθέτουν Έλληνες και πιστεύω ότι σαν χώρα μπορούμε να ξεφύγουμε απ' αυτήν την κατάσταση. Τα εχέγγυα τα έχουμε, πιστεύω ότι δεν έχουμε υπομονή για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται κατά καιρούς. Στο μπάσκετ είμαστε τυχεροί που κρατάμε κάποια πράγματα από το παρελθόν και τα διατηρούμε ακόμη και σήμερα”.

* Έχετε επιστρέψει μαζί με το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο στην Ελληνική πραγματικότητα. Τώρα όπως είναι λογικό το βάρος ρίχνεται στο πρωτάθλημα Ελλάδος και στην κατάκτησή του. Που πιστεύεις ότι θα κριθεί αυτός ο τίτλος.

“Θα είναι οι πιο δύσκολοι τελικοί και το καλό για εμάς είναι ότι δεν ξεκινάμε όπως πέρσι, δηλαδή, θα έχουμε το χρόνο να γεμίσουμε τις μπαταρίες. Ο Παναθηναϊκός είναι μία πάρα πολύ διαβασμένη ομάδα, έχει την εμπειρία, γνωρίζει καλά την Ελληνική πραγματικότητα και έχει έναν πολύ καλό προπονητή. Οι τελικοί θα είναι  δυσκολότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Δεν υπάρχουν φαβορί σ' αυτά τα παιχνίδια. Εύχομαι ο καλύτερος να κερδίσει και να στεφθεί πρωταθλητής”.

* Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία 24ωρα έχει κάνει μία προσθήκη και ίσως κάνει μια δεύτερη. Πιστεύεις ότι θα εμφανιστεί πιο ανταγωνιστικός στους τελικούς του πρωταθλήματος;

“Έτσι πιστεύω κι εγώ. Θα είναι ανταγωνιστικός, το έδειξε μάλιστα και με τη Μπαρτσελόνα αυτό. Έπαιξε πάρα πολύ καλά κι αν πέρναγε την ομάδα της Ισπανίας, θα πέρναγε και στον τελικό του θεσμού και θα παίζαμε μαζί. Ο Πεδουλάκης έχει φτιάξει ένα πάρα πολύ καλό σύνολο και προβλέπονται πάρα πολύ δύσκολοι τελικοί”.

* Κλείνοντας θα ήθελες να πεις κάτι στους Συριανούς;

“Το μόνο που θέλω να πω είναι, να αγαπούν τον τόπο τους, γιατί πραγματικά είναι ένα υπέροχο νησί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξουν λίγο το μυαλό τους και να καταλάβουν ότι μεμονωμένα δεν μπορείς να κάνεις σημαντικά πράγματα. Συλλογικά όλα μπορούν να γίνουν, ενώ από μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα”.