Στη Σύρο βρέθηκε πριν από λίγες ήμερες ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού Γιώργος Πρίντεζης

“Η Ελλάδα έχει το ταλέντο να πάει ψηλά”

Το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ανήκει στο παρελθόν, η Γαλλία έκανε την μεγάλη έκπληξη στον ημιτελικό αποκλείοντας την Ισπανία και επικρατώντας στον μεγάλο τελικό του θεσμού, για να ανέβει στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν κατάφερε να διακριθεί, αλλά δεν εξασφάλισε και τη θέση που θα της επέτρεπε να πάρει μέρος στο Μουντομπάσκετ.

Ο Γιώργος Πρίντεζης απέδειξε για ακόμη μία φορά πως η Σύρος είναι ο τόπος που τον ηρεμεί και τον ξεκουράζει. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε, ήρθε στο νησί της καρδιάς για να “φορτίσει τις μπαταρίες” του, ενόψει της δύσκολης χρονιάς που ακολουθεί. Ο διεθνής φόργουορντ μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την κακή πορεία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ και το νέο πρωτάθλημα που ξεκινά με το ντέρμπι απέναντι στον Παναθηναϊκό.

* Η Εθνική δεν κατάφερε να παρουσιάσει το γνωστό καλό της πρόσωπο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και ο προπονητής είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο ρόστερ.

“Η αλήθεια είναι αυτή... και κακά τα ψέματα αποτύχαμε. Ο κόσμος περίμενε μία καλύτερη διάκριση ή ένα μετάλλιο από εμάς. Δεν φανήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών του, καθώς η ομάδα κινήθηκε σε μία μετριότητα. Κατά τη γνώμη μου αυτή η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού στα φιλικά κάναμε πάρα πολύ καλά παιχνίδια και είχαμε δείξει μία διαφορετική εικόνα. Πιστεύαμε ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, όμως από την πρώτη κιόλας ημέρας στο Ευρωμπάσκετ άρχισαν τα προβλήματα. Με το ξεκίνημα του τουρνουά δείξαμε κάποιες αδυναμίες και όσο περνούσαν οι μέρες, τα προβλήματα φαίνονταν όλο και περισσότερο”.

* Παρόλα αυτά η Εθνική έκανε κάποια πάρα πολύ καλά παιχνίδι, όπως για παράδειγμα αυτό με την Ισπανία, όπου και κερδίσατε. Η συνέχεια της δεύτερης φάσης δεν ήταν ανάλογη, καθώς ακολούθησαν μόνο ήττες. Πως γίνεται να έρχεσαι από μία μεγάλη νίκη απέναντι σε μία ομάδα “φόβητρο” όπως ήταν η Ισπανία και να μην έχεις την ανάλογη ψυχολογία;

“Είχαμε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας και πολλά μπορείς να πεις ότι έφταιγαν. Ίσως το χειρότερο κι αυτό που κρατάω εγώ είναι ότι ουσιαστικά όλοι παίκτες της Εθνικής, δεν είχαμε ένα ξεκάθαρο ρόλο μέσα στην ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούσε κάποιος να βοηθήσει τη στιγμή που τον είχε ανάγκη η ομάδα. Όλοι οι παίκτες θα μπορούσαν να κάνουν το κάτι παραπάνω, γιατί κανείς δεν είχε την απόδοση που είχε με την ομάδα του. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα πήγαμε καλά σ' αυτό το τουρνουά”.

* Η Ελλάδα γενικά έχει αθλητές με πάρα πολύ ταλέντο κι αυτό το βλέπουμε καθημερινά που συνεχώς παίρνουν μεταγραφές για μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού. Βέβαια κι όσοι αγωνίζεστε στο εγχώριο πρωτάθλημα είσαστε παίκτες εγνωσμένης αξίας, καθώς κάθε χρόνο διεκδικείται την κορυφή της Ευρώπης. Μάλιστα η ομάδα σου έχει κατακτήσει την κορυφή δύο διαδοχικές χρονιές. Θα μπορεί η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της ώστε να διεκδικήσει κάποια διάκριση;

“Πιστεύει ότι και η ίδια ομάδα με τους ίδιους παίκτες μπορεί να έχει διακρίσεις, αφού υπάρχει μεγάλο ταλέντο. Δεν μας έχουν πάρει τα χρόνια, αλλά και οι επόμενες γενιές που έρχονται δείχνουν πολλοί δυνατές, οπότε εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος”.

*Η ατυχία έπαιξε το δικό της ρόλο στην αποτυχία της Εθνικής ομάδας;

“Σίγουρα η ατυχία έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην πορεία μας στο Ευρωμπάσκετ, γιατί ο τραυματισμός του Βασίλη (Σπανούλη), ήταν σε ένα πολύ κομβικό σημείο. Με την Ιταλία και την Φιλανδία που χάσαμε, ο Βασίλης ήταν ανέτοιμος να βοηθήσει. Οι τραυματισμοί έπαιξαν το ρόλο τους σίγουρα, αλλά το πρόβλημα ήταν γενικό, δεν ήταν μόνο οι τραυματισμοί”.

Αν θέλουμε το πλεονέκτημα έδρας στα play off, πρέπει να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό”

* Να φύγουμε από το Ευρωμπάσκετ και την Εθνική ομάδα και να μιλήσουμε για το Ελληνικό πρωτάθλημα. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος και η κληρωτίδα έπαιξε το δικό της “παιχνίδι” αφού έβγαλε ντέρμπι. Έτσι, την πρώτη αγωνιστική θα φιλοξενήσετε σε ένα άδειο γήπεδο τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό.

“Το πρωτάθλημα ξεκινά πολύ δυναμικά και πιστεύω πως καμία από τις δύο ομάδες δεν θα είναι έτοιμη γι' αυτό το παιχνίδι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν πολλούς διεθνείς αθλητές, που ουσιαστικά έχουν καθυστερήσει να ενσωματωθούν με τις ομάδες τους. Παρόλα αυτά όμως δεν παύει αυτό το παιχνίδι να είναι ένα ντέρμπι και για εμάς που ξεκινάμε το πρωτάθλημα με μείον δύο, η νίκη να είναι μονόδρομος. Αν θέλουμε να έχουμε πλεονέκτημα έδρας στα play off θα πρέπει να κερδίσουμε και τα δύο παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αυτό βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά θα τα δώσουμε όλα, ώστε να πάρουμε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος”.

* Κλείνοντας, ποια πιστεύεις ότι θα η γενική εικόνα του πρωταθλήματος;

“Πιστεύω ότι έχει έρθει ώρα της ανάκαμψης, γιατί το προηγούμενο διάστημα το μπάσκετ το άδειασαν. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ξεκινούν και πάλι με τους ίδιους στόχους, δηλαδή την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες θα είναι πιο ανταγωνιστικές. Πιστεύω ότι όλοι έχουν μάθει από τα λάθη τους και δεν θα μπουν στη διαδικασία να χρωστούν χρήματα σε αθλητές. Οπότε ξεκινάμε πατώντας στο έδαφος και τα μπάτζετ των ομάδων είναι σύμφωνα με τις δυνατότητές τους”.

Τέλος, είδαμε για ακόμη μία φορά πως με την πρώτη ευκαιρία ήρθες στη Σύρο.

“Η Σύρος το έχω πει πολλές φορές, είναι ένα μέρος που το αγαπάω και με ηρεμεί. Το θεωρώ ένα πολύ ωραίο νησί και με την πρώτη ευκαιρία που βρίσκω έρχομαι. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει το κενό που θα έχω να είναι πάνω από δύο ημέρες, καθώς τα δρομολόγια των πλοίον δεν εξυπηρετούν αυτήν την περίοδο. Η Σύρος με ηρεμεί και μου δίνει τη δύναμη για να συνεχίσω”.