Ξεκινά σήμερα το 10ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης “Vikelas Cup”

Τεστάρουν τις δυνάμεις τους

Μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση θα φιλοξενήσει το κολυμβητήριο της Ερμούπολης, αφού σήμερα ξεκινά το 10ο διεθνές τουρνουά “Vikelas Cup”. Στο τουρνουά θα πάρουν μέρος τέσσερις εθνικές ομάδες νέων ανδρών, όπου η ηλικία των αθλητών θα είναι 16 και 17 ετών. Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος είναι οι: Ελλάδα, Σερβία, Κροατία και Ιταλία. Το τουρνουά αυτό είναι η πρόβα τζενεράλε για τις ομάδες ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες, στη Μάλτα. Στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης θα πάρουν μέρος τα μεγάλα φαβορί του Πανευρωπαϊκού και γι' αυτό τον λόγο, οι φίλαθλοι αναμένεται να δουν σπουδαία ματς.

Τώρα, όσον αφορά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, εδώ τα πράγματα είναι κάπως ιδιαίτερα, καθώς είναι το πρώτο και το τελευταίο τεστ που θα δώσει ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τα οικονομικά προβλήματα έχουν χτυπήσει όπως βλέπουμε και τις μικρές εθνικές ομάδες και γι' αυτό οι αθλητές έχουν ανάγκη την στήριξη των φιλάθλων, ώστε να πάρουν δύναμη και κουράγιο, ώστε να παρουσιαστούν έτοιμοι στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Μπορεί η ομάδα να έχει σπουδαία ταλέντα στη σύνθεσή της, όμως κι αυτά χρειάζονται καλή προετοιμασία για να αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Έτσι, ο κ. Δαμάσκος (Ομοσπονδιακός προπονητής) το βλέπει σαν μία μεγάλη ευκαιρία, αυτό το τουρνουά, ώστε να δει τα όποια κενά υπάρχουν και στο μικρό διάστημα που απομένει να διορθώσει όσα περισσότερα μπορεί.

“Τα φαβορί του πανευρωπαϊκού... στη Σύρο”

Ο Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχιακό μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και συγκεκριμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. “Για δέκατη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί το διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης με την επωνυμία “Vikelas Cup”, που γίνεται σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Το τουρνουά όπως είναι γνωστό θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια έως και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου. Φέτος φιλοξενούμε στο “Vikelas Cup” τις Εθνικές ομάδες των εφήβων, δηλαδή παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι το 1996 και είναι 16, 17 ετών. Οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στο τουρνουά είναι σπουδαία ταλέντα. Το “Vikelas Cup” όπως θα θυμάστε ξεκίνησε το 2004 σε επίπεδο Εθνικών ομάδων ανδρών, το 2005 πήραν μέρος ομάδες παίδων, ενώ τα έτη 2006, 2009 και 2012 ήταν οι νέοι άνδρες. Τα έτη 2007, 2008, 2010, 2011 και φέτος αγωνίστηκαν και θα αγωνιστούν οι έφηβοι. Μέχρι σήμερα στο “Vikelas Cup” έχουν πάρει μέρος σπουδαίες ομάδες, οι οποίες μεγάλες δυνάμεις στον χώρο της υδατοσφαίρισης, όπως η Ρωσία, η Σερβία, η Γαλλία και η Ιταλία, κα. Φέτος, έχω μάθει ότι οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο τουρνουά είναι πολύ δυνατές, καθώς θα διεκδικήσουν κάποιο μετάλλιο, στο επικείμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πρόκειται να γίνει στη Μάλτα. Στο “Vikelas Cup” φέτος επαναλαμβάνω θα πάρουν μέρος Εθνικές ομάδες Εφήβων και αυτές είναι: Η Εθνική Ελλάδος, η Σερβία, η Κροατία και η Ιταλία. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση, καλή επιτυχία στα νέα παιδιά που θα πάρουν μέρος στο τουρνουά και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έχουμε την τιμή να έχουμε εδώ το πρώτο αντιπρόεδρο της ΚΟΕ τον κ. Γιώργο Κατσαρό, αλλά και τον Περικλή Δαμάσκο, ο οποίος είναι ο προπονητής της ομάδας των εφήβων. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και τους χορηγούς της διοργάνωσης, που για ακόμη μια χρονιά είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή”.

“Το νησί με αυτό το τουρνουά γίνεται γνωστό σε όλον τον κόσμο”

Στη συνέχεια μίλησε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΟΕ Γιώργος Κατσαρός. “Η Κολυμβητική Ομοσπονδία για ακόμη μία φορά θέλει να ευχαριστήσει το Δήμο Σύρο – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους χορηγούς, αλλά ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Γρυπάρη, ο οποίος είναι δίπλα σ' αυτό το άθλημα όλα αυτά τα χρόνια. Η Εθνική μας ομάδα θα διεκδικήσει στη Μάλτα κάποιο μετάλλιο. Εδώ είναι το μεγάλο ραντεβού τον Εθνικών ομάδων που θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση στη Μάλτα, αλλά και σε λίγα χρόνια θα πλαισιώσουν τις ανδρικές ομάδες της χώρας τους. Στην Ελληνική ομάδα υπάρχουν παιδιά που έχουν πάρει το πριμ για την ένταξή τους στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας. Αυτό έγινε καθώς η ομάδα αυτή έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες. Σ' αυτό το τουρνουά θα γίνουν μεγάλα παιχνίδια, αφού οι ομάδες αυτές είναι τα φαβορί για το Πανευρωπαϊκό. Οι φίλοι του αθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τους αυριανούς πρωταθλητές, αλλά και παιχνίδια που θα τους μείνουν αξέχαστα. Η ΚΟΕ σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του νησιού υπόσχεται, ότι κάθε χρόνο αυτή η εκδήλωση θα είναι όλο και καλύτερη. Εύχομαι, κάθε χρόνο αυτό το ραντεβού να ανανεώνεται, καθώς το νησί με αυτό το τουρνουά γίνεται γνωστό σε όλον τον κόσμο”.

“Έχουμε μάθει στα δύσκολα οι Έλληνες”

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας, Περικλής Δαμάσκος είχε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η προετοιμασία αυτής της ομάδας έχει γίνει κατά από πολλά εμπόδια και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι αυτή η συμμετοχή είναι η μοναδική που έχει πάρει μέρος σε τουρνουά η ομάδα των εφήβων. “Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά όλους συμβάλουν για να διεξαχθεί αυτό το τουρνουά. Ο Δήμος και η Περιφέρεια έχει συμβάλει στη πραγματοποίηση όλα αυτά τα χρόνια στην πραγματοποίηση του “Vikelas Cup”. Ο Δημήτρης Γρυπάρης είναι ο άνθρωπος που τρέχει αυτά τα δέκα χρόνια και καταφέρνει να υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό το τουρνουά. Αν κάνουμε μία αναδρομή τα προηγούμενα χρόνια, θα δούμε πόσο σημαντικά ήταν αυτά που έγιναν εδώ και πόσο συνετέλεσαν σ' αυτό το οικοδόμημα που λέγεται υδατοσφαίριση. Έτσι ώστε και η Σύρος να προβληθεί στα κράτη όλου του κόσμου, αλλά και να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του αθλήματος. Εδώ στη Σύρος, εκτός από τα επίσημα τουρνουά έχουν πραγματοποιήσει και πολλές ομάδες την προετοιμασία τους. Φέτος, έχουμε για ακόμη μια φορά αυτό το τουρνουά που καλώς ή κακώς θα είναι η μοναδική μας προετοιμασία, ενόψει του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έχουμε μάθει στα δύσκολα οι Έλληνες, έχουμε μάθει να πολεμάμε τις δυσκολίες και να τις ξεπερνάμε. Ελπίζω και πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και μ' αυτή την ομάδα. Είμαστε πιο συγκρατημένοι στην αισιοδοξία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω όλων αυτών των θεμάτων. Πιστεύω όμως ότι στο τέλος θα καταφέρουμε κάτι πολύ καλό. Αν δεν το πίστευα βέβαια, δεν θα βρισκόμουν εδώ γι' αυτήν την προσπάθεια, δηλαδή, να έχουμε κάποια διάκριση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Ελπίζω, πιστεύω, ότι με σωστή δουλειά μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεπηδήσουν οι παίκτες, που θα επανδρώσουν την Εθνική ομάδα των ανδρών. Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά, τον Δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, τον Δημήτρης Γρυπάρη και την Περιφέρεια γι' αυτό που προσφέρουν στην Ελληνική υδατοσφαίριση.

“Η Σύρος έχει προσφέρει τα μέγιστα στο άθλημα”

Τέλος, από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Δημήτρης Γρυπάρης, μίλησε για το “Vikelas Cup”, αλλά και τις εννέα προηγούμενες διοργανώσεις. “Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο για την οικονομική στήριξη του “Vikelas Cup” και την βοήθεια από τον ΟΠΑΣ. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι συγχρόνως να μην σταματήσει αυτή η διοργάνωση. Κοιτώντας το παρελθόν, βλέπω με ικανοποίηση ότι η Σύρος έχει προσφέρει τα μέγιστα στο άθλημα της Πετοσφαίρισης. Τα παιδιά που έχουν περάσει αυτά τα δέκα χρόνια από τη Σύρο είναι πάρα πολλά και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς εύκολα, όταν κοιτάξει τα ρόστερ των τότε ομάδων και δει ποιοι έχουν περάσει από το “Vikelas Cup”. Οι περισσότεροι τότε αθλητές, σήμερα ανήκουν στις ανδρικές Εθνικές ομάδες και έχουν συμμετοχές σε Παγκόσμιας Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό συμβαίνει και με τους περισσότερους παίκτες που είναι αυτή τη στιγμή στην Εθνική ομάδα των ανδρών. Όταν με βλέπουν μου αναφέρουν τις εμπειρίες τους από τη Σύρο. Οι αθλητές αναγνωρίζουν την προσφορά του νησιού μας στο πόλο”. Στη συνέχεια ο κ. Γρυπάρης αναφέρθηκε στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αλλά και τους διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες του τουρνουά. “Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του κολυμβητηρίου που πραγματικά τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει τα πάντα ώστε οι εγκαταστάσεις να έτοιμες την ημέρα της έναρξης των αγώνων”, κατέληξε ο κ. Γρυπάρης. Στο τέλος του χαιρετισμού του ευχαρίστησε τους χορηγούς για την προσφορά τους για ακόμη μια φορά.

Όπως ήταν φυσικό ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας στο τέλος της συνέντευξης Τύπου απάντησε στην ερώτηση για το κολυμβητήριο της Ερμούπολης και στα επικείμενα έργα της τηλεθέρμανσης. “Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπάρχει μία πρωτοποριακή σκέψη και μελέτη, η οποία έχει ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο και αφορά την εκμετάλλευση την απορριπτόμενη ενέργεια του εργοστασίου της ΔΕΗ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η μελέτη θα υλοποιηθεί. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να προλάβει να υλοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα χρόνο. Όταν ολοκληρωθεί το έργο θα είναι πολύ σημαντικό. Η απόσβεσή του θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν και η κυβέρνηση εξήγγειλε πως θα γίνει η διασύνδεση των νησιών, όπου αυτό σημαίνει ότι αν μπει σε ψυχρή εφεδρεία η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να έχει αυτή την εκμετάλλευση που επιθυμούμε, μετά από κάποια χρόνια. Σε πρώτη φάση είναι αυτή η ενέργειά μας και πιστεύουμε επειδή σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσει να γίνει απόσβεση της επένδυση, όπου μπορεί να μην βάζει χρήματα ο Δήμος, θα βάλει το συμπληρωματικό ποσό η Περιφέρεια. Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από το Λαύριο προς τις Κυκλάδες, θα μπορέσει να έχει αποσβεστεί πλήρως η δαπάνη του έργου”.

Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα γίνει η διασύνδεση των νησιών, πως είναι δυνατών να προχωρήσει ένα έργο όπου έχει ημερομηνία λήξεως; Γιατί δεν αναζητούνται άλλες λύσεις η οποίες θα είναι μόνιμες και δεν θα πάνε χαμένα τα χρήματα του Ελληνικού λαού; “Οι εκτιμήσεις είναι ότι το έργο της διασύνδεσης εφόσον δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη, πριν το 2018 δεν το βλέπουμε να τελειώνει. Όταν κάνεις απόσβεση σε ενάμιση χρόνο, σημαίνει ότι θα έχει όφελος ενεργειακό, πολλαπλάσιο μέχρι τότε. Αυτή η λύση είναι πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα” απάντησε ο Δήμαρχος Σύρου. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Γρυπάρης είπε για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας και είναι η εξής:. Στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας χρησιμοποιήσουν πάνελ τα οποία κάνουν δύο δουλειές. Η μία είναι ότι χρησιμοποιούνται σαν ηλιακοί θερμοσίφωνες και η άλλη είναι ότι λειτουργούν σαν συλλέκτες. Έτσι, πουλάνε το ρεύμα στη ΔΕΗ και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες θερμαίνουν σε μεγάλο βαθμό το νερό της πισίνας. Με το κέδρος που έχει από τους ηλιακούς συλλέκτες, μπορείς να αγοράσεις πετρέλαιο και συμπληρωματικά να δουλεύουν οι καυστήρες, για να έχεις την επιθυμητή θερμοκρασία στο κολυμβητήριο. Υπάρχουν κι άλλες λύσεις, όμως αυτή όπως είπε ο Δήμαρχος είναι πρωτοπόρα και πρέπει να την κυνηγήσουμε. Αν οι τεχνικές υπηρεσίες το τρέξουν, πιστεύω ότι μέχρι το Γενάρη, το έργο να είναι έτοιμο”.

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Σύρο;

Το καλύτερο βέβαια το άφησαν για το τέλος, αφού ο κ. Κατσαρός με το κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, ουσιαστικά προανήγγειλε τις διαδικασίες και εύρεσης λύσης, ώστε την νέα σεζόν να πραγματοποιηθεί στη Σύρο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Αν προχωρήσει και τελικά πραγματοποιηθούν οι αγώνες στο κολυμβητήριο της Σύρου, τότε θα μιλάμε για μεγάλα οφέλη για το νησί, αφού μόνο οι αθλητές και αθλήτριες ξεπερνούν τους 500. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα δουλέψουν σε μία “νεκρή” τουριστική περίοδο. Από την πλευρά του ο Δήμος θα πρέπει να το “τρέξει”, αλλά και οι επιχειρήσεις να το κυνηγήσουν.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων

Παρασκευή 30 Αυγούστου

19:30 Ιταλία – Σερβία

21:00 Ελλάδα – Κροατία

Σάββατο 31 Αυγούστου

19:30 Σερβία – Κροατία

21:00 Ελλάδα – Ιταλία

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

09:30 Κροατία – Ελλάδα

11:00 Σερβία – Ελλάδα

12:15 Απονομές επάθλων

Ετικέτες: