Ο Αντώνης Μπουγιούρης αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά πρωταθλητής στην κατηγορία Laser STD

Μόνιμος πρωταθλητής

Ένα ακόμη τίτλο Πανελληνίου πρωταθλήματος πανηγυρίζει ο Συριανός αθλητής στην κατηγορία των Laser Αντώνης Μπουγιούρης. Ο αθλητής του ΝΟΠΦ αναδείχθηκε νικητής στους άνδρες μετά από ένα πάρα πολύ καλό αγώνα.

Οι αγώνες του Πανελληνίου πρωταθλήματος πραγματοποιήθηκαν από τον Ναυτικό Όμιλο Τζιτζιφιών Καλλιθέας και όπως ήταν αναμενόμενο υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός. Στην κατηγορία των γυναικών που διεξήχθησαν εννέα κούρσες η Βασιλεία Καραχάλιου του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, κατέλαβε την πρώτη θέση με 9 β.π., ακολούθησε η Αθανασία Φακίδη του Ν.Ο. Β. με 18β.π. και την 3η θέση κατέλαβε η Μαρία Βλάχου (ΝΟΠΦ) με 21 β. π. Από την πλευρά της η Βασιλεία Καραχάλιου μετά την ολοκλήρωση του αγώνα δήλωση ικανοποιημένη από την επιτυχία της, αλλά και χαρούμενη που θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο της Μασσαλίας. «Είμαι πολύ χαρούμενη από το αποτέλεσμα. Τις δύο πρώτες ημέρες μας δυσκόλεψαν οι καιρικές συνθήκες, αλλά μετά με το αεράκι που υπήρχε, έγιναν ωραίοι αγώνες. Ο επόμενος αγώνας που θα πάρω μέρος θα είναι ο τελικός των παγκοσμίων κυπέλλων, στην Μασσαλία, όπου και θα πάρουν μέρος κορυφαίοι αθλητές σε κάθε κατηγορία».

Στους άνδρες ο Αντώνης Μπουγιούρης ήταν αυτός που ξεχώρισε για ακόμη μια φορά για την αγωνιστική του κατάσταση, αλλά και την πρώτη θέση που κατέλαβε. Πραγματοποιήθηκαν εννέα ιστιοδρομίες και συγκέντρωσε 18 β.π., ενώ 2ος τερμάτισε ο 19χρονος Δημήτρης Παπαδημητρίου (ΝΟΒ) με 21 β.π. Τέλος την 3η θέση πήρε ο Χάρης Μαυρογεώργης (ΕΝΟΑ) με 25 β.π.

Ο Αντώνης Μπουγιούρης αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από την πλευρά μας το συναντήσαμε και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την τελευταία του επιτυχία. Όπως ήταν φυσικό ο Συριανός αθλητής ήταν πολύ ικανοποιημένος από την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, αλλά και ταυτόχρονα χαρούμενος που θα λάβει μέρος στους Μεσογειακούς αγώνες. Τέλος, ο Αντώνης Μπουγιούρης μας μίλησε και για κάποιες συγκυρίες που δείχνουν πως έρχονται κι άλλες μεγάλες… επιτυχίες.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για την επιτυχία αυτή. Βέβαια μία επιτυχία η οποία έχει επαναληφθεί πολλές φορές  μιας και έχω καταφέρει να κερδίσω το πανελλήνιο πρωτάθλημα πάνω από 25 φορές. Από την άλλη το… περίεργο είναι και απορούν πολλοί είναι πως γίνεται να είμαι 44 χρονών και σε μία τόσο δύσκολη κατηγορία όπως είναι αυτή του Laser που απαιτεί πάρα πολύ φυσική κατάσταση, να αντιμετωπίζω τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές. Πιστεύω πως η φόρμουλα είναι η υγιεινή ζωή που κάνω και η πολύ καλή και ποιοτική προπόνηση. Αυτά τα δύο είναι τα συστατικά τα οποία με έχουν βοηθήσει στην έως τώρα πορεία μου στον αθλητισμό. Επίσης κάποιοι μου λένε πως είναι και τα… γονίδια. Πάντα είχα πολύ περισσότερη δύναμη όπως μου έλεγαν και οι συμμαθητές μου σε μικρότερη ηλικία και αυτό πιστεύω ότι με κρατά ακόμη», αυτά μεταξύ άλλων είπε για την μεγάλη του επιτυχία στο τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Ο Πανελληνιονίκης συνέχισε αναφερόμενος στη συνέχεια και στους αγώνες που ακολουθούν. «Το τελευταίο πανελλήνιο πρωτάθλημα σε συνδυασμό με το Athens euroleague Week, το οποίο έγινε τον Μάρτιο όπου κι εκεί βγήκα πρώτος, μου έδωσαν την πρόκριση για τους Μεσσογιακούς αγώνες, στην Ταραγκόνα της Ισπανίας. Οι συγκεκριμένοι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 23 Ιουνίου. Αυτοί οι αγώνες πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια, είναι κάτι ανάλογο με τους Ολυμπιακού, όμως δεν έγιναν την περσινή χρονιά, λόγω ότι δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής. Φέτος είναι όλα έτοιμα, θα φιλοξενηθούν χώρες από όλη τη Μεσόγειο, θα είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Μάλιστα θα λάβουν μέρος 2-3 αθλητές που έχουν διακρίσεις σε Ολυμπιακούς αγώνες. Από εκεί και πέρα είναι κλειστός αγώνας καθώς θα συμμετάσχουν οι 2 καλύτεροι αθλητές από κάθε χώρα και πιστεύω ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη διοργάνωση».

Φαντάζομαι ένας αθλητής του δικού σου επιπέδου βάζει στόχους. Πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε στόχους και να παλεύουμε να τους εκπληρώσουμε;

«Είναι το σημαντικότερο αυτό. Πρέπει πρώτα να πλάσουμε κάτι στο μυαλό μας και στη συνέχεια να δουλέψουμε σκληρά για να τους πραγματοποιήσουμε. Αν δεν το πλάσουμε, δεν το θέλουμε και δεν παλέψουμε για κάτι τότε δεν θα μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή μας. Δεν θα ξεχάσω πριν κατακτήσω τον πρώτο μου παγκόσμιο τίτλο, πως δύο χρόνια πριν το σκεφτόμουν κάθε μέρα. Έλεγα κάθε μέρα μέσα μου πως θα κερδίσω το Παγκόσμιο. Δούλεψα σκληρά και τελικά τα κατάφερα. Βέβαια βοήθησαν όλες οι συγκυρίες για να καταφέρω να φτάσω τόσο ψηλά».

Ο Αντώνης Μπουγιούρης βρέθηκε με τη σειρά του στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus και αφορούσε τα μικρά παιδιά. Ο Συριανός αθλητής αναφέρθηκε σε ερώτηση που του τέθηκε για το πόσο σημαντικό είναι τα μικρά παιδιά να έχουν σωστά πρότυπα.   

«Εγώ προσωπικά θα μιλήσουμε για την ιστορία και πόσο με βοήθησε στα παιδιά και εφηβικά μου χρόνια. Μέσα από τις παρέες στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, πέρασα τα καλύτερά μου παιδικά και εφηβικά μου χρόνια. Πραγματικά θα ήθελα και τα νέα παιδιά να περάσουμε και να γνωρίσουν όλες αυτές τις εμπειρίες που αποκόμισα και εγώ μέσα από τη συμμετοχή μου στον Ν.Ο. Σύρου. Ο Όμιλος έχει πάρα πολύ καλούς προπονητές και πιστεύω πως κάθε νέος αθλητής μέσα από τη δουλειά θα μπορεί να διακριθεί. Βέβαια αυτό ισχύει και για όλους τους νησιώτες καθώς η Ελλάδα έχει τον καλύτερο υγρό στίβο και με την σωστή και κατάλληλη δουλειά μπορούν να υπάρξουν οι αυριανοί πρωταθλητές. Η Ελλάδα έχει σωστές θερμοκρασίας και δεν έχει τους κινδύνους που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Η πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να βοηθήσει, γιατί η ιστιοπλοΐα μπορεί να είναι ένα φθηνό άθλημα, όμως όταν πρόκειται για πρωταθλητισμό χρειάζονται πολλούς χορηγούς για να καταφέρει να ανέβεις επίπεδο. Μόνο μέσα από τις χορηγίες σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις περισσότερο ώστε να διακριθείς σε Ολυμπιακούς ή παγκόσμιους αγώνες».

 

Μιας κι αναφέρθηκε στην Πολιτεία, από την πλευρά της βοηθά;

«Φέτος συμβαίνουν είναι αλήθεια πολλά περίεργα πράγματα, καθώς, μετά από πολλά χρόνια η πολιτεία έχει ήδη συνεισφέρει σε δύο αγώνες στο εξωτερικό. Αυτό ίσως να οφείλεται πως ξεκινούν οι αγώνες που θα κρίνουν τις συμμετοχές της χώρας στους Ολυμπιακούς αγώνες. Μέχρι τώρα όλα τα έξοδα μου τα κάλυπτε ο όμιλός μου ή οι χορηγοί μου. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως ήδη έχω προκριθεί για να συμμετάσχω στους αγώνες για τους Ολυμπιακούς. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Δανία τον Αύγουστο και θα προκριθούν οι 14 πρώτες χώρες, όπου και θα πάρουν τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Πιστεύω ότι θα βρω τα χρήματα για να κάνω την κατάλληλη προετοιμασία. Θέλω να πάω άλλες 20 μέρες στην Δανία για προπόνηση, καθώς είναι λίγο διαφορετικός ο καιρός και για να συνηθίσω το κρύο. Πρέπει επίσης να συνηθίσω τις αλλαγές του ανέμου , με τους αγώνες να γίνονται στο Άργκουστ. Σύμπτωση τώρα, στην συγκεκριμένη περιοχή είχα πάει το 1989 και είχα τρέξει στο πρώτο παγκόσμιο. Κι άλλη σύμπτωση είναι πως στην Ταραγκόνα της Ισπανίας είχα πάει πάλι την ίδια ημερομηνία. Τώρα, από εδώ και πέρα θα πρέπει να ρίξω μεγάλο βάρος στην προετοιμασία για να έρθουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

 

Είμαστε σε μία εποχή που τα παιδιά ασχολούνται κατά ένα μεγάλο βαθμό με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παρά με τον αθλητισμό. Πόσο σημαντικό είναι να φέρνουμε τα παιδιά πιο κοντά στον αθλητισμό.

«Τα παιδιά πράγματι, το βλέπω κι από τα παιδιά μου αυτό, όμως όσο μπορώ προσπαθώ να τα έχω κοντά στον αθλητισμό. Από την άλλη είναι αλήθεια πως δεν μπορείς να τους τα κόψεις κι όλα, γιατί αν το κάνεις αυτό θα τα βγάλεις έξω από τα… νερά τους. Από την πλευρά μου προσπαθώ να βάζω κάποια όρια και τους αναφέρω τα ωφέλει του αθλητισμού. Ο αθλητισμός εκτός από την υγεία, σε βοηθά να ξεπερνάς πιο εύκολα τα διάφορα προβλήματα. Ο αθλητισμός σε μαθαίνει πάνω από όλα να είσαι… μαχητής».

 

Πάνω στο ίδιο κομμάτι ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά στην ανάπτυξη της… σκέψης;

«Αυτό είναι δεδομένο, ειδικά η ιστιοπλοΐα είναι ένα σύμπλεγμα από γνώσεις. Πρέπει να ξέρεις υδροδυναμική, μετεωρολογία, αεροδυναμική, να ξέρεις να ελέγχεις τον εαυτό σου, να έχεις υπομονή, να αντέχεις στο κρύο και στην ζέστη, δηλαδή έχει πολλά πράγματα που σε βοηθά να αναπτύσσεις και το  μυαλό σου. Αυτό είναι που σε καθοδηγεί, γιατί όσο το δουλεύεις, ανοίγει και σε βοηθά να δεις κάποια πράγματα που αν δεν υπήρχαν όλα τα παραπάνω δεν θα τα έβλεπες. Ο αθλητισμός γενικότερα βοηθά στην ανάπτυξη του μυαλού γιατί τα πάντα περνάνε απ’ αυτό και συνήθως όλα τα αθλήματα χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις».

 

Τέλος, κάποιες συμβουλές για τους αυριανούς… πρωταθλητές.

«Πρώτα από όλα για να γίνεις πρωταθλητής, αρχικά θα πρέπει να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον αθλητισμό. Για να γίνεις πρωταθλητής  θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να έχεις ταυτόχρονα μεγάλη πειθαρχεία και να ακολουθείς κάποιους κανόνες. Από την πλευρά μου οι κανόνες που ακολουθούσα ήταν να… αντιγράφω τους καλύτερους από εμένα αθλητές. Είναι αλήθεια πως στην εποχή που ξεκινούσα δεν υπήρχε στο νησί η μεγάλη τεχνογνωσία. Ήμουν τυχερός που κατάφερα μέσα από τη δύναμή μου γιατί δεν είχα καλή τεχνική, να διακριθώ και να μπω στην Εθνική ομάδα. Εκεί μέσα από τα ταξίδια και τις γνωριμίες είχαν την ευκαιρία να δω κάποιες προπονήσεις ξένων αθλητών, να δουλέψω πάνω στο ίδιο μοτίβο και να καταφέρω να διακριθώ. Αυτήν την γνώση με τη σειρά μου τη μεταφέρω στις μικρότερες ηλικίες και πιστεύω πως θα βοηθήσει η όλη ενασχόληση μου με τους νέους αθλητές, τα επόμενα χρόνια να έχουμε νέους πρωταθλητές». 

Σχετικά αρχεία: